Ortopediska Fotbäddar - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Ortopediska Fotbäddar

1 jul 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

I tisdags fick jag hämta ut mina ortopediskt anpassade fotbäddar från Janne som har J Fot Teknik och håller till på Runners Store. Nämnde tidigare att jag gjort en genomgång av mina fötter, då jag tillsammans med min naprapat kommit fram till att mina platta fötter och nedsjunkna fotvalv, i synnerhet på vänster fot, kan vara orsaken till problemen jag haft med först snedvridningen i höften, hälproblemen, och knäkänningarna.

Då Janne gjorde genomgången av fötterna och höften, konstaterade han att mitt vänster ben var rätt mycket kortare än det högra (de flesta har olika långa ben, men för mig är det ganska stor skillnad). Fotvalvet är också väldigt nersjunket, och det har gjort att t.ex. knä belastas fel, och plantarsenan belastas, som kan orsaka hälsporre om man inte tar hand om problemen. Fettkuddarna under mina fötter var också medtagna.

De ortopediska fotbäddarna är gjorda enligt den avscanning som gjordes av mina fossingar. Jag har fotbäddar för båda fötterna, men den vänstra är mer specialgjord. Inlägget har ett stöd under hålfoten, och för att kompensera för skillnaden i benlängd är vänstra fotbädden lite tjockare. Under foten är det en ganska stor upphöjning som avlastar.

Det tar en tid innan man vänjer sig vid fotbäddarna, och det känns nästan som om jag hade en golfboll under vardera fot, men jag har ändå kunnat springa med bäddarna största delen av de pass jag sprungit denna vecka; en liten blåsa under ena foten, men det är väntat.

När jag sprang på band på Runners Store och Janne filmade steget med och utan bäddarna, syntes en väldigt stor skillnad. Med bäddarna i skorna var vinklingen i foten helt annorlunda än utan; mycket rakare och mera korrekt; det gjorde nästan ont att se på filmningen av steget utan bäddarna. Likadant med knäna; när jag sprang utan fotbäddarna tog knäna nästan ihop, och med bäddarna var knäföringen betydligt bättre.

Även om det inte är säkert att alla skadeproblem kan lösas med fotbäddarna, kan jag förhoppningsvis få bukt med en del, och det känns bra att ha gjort en ordentlig genomgång av proffs. Det blir säkert mer snack om fotbäddarna senare när jag använt dem mer.


Foto: Privat. Vänster fotbädd tillverkad enligt foten och slipade och anpassade för mina skor.


Foto: Privat. "Golfbollen" under foten.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-07-23 20:52   Lasse

Hej Sara,

Min ortopedtekniker Johan varnade för allt för stora "golfbollar" eller pelotter tror jag han kallade dem.

Kan varmt rekommendera hans klinik i Stockholm. Stegkliniken i city eller aspudden. se www.stegkliniken.se

fotbäddarna gick på 1430 kr första paret och 760 par nr två.

Ha det gott
och lycka till med träningen.

Lasse

 

2010-07-05 21:05   Sofie Kulp-Tåg

Sara - Hej! och tack. Jag måste nog också få mina omslipade lite, och jag tycker som du att golfbollarna känns ok, men det är på sidorna mina har gett skavsår. På den "sämre" = plattare foten känns inlägget rätt bra, men det känns som om det blir för mycket på den "friska" foten.

 

2010-07-04 22:46   Sara http://blogg.skanskan.se/broloppet/

Hej!
Jag har också precis fått mina inlägg, med väldigt stora "golfbollar". Jag håller på att vänja mig nu vid dem - själva golfbollarna har jag faktiskt inga problem med för jag känne att de trycker på rätt ställe och "gör vad de ska", däremot får jag sånna förskräckliga skavsår! Jag har fått dem omslipade en gång och måste nog göra det igen tyvärr. Det känns ju tråkigt att inte kunna använda inläggen, som ju gör stor nytta för mina diverase skador, pga. blåsor. Dock håller jag med Daniel om att lite av löpkänslan går förlorad. Men det kan det väl vara värt om man slippe ha ont.
Bra blogg förresten!
Sara

 

2010-07-03 15:15   Sofie Kulp-Tåg

Ulrika - Vad intressant! Vad tror du är orsaken till det? Att det ger extra rörlighet och stretching? Yoga verkar verkligen bra för det ena och det andra; kanske man borde ge det en chans.

 

2010-07-03 09:55   Ulrika - traningseffekt.blogspot.com

Jag använder ju också fotbäddar. Har haft problem med plantar fasciit och blev då rekommenderas att gjuta ett par inlägg. Har funkat bra men det som fick mig att bli fri fotproblemen på riktigt var faktiskt yogan! Kan fortfarande få känningar ( trots inläggen) men då är det bara att yoga lite oftare så försvinner det.

 

2010-07-02 21:40   Sofie Kulp-Tåg

Andreas - Stay tuned. Trist att det inte hjälpte för dig. Om du inte gjort det, kanske det kunde vara bra att få ett utlåtande av en naprapat som kanske är mindre "sälj-fokuserad", vilken typ av justering du behöver. Inläggen på RS kostar 1700 för första paret; de borde hålla 1.5-3 år. Tror andra paret är någon hundring billigare då samma form kan användas.

Daniel - Att dom är tunga hade jag inte tänkt på, men det stämmer nog. Idag fick jag dock mera skavsår, så jag fick springa helt utan sula ett tag, haha.

Ingmarie - Bra att veta att man inte ska vara nöjd om de sen inte känns helt 100! Och skönt att du fått bra hjälp.

Dessi - FFs har jag också testat, men inte så mycket att det gjort varken till eller från för att stärka. Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med att stärka upp fotvalven, får nog läsa på lite där. Det som inläggen i alla fall hjälper med är benlängdsskillnaden som var ganska märkbar på mig.

Marre - Ja att få träffa experter är verkligen bra. Och såå farliga är faktiskt inte bollarna.

Russin - Tack, många verkar nöjda med sina fotbäddar, så jag hoppas de ska vara bra för mig också.

Ann - Tack till dig med!

 

2010-07-02 09:34   annsanns.blogg.se

Åh, hoppas verkligen att de här håller dig smärt- och skadefri nu!!

 

2010-07-02 09:06   Russin http://raisinruns.blogspot.com/

De ser nästan lite läskiga ut med golfbollen, men de är säkerligen jättebra. Bra att man kan få hjälp med sånt där och förhoppningsvis förebygga skador. Lycka till med löpningen!

 

2010-07-02 08:04   Maarit Kaskela

De ser verkligen inte bekväma ut, dina golfbollar. Men hjälper de så är det ju suveränt! Tänk vad mycket man kan åstadkomma om man får träffa de rätta människorna som har kunskap. Lycka till!

 

2010-07-02 02:47   Dessi

Jag har också nedsjunkna fotvalv, är nästan plattfot! Fick hjälp med fotbäddar förra året och tyckte det var bra. Men jag undrar om det inte stjälper med än det hjälper? Stöttar man upp får ju inte fötterna arbeta och stärka upp sig själva. Jag testar FiveFingers just nu efter att ha läst om studier som säger att fotvalven stramas upp vid barfotalöpning :) Har du testat?

 

2010-07-01 23:26   Ingmarie

Det är ju toppen att du har fått så bra hjälp! Tänk vad många problem du förebygger och slipper nu! :-) Jag älskar mina inlägg som jag fått utprovade på Ortonics i Solna. var otroligt skeptisk i början eftersom jag haft inlägg för många många år sedan men de var urkassa! De jag har nu kan jag inte leva utan !

 

2010-07-01 22:48   Daniel Erman

Jag har också likadana med en "golfboll", är jättenöjd med mina och är övertygad om att dom hållit mig skadefri.
Tycker dock att skorna blir lite tunga samt att "löparkänslan" försvinner med inläggen. Springer därför inte med dom på tävlingar och på en del kvalitetspass väljer jag också bort dom.
Jag tror och hoppas dom kommer hjälpa dig! Ska bli intressant att höra vad du tycker när du kört med dom lite längre tid, "golfbollen" känner man inte av efter ett tag men visst är det lite mysko i början?! ;)

 

2010-07-01 22:41   Andreas H

Spännande Sofie, skriv mer! Sälv lämnade jag tillbaka mina efter fyra justeringar utan att det hjälpte. Tre bortkastade månader. Funderar på att prova annan ortoped. Vad kostar de på runnersstore? Kan dom vara så duktiga att det är värt några resor från Uppsala? Berätta gärna mer framöver hur det går.

 

2010-07-01 22:32   Sofie Kulp-Tåg

Ellen - Att det kändes väldigt konstigt för dig var kanske för att de inte var gjutna för din fot och golfbollen var inte där du behövde en förstärkning.

Jonna - Skönt att veta att du var nöjd med dina, hoppas att jag också blir det. Såhär långt känns det bra iaf.

Johanna - Hoppas jag med.

Carina - Me too.

Madde - Oj, rena mirakelkuren alltså; hälsporrar kan väl annars vara riktigt envisa. Och vad kul det ska bli att träffas på söndag! Jag är inte med hela vägen men en bit i början.

 

2010-07-01 22:15   www.metrobloggen.se/fitnesscoachen

Jag fick fotbäddar när jag hade hälsporre och de tog bort alla problem på ett par veckor, som jag gått med nästan ett år. Hoppas verkligen det funkar lika bra för dig!! Ses vi på söndag på långpasset??
Madde

 

2010-07-01 21:59   http://carinatranar.blogspot.com

Hoppas det funkar!

 

2010-07-01 21:58   Johanna http://ettlivirorelse.blogg.se

Spännande. Hoppas att det hjälper!

 

2010-07-01 21:04   Jonna Bodin Hansen

Åh vad bra att du fått inläggen nu! Jag är jättenöjd med mina, det hjälper säkert dig med!

 

2010-07-01 20:44   Ellen

Låter bra att du förhoppningsvis får bukt på dina skadeproblem nu!
Jag provade ett par av min mammas skor vid ett tillfälle, och hon har också specialgjorda inlägg. Gah! Det var verkligen som att ha en hård golfboll under foten. Inte alls skönt. Tänkte att det var för att det var specialgjorda sulor för hennes och inte mina fötter, men det verkar ju som att det ska vara så!?
www.gylleneloparskor.se

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.