Hitta rätt tempo - 3 sätt att testa dig själv inför maran | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Asics Go Run It

Hitta rätt tempo - 3 sätt att testa dig själv inför maran

6 maj 2015

Det finns olika knep för att ta reda på vad som är en rimlig målsättning på maran. LG Skoog ger här tre tips på hur du kan hitta ditt rätta maratontempo.

1. Yasso 800
Det första sättet jag vill lyfta fram för att hitta ditt rätta maratontempo är ett pass som kallas "Yasso 800". Det innebär 10 x 800 meter (hårt) med 400 meters joggvila (ska ta ungefär lika lång tid som intervallen). Snittiden på varje åttahundring indikerar din sluttid på maran. Alltså, får du ett snitt på 3:15 minuter över de tio intervallerna, då kan du göra maran på 3 timmar 15 minuter. På 85 procent av löparna stämmer det här ganska bra. Men löpare med för lite uthållighet eller medeldistanslöpare får för bra värden.

2. Halvmaran
Det andra sättet är att du springer ett halvmaratonlopp, förslagsvis fyra veckor innan maratonloppet. Sedan tar du sluttiden och multiplicerar det med två, och lägger till tio minuter. Om du tog dig i mål på 1.30, då vet du att 3.10 är en rimlig målsättning på maran.

3. Långpasset
Avslutningsvis kan du hitta ditt rätta tempo genom att springa ett långpass, där du under den första timmen håller din vanliga långpassfart och sen avslutar med 45-60 minuter i ditt tänkta maratontempo. Klarar du av det? Då ligger du ganska rätt till vad gäller farten du kan hålla på maratondistansen. Det är en fördel att genomföra alla testerna. Då får du tre avstämningar som visar vad som är en passande målsättning.

Lycka till på maran!

Följ våra löpare i Team ASICS Go Run It - som just nu laddar för fullt inför ASICS Stockholm Marathon
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2015-05-07 11:39   Jenny Sunding

Hej Klara! Snittiden på de 10 intervallerna motsvarar (precis som du skriver) tiden i timmar:minuter på maran. Men det är inte min/km eftersom intervallerna är 800 meter och inte 1000 meter. Mvh Jenny, webbredaktör

 

2015-05-07 10:09   Axel

Kan lugnt konstatera att Yasso 800 inte stämmer alls på mig. Har mycket svårare för att springa i hög fart än att ligga i ca 15-16.5 km/h. Uthållighet är min styrka (särskilt teknikmässigt) så halvmaror eller maror passar mig.

Punkt 2 och 3 passar nog bättre.

 

2015-05-07 09:37   klara

För den oinvigde (mig) gällande Yasso 800 kan det hjälpa att veta man jämför min/km med totaltid på maran i h:min. :)

 


Följ oss

Loppkalendern

19 aug
Uppsala
22 aug
Stockholm
23 aug
Stockholm
24 aug
Örebro
26 aug
Brottby
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!