Primal - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Primal

22 apr 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

För en tid sedan skrev jag att jag läste boken "The Primal Blueprint", och lovade komma med lita tankar när jag läst klart. Förutom kost, som de flesta kanske tänker på när de hör om Primal (för ja, det är sånt snack som säljer), är det ett helhetskoncept. Konceptet består av 10 punkter gällande livsstil. Vissa saker kan ses något kontroversiella, men jag gillar hela synsättet, och från min egen synpunkt väljer jag att fokusera på några av dessa punkter.

Jag tror att hela samhället idag är aningens invecklat. Vi samlar på oss en massa stressmoment, bara för att det liksom hör till. Okej - jag vill att det ska vara fart och fläng, och jag har ett jobb som ibland innebär stress och en press som jag ofta lägger på mig själv och det jag vill prestera. På min fritid lägger jag å andra sidan väldigt stor vikt på harmoni och balans, och är inte speciellt brydd om diverse materiella ting (med undantag för div. löparprylar då :)), och aktiviteter, som jag tror har en tendens att orsaka stress. Jag föredrar att lägga tid på att t.ex. träffa vännerna, framom att åka iväg och kolla in deras nya båt.

Mark som skrivit Primal boken, och som driver bloggen Mark's Daily Appple, är f.d. elit-triathlet och marathonlöpare, och har också en vettig teori gällande träning. Kroppen mår enligt konceptet bäst av lågintensiv träning, med inslag av korta, tuffa intervaller, och tung styrketräning (precis som primal-människorna). Jag tror att denna typ av träning/ aktivitet passar de allra flesta, men vill man prestera maximalt som tävlingsidrottare eller motionär som deltar i lopp, är inte den bästa träningen att ligga på 60% av maxpuls 95% av träningstiden.

Och så var det kosten, som ju har en väldigt stor inverkan på vårt välmående, och ork att träna, prestera och verka i vardagslivet. När jag tidigare skrev om Primal, hade jag noterat att kosten enligt konceptet var väldigt nära den kost jag äter normalt. Man bör undvika processerad mat, varvid t.ex. mjöl, ris, gryn osv. går bort, äta mer protein och fett. Jag kan inte säga att detta är en diet, utan mer ett sätt att äta för att hålla insulin på en bra nivå, och inte få stora svängningar i blodsockret. Generellt finns det i min kost något mindre fett, och betydligt mera kolhydrater än vad Primal förespråkar, men jag tycker att jag mår bra som jag äter, och ser ingen orsak att justera det. Mitt mantra "Använd sådant som är ingredienser och inte sådant som har ingredienser" passar väl in i Primal konceptet där man vill bort från processerat och bearbetat.

Enligt konceptet borde man också leka mer i sin vardag. Där laggar jag lite efter; får helt enkelt jobba på detdär att bli mera lekfull! 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofyra med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-04-23 19:03   Sofie Kulp-Tåg

Anneli - Precis som med det mesta annat gäller det väl att välja det bästa tillgängliga. Klart att allt är processerat av människohand, men grödor av det slaget kom in i kosten ganska sent i historien, och ses därför inte som primal. Och det att använda ingredienser och inte sånt som har ingredienser var min filosofi, medan processerad-grejen var primal-tänket; dock ligger de ju rätt nära varann.

Janne - Att leka mera tror jag alla skulle må bra av. Hur det är med fett vet jag inte. Tror människor är ganska olika, och olika sätt att äta passar olika människor, men att leka (och äta glass) borde passa alla!

Jonna - Precis. Fartlek är ju perfekt!

Sirpa - Tack snälla du :) . Fast jag tror att det här var fråga om att leka fysiskt. Men när jag tänker efter är det psykiska minst lika viktigt. Faktiskt. Tack för den insikten!

 

2010-04-23 16:17   Sirpa Felhendler

I object! Du leker nästan varje dag med orden i din blogg... Det är alltid lika kul att läsa dina formuleringar av dina tankar:). Så du är visst kreativ o lekfull i din vardag.

 

2010-04-23 09:30   Jonna - Fartfylld

Lek - fartlek? :)

Och du, dina skor var grymt fina! Trevlig helg!

 

2010-04-23 08:15   Janne Westberg

Låter ju inte fel att äta lite fet mat och sen leka... Eller tvärtom kanske!

Jag har nog en hel del att lära när det gäller kost, för lite eller för mycket är nog mitt stora problem. Om man räknar bort glass och smågodis där nivån alltid är "för mycket lagom" :)

http://loparjanne.se

 

2010-04-23 07:50   anneliten

Intressant. Mjöl, ris och gryn hade nog jag sett som ingredienser - det kan inte bli mycket kvar att äta om man går stenhårt på att inget får vara processat av människohand.

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.