8 av världens mest annorlunda maratonlopp | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

8 av världens mest annorlunda maratonlopp

17 mar 2015

Samarbeta med en åsna, spurta ifrån ett lejon eller stanna till för ett glas vin (eller flera) - det är bara några av inslagen under de här minst sagt annorlunda loppen.

1. The Man vs Horse Marathon

Plats: Llanwrtyd Wells

Datum: 13 juni 2015

Varför annorlunda? En kväll på en pub i Wales 1980 diskuterar två gäster om en människa eller en häst skulle vinna om de tävlade mot varandra. Pubägaren bestämmer sig för att testa - och idén till the Man vs Horse Marathon föddes. 

Varje år ställer de två konkurrerande arterna upp på startlinjentill den 4,2 mil långa banan genom den lilla brittiska staden Llanwrtyd Wells. En häst vann de 24 första åren tills brittiska elitlöparen Huw Lob blev den första människan att vinna loppet. 

2. Everest Marathon

Plats: Gorak Shep, nära Everest Base Camp i Nepal

Datum: 26 november 2015

Varför annorlunda? Att fullfölja ett maraton kräver alltid en stor fysisk prestation, men i det här loppet är det en utmaning bara att ta sig till starten. För att acklimatisera sig till den höga höjden måste deltagarna vandra i området under 15 dagar innan loppet. Sen sätter de iväg, 6:30 på morgonen, längs en bana som inkluderar snö, is, jakar och farligt smala hängbroar. Så förutom de vanliga effekterna av ett maratonlopp kan deltagarna även lägga till risker som höjdsjuka och hypotermi. 

3. Le Marathon du Medoc

Plats: Pauillac nära Bordeaux i Frankrike

Datum: 12 september 2015

Varför annorlunda? Du kanske är van att dricka sportdryck, tugga energibars och sörpla gel under dina tidigare lopp? Då är det dags att tänka om, i alla fall om du vill springa Medoc Marathon. Här har deltagarna chansen att testa vin från något (eller alla!) av de 23 vinprovningsställena utmed banan. Det finns också ostron, anklever, ost och glass - och du har bara högst 6,5 timmar på dig att komma i mål...!

4. Burro Days World Championship Pack Burro Race

Plats: Colorado, USA

Datum: 26 juli 2015

Varför annorlunda? Som en hyllning till guldruschen måste deltagarna i det här terrängloppet springa tillsammans med en åsna som bär en packning på minst 15 kilo. Arrangörerna är noga med att poängtera att det är förbjudet att piska, slå eller på något annat våldsamt sätt tvinga sin fyrbenta medtävlande till att hänga på hela loppet... 

5. Big Five Marathon

Plats: Limpopoprovinsen, Sydafrika

Datum: 20 och 25 juni 2015

Varför annorlunda? Om du inte nöjer dig med att springa med hästar eller åsnor så kanske det här är loppet för dig? I ett av de häftigaste vildreservaten i världen får du springa bland Afrikas The Big five: Elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Och eftersom inget finns emellan dig och djuren kanske du lockas att springa lite fortare än vad du annars hade gjort.  

6. Walt Disney World Marathon

Plats: Florida, USA

Datum: 10 januari 2016

Varför annorlunda? Marknadsförs, inte helt otippat, som "the  most magical race on earth”. Det här maratonloppet går igenom fyra Walt Disney-temaparker, bland annat the Magic Kingdom och Disney’s Hollywood Studios, med Disneyfigurer utplacerade längs banan. Perfekt för dig med barnasinnet i behåll - du får dessutom en Musse Pigg-medalj vid målgång. 

7. Great Wall Marathon

Plats: Tianjinprovinsen i Kina

Datum: 16 maj 2015

Varför annorlunda? Det här årliga maratonloppet går genom djupa dalar och pittoreska byar. Men det riktiga dramat utspelas under de 6 kilometer av banan som går på Kinesiska muren. Här får löparen möta mer än 5 000 trappsteg och tuffa stigningar och nedförsbackar, bland annat den ökända "Goat Track". 

8. North Pole Marathon

Plats: Nordpolens camp

Datum: 9 april 2015

Varför annorlunda? Även om det kanske inte känns så hela vägen, så är du på toppen av världen när du tar dig an de 4,2 kyliga milen bland arktiska isflak och hård snö i the North Pole Marathon. Isbjörnarna adderar en liten extra krydda!Följ oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken