Hantera långpassens mentala spöken | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Hantera långpassens mentala spöken

27 nov 2013

Långpassen förbättrar din uthållighetskapacitet, ditt självförtroende och din fettförbränning så det finns all anledning att lägga in långpass i din träningsrutin. Men som vid alla olika träningspass händer det att man stöter på fysiska och mentala utmaningar när man springer långt. Här följer några tips på hur du undviker dem.

Förra veckan lade vi ut en uppskattad artikel om långpass, där vi gick igenom grunderna för hur långpass bedrivs på bästa sätt rent löparmässigt. Men även om du vet att du springer efter en bra plan så kan huvudet spela dig ett spratt. Så här hanterar du några av långpassens vanligaste fällor:

DU ÄR TRÖTT
Sänk tempot och ta promenadpauser. Om du till exempel har sprungit i tre minuter och gått i trettio sekunder, spring istället i en minut och gå i en minut. Om du är ute och springer längre än timme, ät något som innehåller cirka 100 kalorier varje halvtimme för att hålla energin uppe.

DU ÄR UTTRÅKAD 
Att springa tillsammans med någon, kolla pulsen och kilometertider, ägna sig åt ordlekar eller problemlösningar håller hjärnan igång. Du kan till exempel räkna stegen i två-minutersperioder för att kontrollera att du håller jämn fart.

DU TVIVLAR 
Det är inte ovanligt att plötsligt börja tvivla på att man kommer att klara den nya, längre löprundan som man gett sig ut på. Motverka negativa tankar med positiva mantran som "Jag klarar av det här." Eller: "Jag är stark." Dela upp distansen i etapper, ta gångpauser och fokusera bara på en etapp i taget.

DU HAR SPRUNGIT FEL 
Det är frustrerande att springa fel, särskilt om det innebär en omväg när löppasset är långt i sig självt. Lägg in fler eller längre promenadpauser. Efteråt kan du belöna dig själv med något extra, som en god middag.

DU ÄR TÖRSTIG, HUNGRIG, FRUSEN ELLER OBEHAGLIGT VARM
Den här typen av problem förebygger du genom att förbereda dig ordentligt innan löpasset. Använd ett vätskebälte och ta med energikakor eller energigel. Om vädret är kyligt, knyt en långärmad tröja runt magen. Är vädret varmt, se till att ha tillräckligt med vatten för att kyla av huvudet var 10:e till 15:e minut. Placera gärna ut vattenflaskor utefter löprundan iförväg så att du har extra gott om vatten att dricka och skölja dig med under varma dagar.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-11-27 18:24   Otto Elmgart

"Men som vid alla olika träningspass händer det att man stöter på fysiska och mentala utmaningar när man springer långt. Här följer några tips på hur du undviker dem."

Undvik dem inte - sök upp dem!

Sedan krama dem, brotta ned dem - gör vad du vill med dem. Och lär dig något om dig själv på kuppen!

 

2013-11-27 09:14   Jenny

Ladda ner en bra ljudbok att lyssna på under passet så glömmer du tiden :)

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.