Mot 2017! 4 steg till en lyckad säsongsplanering

Mot 2017! 4 steg till en lyckad säsongsplanering


Löparsäsongen lider mot sitt slut för de allra flesta, och det börjar bli dags att utvärdera 2016. Jag anser att alla vi som älskar att löpa har nytta av att reflektera och titta tillbaka på vad vi har gjort under året – oavsett om vi springer för att må bra eller satsar på att göra bra tider. Om du har skrivit träningsdagbok så blir utvärderingen lättare. 

Frågeställningar som ”hur hade jag tränat när jag sprang så bra under juni månad?” eller ”varför gick det så tungt i slutet av juli?” gör att du kan urskilja positiva och negativa tendenser i dina löparprestationer.

Att ha en målsättning och en realistisk plan för hur mycket tid du behöver lägga ner för att nå ditt mål är viktigt när du planerar din säsong.

Sätt dig ned och utvärdera säsongen som varit. Nådde du dina uppsatta mål? När var du i bäst form? När gick det tungt? Fundera ut en målsättning till kommande säsong och börja ladda mentalt. Lycka till!

DE HÄR OLIKA STEGEN BÖR INGÅ I EN BRA SÄSONGPLANERING

Sätt ett mål
Fundera över vad du vill uppnå med din träning. Vanliga målsättningar är att gå ner i vikt, klara en viss tid på en sträcka eller att genomföra ett lopp. Målet bör vara realistiskt och helst mätbart. Kom ihåg att ha både ett slutmål och ett eller flera delmål.

Sätt ihop en bra träningsplan
Här utgår du eller din tränare från din målsättning, nuvarande form, hur mycket tid du har till förfogande för träning och din träningsbakgrund. Träningsplanen bör vara stegrande över tid, varierad och grenspecifik – alltså inriktad på att träna på det du vill uppnå. Du bör också se till att justera fysiska svagheter och ta hänsyn till faktorer som kost, vila och social situation och koppla det till träningens innehåll.

Genomför och dokumentera
För mig som tränare handlar det om att få adepten motiverad och tycka träningen är rolig, då kommer träningen att flyta på bättre. Träningspassen ska vara varierade och med en belastning som är rimlig. När adepten känner att hen klarar att genomföra träningspassen som står i programmet så ökar också motivationen.

En sådan här träningsplan bör också vara utformad så att den ”utbildar” adepten – jag vill att mina löpare ska förstå varför man tränar en viss sak. För när förståelsen för träningens effekter ökar så minskar också risken för att göra fel, köra för hårt eller för lätt, med mera.

Utvärdera
Här stämmer du av om du nådde din målsättning. Det kan vara att du klarade dina tidsmål, genomförde loppet eller att vågen visar på önskad vikt. Ett bra hjälpmedel är då en träningsdagbok eller lämplig dokumentation som du kan stämma av mot.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så kickar du igång löpsäsongen!

Här är coach LG Skoogs 14 bästa tips för dig som vill kickstarta vårens löpträning...

Läs mer

Tekniken som gör dig starkare i backarna!

Backträning är ett givet inslag i varje seriös träningsplan. Vi ger dig knepen för att...

Läs mer

Coachens bästa tips för vinterlöpningen

Med rätt utrustning och smart träning går det finfint att springa under vintern – och...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta mattips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – och få mer tid för din träning!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparens viktigaste muskel

Ge din rumpa lite uppmärksamhet. Den är nämligen viktigare än du tror för din löpning.

Läs mer

Smarta träningstips för dig som satsar på trail

Det är nu du har möjlighet att utvecklas som mest som traillöpare. Vi tipsar om bästa träningen för vintriga underlag.

Läs mer

Våra tips för hur du klarar iskall löpning

För det mesta går det utmärkt att springa utomhus hela vintern – men de här sakerna bör du tänka på.

Läs mer