Femtio års kvinnokamp | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Femtio års kvinnokamp

19 apr 2017

1967 försökte arrangörerna dra av Kathrine Switzer från Boston Marathons bana – 50 år senare springer hon fortfarande för allas rätt att springa.

I måndags korsade den 70-åriga maratonlegenden Kathrine Switzer mållinjen i det 121:a Boston Marathon, till publikens och medias jubel. För femtio år sedan anmälde sig Switzer till loppet under sina initialer, K.V. Switzer, trots att loppet endast var öppet för manliga löpare. Kathrine startade loppet, men ungefär halvvägs försökte tävlingsledaren slita av hennes nummerlapp och få henne att avbryta loppet. Men inget kunde stoppa henne, och det var starten för hennes livsgärning – att kvinnor skulle ha rätt till att tävla på lika villkor som männen.

Efter en lyckad löparkarriär, som inkluderade 39 maratonlopp och en vinst i New York City Marathon 1974, skapade hon Avon International Running Circuit. Det var en löparserie för kvinnor med över 400 lopp i 27 länder. Kathrin var även en drivande kraft bakom att maratonsträckan kom in på programmet i OS även för kvinnor, i samband med spelen i Los Angeles 1984.

Men Switzers kamp för alla människors rätt att springa är inte över. I samband med årets Boston Marathon presenterades ”261 Fearless”, en icke vinstdrivande organisation vars mål är att globalt uppmuntra och stärka kvinnor i deras utmaningar genom löpning. Många medlemmar i ”261 Fearless”-teamet sprang vid hennes sida när hon skar mållinjen i Boston på 4:44:31.

Läs mer om 261 Fearless: www.261fearless.org.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet härFölj oss

Loppkalendern

24 aug
Örebro
26 aug
Brottby
26 aug
Mariestad
26 aug
Kalmar
26 aug
Stockholm
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!