6 vardagsfällor som kan orsaka skador | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Skador

6 vardagsfällor som kan orsaka skador

19 mar 2014

Se upp! Små problem kan bli stora problem och segdragna skador - om du inte ser upp i tid och gör något åt dem.

TRYCK INTE NER FÖTTERNA I SKOR DU INTE KNUTIT UPP
Du gör det dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad; trycker ner fötterna i ett par skor du inte orkat knyta upp skosnörena på. Och så en dag har du vridit vristerna så många gånger att en skada uppstår på ligamenten.

LÖSNINGEN: Knyt upp skorna innan du sätter på dig dem! Tycker du det är jobbigt att knyta, så byt till skosnören med snabblås som gör att det går fortare att knyta skorna.

SPRING INTE MED EN VATTENFLASKA I HANDEN
Att löpa med en vattenflaska i handen under en längre distans kan göra din hållning sned och därigenom öka risken för skador.

LÖSNINGEN: Ett vätskebälte runt magen centrerar vattnets vikt närmare kroppen, vilket gör att löpningen påverkas minimalt.

ÖVERSTRÄCK INTE DINA BAKLÅRSMUSKLER
Du tror kanske att den bästa kuren för stela baklår är att stretcha - hårt och ofta. Men det kan i själva verket orsaka bristningar i musklerna.

LÖSNINGEN: Stretcha uppvärmda muskler mjukt. Pressa aldrig på hårt och absolut aldrig till en punkt där det börjar kännas obekvämt. Tänk också på att problem med baklårsmusklerna kan ha flera orsaker, inte sällan beror de på stela och korta höftböjarmuskler.

ÖVA INTE BARA UTFALLSTEG
Löpare har ofta en obalans i benmusklerna som bara målinriktad styrketräning kan åtgärda. Se till att stärka de stabiliserande muskelgrupperna för att motverka skador.

LÖSNINGEN: Stärk hela kroppen genom att göra kombinationsövningar som stärker över- och underkroppen samtidigt. Använd din egen kropp som vikt och motstånd.

GE INTE BLOD INNAN ETT LOPP
Det kan ta fyra till åtta veckor för röda blodkroppar att nå normalvärden efter en blodgivning. Det kanske du inte märker av särskilt mycket under en vanlig träningsrunda, men det kan definitivt grusa dina planer på ett personbästa under ett lopp.

LÖSNINGEN: Se till att det alltid går åtta veckor mellan att du ger blod och ett lopp du vill prestera bra på.

DÅLIGA VARDAGSSKOR
Skor som inte stödjer foten - eller skor med nedslitna, sneda sulor - kan orsaka hälsporre, medan höga klackar kan orsaka stela vader och ömma hälsenor.

LÖSNINGEN: Betrakta dina skor bakifrån. Om de lutar inåt eller utåt är det dags att köpa ett par nya. Välj bekväma skor med bra stöd för fotvalvet. Och undvik höga klackar i så stor utsträckning som möjligt.

Kommentarer


2016-03-30 11:56   Nina Nyström

Hej Anna!

Sök på styrketräning så hittar du massor av övningar på sajten:) Här har du några exempel:

http://www.runnersworld.se/artiklar/bli-starkare-och-snabbare-med-explosivt.htm

http://www.runnersworld.se/artiklar/viktyoga.htm

 


Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken