Barfotalöpning, del 1 - Jojje Borssén | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Jojje Borssén


Här skrivs det om triathlon i allmänhet och livet i synnerhet. Jobbar som marknadschef på Runner's World och Bicycling.

Hösten körde jag Ironman på Hawaii efter att ägnat sju år av mitt liv att kvala dit. Personbästa på Ironman är 9.09 i Challenge Copenhagen.

Senast på Twitter:

Bilder från Instagram

Mest lästa


Barfotalöpning, del 1

9 sep 2011
av: Jojje Borssén


Träning 24 april på hemlig plats i Dalarna i New Balance Minimus Trail.

Det är ett jävla liv på alla fronter om barfotalöpning. Alla har sina åsikter. Tänkte bidra med min syn och mina erfarenheter på det hela.

Bakgrund
Som mycket annat presenterade Jonas Colting Vibram Five Fingers för mig. Jag blev såld, samtidigt som jag började använda tunnare löparskor i hopp om att förändra min löpning. Men jag tränade fortfarande min största del i vanliga löparskor. Runt 250-300 gram.

Jag tog det väldigt försiktigt med mina barfotaskor. Tyckte inte ens det var skönt till en början. Jag använde mina Vibram Five Fingers mest när jag gick i skogen. Över stock och sten. Så kallad "stenålderspromenad". Också det en Colting-grej. Jag vägde 80-82 kg och hade aldrig haft ett särskilt bra löpsteg eller dåligt löpsteg. Detta var tre, fyra år sedan.

Med ökad träningsmängd på bana i tunnare skor och lite löpskolning förändrades mitt steg och jag började springa mer som en triathlet. "Triathlet-steget" känner väl alla igen - kort, tassande, hög frekvens och axlarna uppdragna...Men mestadelen av löploppen sprang jag i Asics DS-Trainer eller New Balance 905 med rädslan över att jag skulle "ta slut alldeles för tidigt i ett par tunnare skor".

Men ju mer jag tränade med tunna skor, ju mer förändrades mitt löpsteg. Jag blev lättare och smidigare i steget och vågade tillslut springa Ironman-maraton i tävlingsskor.

Jag gick från att göra cirka 3.30 på Ironman-mara till att faktiskt göra 3.07 i ett par Adidas Adizero lt+ och känna mig superfräsch. Samma kroppsvikt (80-82 kg).

Detta har givetvis inget med skorna att göra. Det var en kombination av att jag tränat jättemycket löpning, lärt mig springa och förändrat hela mitt sätt att se på löpningen.

Nuförtiden springer jag aldrig i Vibram Five Fingers. Marknaden vaknade och släppte lite mer multifunktionella modeller. Mer stabilitet, inte lika känsliga för underlag och skönare skor. Jag pratar om Merrell Trail Glove, Terra Plana, New Balance Minimus Trail, Feelmax Osma, Nike Free som faktiskt är bättre och skönare skor med i princip samma funktion: Zero Drop (eller näst intill zero drop). Det vill säga: Det skiljer noll millimeter mellan häl och tå.

Här är mina egna förhållningsregler när det kommer till att träna med barfotaskor (eller väldigt tunna tävlingsskor):

 1. Träning i barfotaskor såsom Vibram Five Fingers, New Balance Minimus Trail, eller Terra Plana ska ses som ett komplement till annan träning i tyngre och mer skyddande skor.
 2. Jag springer / går ett till två pass i veckan med skor av modeller nämna ovan. Jag springer ALDRIG med denna typ av sko på asfalt. Inte mer en till och från skogen (cirka 800 meter tur och retur). Optimala underlaget är stig, motionsslinga eller råterräng. En promenad med hunden räcker perfekt för mig!
 3. Jag skulle aldrig få för mig att tävla i barfotaskor eller träningsskor med "zero drop".
  Varför? För att jag blir klumpig på tävling och vill ha lite extra stöd och support och inte känna en rädsla för att trampa igenom sulan med grus eller sten.
 4. Själva barfotaskorna gör dig inte till en bättre löpare. Det är träningen som gör dig bättre. Barfotaträningen kan justera ditt steg och stärka upp fotleder, ben, knäleder men barfotaskorna tar dig aldrig från 60 till 40 minuter på milen utan träning.
 5. Med New Balance Minimus Trail (som fick högsta betyg i vårt test i #5, 2011) kan jag springa långt. Jag har sprungit 2 mil i den i skogen. Men den är mycket mer uppbyggd än Vibram Five Fingers. Jag skulle aldrig våga springa så långt i VFF.
 6. Att bli stark och vara skadefri tar tid. Därför ska man aldrig springa långt i denna typen av sko. Inte heller dundra på hårt efter långa uppehåll. Man ska smyga igång extremt försiktigt precis som med mycket annat som tar tid.
 7. Träning med "barfotaskor" ska styras av löparambitionen. Vad vill du uppnå? Hur vill du springa? Var vill du springa? Hur snabbt vill du springa?

Summerat kan man säga att jag gillar känslan med denna typen av träning men jag skulle aldrig springa alla mina pass i "barfotaskor". Jag förstår att folk fastnar i hela konceptet med "minimalistiskt tänk" men mitt råd är faktiskt: ta det jävligt försiktigt om du börjar med denna typen av sko om du vill bli en bättre löpare och hålla dig 100 % skadefri.

Om du vill ha generell fitness och kanske inte springa med oerhört hög belastning så kanske det kan vara okej att köra 100 %. Inte vet jag. Har aldrig testat.

Min väg till dessa skor har trots allt gått från tunna tävlingsskor och därför har jag klarat mig bra samt att jag alltid varvar mellan olika skor och modeller.

Jag är övertygad om att barfotalöpningen har skördat många offer och kommer fortsätta så. Men det är bra! För extremer leder ofta till ett förändrat tänk. Både hos oss som konsumenter och branschen. Jag tycker vi kan se det redan nu hos branschen som tänker helt annorlunda redan efter 2-3 år av prat om barfotalöpning. Det går snabbt!

Men vi blir inte smalare bara för att vi pratar barfotalöpning. Vi måste träna också. Återigen - om man tränar mera kanske man klarar tunnare skor bättre och därmed klarar barfotaträningen på bra sätt. Och om barfotatrenden kan leda till en nytändning hos människor som helt plötsligt känner att de springer, rör sig i ny terräng, får kärlek till naturen så är ju det jättebra! Förhoppningsvis inte på bekostnad att de inte kan gå (överdrivet) på ett halvår.

Så här tror jag:

 • Barfotaskor eller barfotaträning är inte svaret på alla löparproblem (om det nu finns några).
 • Barfotaskor eller barfotaträning är inte nyttigt i extrem form.
 • Barfotaskor eller barfotaträning är inte svaret om du vill förbättra din mara från 2.30 till 2.20.
 • Barfotaskor eller barfotaträning kan vara svaret om du vill ha roligt, testa en ny träningsform och se lite ball ut.

Vad är din åsikt om barfotalöpning? Feel free to join in!

Kategorier:
Skor (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-08-09 13:59   Marie-Louise Wejbrunn

Igår genomförde jag Stockholm ultramaraton på distansen 100km i barfotaskorna ZEM gear Terra. Jag är 44år, mamma till fyra barn och ammar fortfarande den yngste. Har tidigare sprungit Stockholm maraton en gång i ett par vanliga löparskor. Fötterna kändes då väldigt tunga vid målgång. Det positiva med barfotaskor är att man inte behöver lyfta foten lika högt från marken som i ett par vanliga löparskor, vilket sparar på krafterna. Fördelen med att träna i barfotaskor är att du bygger upp musklerna i foten och får ett bra löpsteg. Rekommenderar dock inte att springa en hel ultramara på grus/asfalt i dem. Jag är hängiven fritidsjoggare, har tillryggalagt en del mil under de trettio år som jag har sprungit i ur och skur. Tidvis har jag inte haft möjlighet att ge mig ut så mycket som jag önskat.Tycker dock om att sätta upp mål, tänka tankar som ingen före mig gjort och sedan omsätta dem i handling. Som t ex att springa två distanser i samma lopp, att betrakta den första som uppvärmning och den andra som tävlingssträcka. Jag hade tre mål med Stockholm ultramaraton. Det första var att fullfölja loppet, det andra att ta mig runt i barfotaskor och det tredje att visa mina barn att det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls. Den här gången lyckades jag! Läste sedan om Elisabet Barnes, svenskan som vann världens tuffaste ultralopp Marathon des Sables i Saharaöknen. Ingenting är omöjligt. Det enda som begränsar dig är tankarna du tänker.

 

2014-03-18 23:29   daniel

Spännande läsning! Nu finns Barfota Teds löparsandaler från Born-to -Run i Sverige www.lunasandals.se

 

2014-03-09 19:02   Anna Netz

Intressant! Jag har läst boken Born to run och läst en del annan litteratur i ämnet bartfota löpning. Så förra året i februari köpte jag mina barfota skor! Merrell Pace Glove Caribean Sea för terräng Drop: 0 mm . Första rundan var ca 20 minuter (lite för länge ) och kände rätt mycket i vaderna dagen efter. Ett par dagar senare ute igen (skogsstig men även en bit på asfalt för att komma dit) och samma runda. Ökade ganska snabbt till att springa i ca 30 minuter. Under hela sommaren och hösten sprang nästan enbart med dessa skor och sträckorna blev längre. Min vanliga sträcka blev strax över sju km och vissa gånger upp till en mil. Eftersom det var kort vinter så kunde jag springa in nästan hela året med dessa skor i skogen , uppehåll i ca 1,5 månad då jag sprang med mina "vanliga" skor. Det var inte roligt alls. Kände mig så klumpig!!! Nu åter barfota i skogen. Inga skador ! Köpte nya skor Merrel Bare Access Arc 2 som skall passa för alla underlag (har lite dämpning, tänker ha dem på asfalt) och dropp 0 mm! Berättar sedan !

 

2014-03-03 19:14   Anders Ström

Förr brukade barn oftast gå barfota hela sommaren. Det härdade fötterna och gjorde fötterna hårda som skosulor. En äldre man berättade i en intervju: Så det blev varmt och man såg andra grabbar gå ute i shorts och barfota, ville man själv göra det. Man gick barfota även på kullersten. Nu karar ungdomar inte ens att gå barfota på plant underlag." Det ansågs tydligen grabbigt och friskt och fjolligt med skor. Egentigen borde barn börja med det på nytt så de får hårdare fötter. Många grabbar skulle nog på samma sätt tycka det är tufft, och att det är fjolligt med skor till shorts. Särskilt vid utomhusaktivteter om trädklättring, bollspel eller löpträning borde det batraktas som tufft med barfota, och lika självkart som grabbar gärna kör bar överkropp.
Även vuxna borde kunna härda fötterna med att springa helt barfota utan barfotaskor under den varma årstiden. Bäst är att börja med att springa några hundra meter barfota och succesivt öka längden. Man vänjer sig snabbt och tycker det känns naturligt. Löpningen blir då inte bara träning utan även härdning. Med lite av det grabbiga kvar i sig tycker man bara det är tufft. Fötterna blir snabbt hårda som skosulor.

 

2013-12-08 18:56   Robban

Intressanta slutsatser...

Tror dock att du förbisett genuin fakta som existerar på området.
Titta på "Barfota Ted" från boken Born to run. Killen springer ultralopp i barfotaskor/sandaler, där dödade vi således din slutsats att det inte är nyttigt i "extrem form".

Barfota Ted har i många anseenden förbättrat sina tider i olika lopp, och då har han sprungit i diverse skodon. Där dödade vi en slutsats till.

Kan avsluta med att jag hellre tror på en ultralöpare av Barfota Teds klass än dig Jojje :)

 

2013-07-01 13:25   Petter N

Någon som provat att springa längre löparrundor med OneMoment's barfotaskor? www.barfotasko.se

Köpte ett par och provat gå med dem i skogen. KÄnns superhärligt.

 

2013-03-06 22:06   Malin E

För några år sedan fick jag problem med hälarna. Fick väldigt ofta ont av att gå. Började köpa iläggssulor i olika varianter.
Sommaren 2010 var jag ute och sprang, väldigt kort, två gånger. Fick jätteont i hälarna. Tänkte att mitt hälproblem gjorde att jag aldrig skulle kunna ägna mig åt löpning.
Men så, i juli 2012, började jag springa, i ett par Nike free TR fit efter tips om att de kunde bidra till att hälen inte gick i marken först. Började superförsiktigt, 2 min löp, 4 min gång upp till 30 minuter. Efter ungefär 6 veckor sprang jag fem kilometer.
Nu, i mars 2013 springer jag fortfarande. Har haft några förkylningsuppehåll under höst och vinter men har upprepade gånger sprungit 7 km utan några som helst problem med hälarna. Är dock noga med att stretcha vaderna rejält efteråt så att det även drar under hälen.
Jag känner att jag aldrig skulle dra på mig ett par tunga skor som är rejält uppbyggda i hälen och sedan ge mig ut och springa. Är rädd för vad det skulle göra med mina hälar. Men är också rädd för att gå ner på mer "extrema" barfotaskor för löpning. Har dock funderingar på ett par tunnare skor för att stärka fötterna vid promenader. Tvekar lite. Måste nog prova först och kolla hur det känns.
Kör fortfarande med iläggssulor i alla mina vanliga skor och har slutat använda skor som är för hårda. Har fortfarande känsliga fötter men upplever att de blivit starkare.
I maj tänker jag springa mitt första millopp! :)

 

2012-12-19 20:58   Roger

Tycker du glömmer en viktig sak, som gäller i allt inte bara löpning. Kärleken till det du gör. Man måste både gilla, vilja och älska det. Oavsett vad man tar sig för. Gör man inte det blir saker ett tvång och ett måste. Det är då skador kommer, för eller senare.
Sen vilken utrustning eller verktyg man har, ja det kan man diskutera i oändlighet. Det är som baken...
Så min åsikt är att gör inget för att du borde eller för att du gillade det för, eller liknade tanke, utan för att du älskar det, precis som när du är kär, det ska pirra i kroppen.
Det är min verklighet och bestämdhet.

Om någon undrar så, ja jag springer i barfoteskor:-)!

 

2012-12-03 23:53   Deniz

Jag är lite inne på det du tänker också.

Barfotasko är ju bra för att "skydda" fötterna samtidigt vi lär oss det "riktiga" naturliga steget. Eller tristeget som det kallas, kalla-det-vad-fan-ni-vill steget helt enkelt.
Stärka upp fötterna och styrkan vid knäet osv.

Men att tävla är jag lite tveksam. Fötter blir ju "trötta" efter ett tag och då är det ju bra med stödjande skor, då menar jag inte med dunkudde-dämpande material utan bara något dämpade. Jag provade att springa barfota på gräsplan och det funkade bra. Varför pröjsa en massa pengar på VFF skor när man kan göra det gratis på gräsmattan? Kanske tråkigt om man bor i betongdjungel eller dylik :)

Så visst bra för träning och stärkande av musklerna runt/i fötterna. Få in löpsteget osv... Men inte mkt mera.

Annars är minimalistiska skor av newline, Pearl Izumi.
Fan jag är sugen på Pearl Izumi skorna Evo. Ngn som testat dem?

 

2012-07-13 10:36   Anna Rosenqvist

Vill tipsa om att om man vill testa löpning med tunna skor så kan man mycket väl börja lite lätt på mjukt underlag med ett par enkla tygskor som sitter bra, det viktiga är att skydda foten från sten, glas etc. När man väl vet att det funkar kan man om man gillar prylar investera i ett par "riktiga" tunna dojjor. Jag började att varva löpning i vanliga löparskor med kortare pass på mjukt underlag med ett par tygskor jag köpt för 75 sek - funkar hur bra som helst. Mitt löpsteg är lättare, har mer ork och får mindre ont. Och jag fortsätter med mina billiga skor.

 

2012-07-03 19:13   Christine Hagen

Jag har aldrig tränat löpning eller ens varit en förtjust joggare. Vandrar gör jag mycket och långt och har hittat mitt vandringssteg, som jag nu förstår, är detsamma som barfotalöpningssteget - (typ). Nu har jag bestämt mig för att börja löpträna och sökte en bok om detta i bokhandeln och fick - Born to run! Och älskar den förstås och vill inget annat än att lära mig springa så. Kan någon tipsa mig om hur jag bäst gör? Jag har inga skor eller kondition, bara en träningscykel som jag tänker mig som hjälp till att bygga upp lårmusklerna. Så har jag också köpt den bok jag tänkte mig från början av Malin Ewerlöv där jag ju får tips om hur jag kan bygga upp passen. Hon är ingen förespråkare av barfotalöpning utan ser det mer som kuriosa och ett trevligt inslag i löppasset. Så min undran är i vilken ände jag bör börja. Någon?

 

2011-09-11 18:29   Micke Wigstrand

Tack för en intressant blogg.
Jag har sprungit i VFF ca 1,5 år sporadiskt. Från 1/6 i år har jag bara kört VFF eller helt barfota, då mest asfalt. Tycker att barfota på asfalt fostrar steget bra. Man kan inte "fuska", har man inte ett lätt "rent" steg kommer blåsor direkt.
Frekvensen blir automatiskt hög och steget tassande. Jag springer inte snabbt (5-5.30/km) och har som längst sprungit 20km. Klarar även några km på grusväg utan alltför mycket tårar i ögonen..
Jag kanske kommer att bli skadad framöver pga. detta, men mina knäbekymmer har försvunnit med VFF.
Men som alla säjer, man måste absolut vänja sig långsamt.
/Micke

 

2011-09-11 13:17   Oskar igen

Ett tillägg för den som vill läsa om skoindustrin ur ett ickekommersiellt perspektiv:

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1170253/The-painful-truth-trainers-Are-expensive-running-shoes-waste-money.html

 

2011-09-10 16:57   Tanja

Blir det inte problem med tekniken (ändrar löptekniken beroende på skor) om man växlar mellan barfotaskor och uppbyggda skor ?

 

2011-09-10 16:16   Pablo Schneiter

jag tycker det är väldigt intressant med barfotalöpning och jag köper til stor del det evolutionära tänkandet bakom.
För övrigt tycker jag att du borde komma till Uppsala och köra vårt Offroad Duathlon: www2.idrottonline.se/IKFyris-Triathlon/UppsalaDuathlon2011/InbjudanochPM/
(i väntan på Sickla Duathlon). Det är en otroligt kul bana!

 

2011-09-10 13:07   Robert Levay

Jojje, intressant att du skriver om barfotalöpning men jag håller inte med om din vinkling. Du skriver om barfotalöpning som en chic trend som det gäller att förhålla sig balanserat och klokt till. I själva verket så har ju skoindustrin under de senaste decennierna byggt alltmer dämpande skor vilket har fått till följd att folks fötter blir allt svagare och balansen allt sämre och löpsteget allt värre.

Barfotalöpning har hjälpt både mig och min fru som anspråkslösa motionslöpare och min son som ambitiösa löpare. Det borde vara uppenbart att framfotslöpning/"barfotalöpning"(löpning i tunna skor) såväl minskar skaderisken som förbättrar prestationerna.

 

2011-09-09 23:41   Jörgen Nilsson

Jag är nyfrälst VFF löpare med endast 6st pass bakom mig, men jag gillar att springa på asfalt med dem. Dock har jag problem med att komma upp i hög frekvens när jag springer, men jag jobbar på det.
Eftersom jag har gigantiska fötter (St. 50-52) så är det väldigt svårt att hitta minimalistiska skor i min storlek. VFF fungerar dock bra i storlek 48 av någon anledning.

 

2011-09-09 22:27   Oskar

Jag springer helst min "barfotaträning" helt barfota. Har en stor gräsplan ett par km hemifrån där jag kan köra barfotaintervaller och stärka fotleder och justera tekniska detaljer. Annars tycker jag att uppvärmning i nike free run och sen köra tempo/intervaller/löpskolning i minimalistiska tävlingsskor räcker gott. VFF är enligt mig pengar i sjön. Mina fotsulor mår bra av lite gräslöpning ibland istället.

 Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.