Baka dina egna energibars enkelt!

Baka dina egna energibars enkelt!


Müslibars med keso
Ca 20 bitar

4 dl granola eller müsli

1 dl keso

1 dl pumpafrön

1 dl torkade tranbär

2 ägg

100 g smält smör

Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i en lämplig form och tryck ut den ordentligt i hörnen. Baka kakan i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter, eller tills den ser gräddad ut. Låt kakan svalna, ställ in den kylen tills den stelnar och skär den sedan i bitar.


Flap Jacks
Ca 40 bitar

6 dl havregryn

1 dl nötter

125 g smält smör

4 msk råsocker

½ dl sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 bananer

1 dl frysta blåbär

Mosa bananerna, blanda dem med de övriga ingredienser i en bunke och tillsätt blåbären sist. Häll smeten i en lämplig form och tryck ut den ordentligt i hörnen. Baka kakan i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter, eller tills den ser gräddad ut. Låt kakan svalna, ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i bitar.


Boveterutor (glutenfria)
Ca 24 bitar

5 dl bovetekorn

1 ½ dl krossade linfrön

50 g jäst

3 dl vatten, 37 grader

3 dl bovetemjöl

1 ½ dl krossade solroskärnor

2 dl mixade bönor

1 ½ dl torkade, hackade fikon eller aprikoser

1 tsk salt

3 tsk sesamfrön

Skölj och koka bovetekornen och linfröna i en liter vatten tills de är mjuka, och skölj dem sedan kalla. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet, häll vattnet över bovetet och linfröna, och rör om tills smeten är klumpfri. Tillsätt de övriga ingredienserna, lägg degen i en form och låt jäsa i 30 minuter.

Strö sedan på sesamfröna och ställ formen i ugnen. Baka kakan på 175 grader i cirka 25 minuter.

Recept: Jenny N Fridlund


Antal kommentarer: 4


Lina

Hej, kul med lite nya recept, tack!
Funderar på hur länge kan man förvarar dom?


Johan Eklund

Tipsar gärna om runekakor också! En klassiker för många, okända för andra. En revolution för mig! Och så goda! Tips är att skära dem i Max 2×2 cm stora bitar, en lagom munfull alltså. En var 40:e minut, så springer man till Kina 🙂 http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/


anders

Angående bönorna i boveterutorna: kokta bönor? Mixade som i olika sorter eller körda i en mixer?


Lotta

Såg ett bra inslag om transfetter och hur dödliga hjärtsjukdomar minskade i Danmark när man förbjöd dessa.
http://youtu.be/454DeHhoB50



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så förbereder du dig för långloppet

Ska du springa Lidingöloppet eller något annat långlopp i höst? Här är några matnyttiga tips...

Läs mer

Därför påverkas din aptit av träning

Löpning är en mycket energikrävande idrott – för att klara av träningen behöver du äta. Men...

Läs mer

Expertens bästa kosttips inför sommarens träning!

Smarta råd inför semesterträningen från vår kostexpert Emma Lindblom.

Läs mer

Tre grötrecept för en superstart på dagen!

Trött på samma gamla frukost? Här är tre härliga grötrecept, kryddade med nyttigheter.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gör egna energibars – tre enkla recept

Att baka egna bars för långrundor och tävlingar gör både magen och plånboken glad.

Läs mer

Protein för prestation

Med smarta koststrategier kan du optimera din träningseffekt. Så här säger vetenskapen om proteinintag och prestation.

Läs mer

Gluten och löpning – så funkar det

Emma Lindblom förklarar hur du tar reda på om gluten kan vara ett problem för din hälsa – och hur...

Läs mer