Never ever Träna förkyld - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Never ever Träna förkyld

19 sep 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

"Du får gärna använda mig som skräckexempel i din blogg - skriv att dom never ever ska träna med förkylningssymptom - då kan det gå som för mig" sa maken till mig härom veckan. Då kände jag inte riktigt för att skriva om det, men nu när han börjar vara återställd delar jag med mig. Så träna aldrig förkyld.

Så till skräckexemplet: För några veckor sedan hade maken en seg förkylning. Han vilade någon vecka, och när det var dags för Stockholm triathlon som han anmält sig till kände han att det ändå inte var läge att ställa sig på startlinjen. Han var inte helt hundra. Så han startade inte. Istället stack han på kvällen iväg på simmträning, och då han kom hem var han totalt utslagen. Förkylningen kom tillbaka tänkte vi, inte mer med det. Veckan efter när jag var på väg hem, springande mitt på Västerbron ringde han och sa att han varit till vårdcentralen och därifrån blev skickad till akuten för smärtor i hjärtat. Jag ändrade färdriktning och sprang till Södersjukhuset, och vi fick tillbringa kvällen där. Man har ju läst om hjärtmuskelinflammationer och hur allvarligt utfall sådana saker kan ha. Diverse prover och undersökningar senare kunde det konstateras att det antagligen var en inflammation i hjärtsäcken. Några veckors total vila och ett recept utskrivet.

Suck av lättnad, men ändå en känsla av osäkerhet. Sköter man inte en hjärtsäcksinflammation kan det resultera i en hjärtmuskelinflammation eller att vätska samlas kring hjärtat.

Några veckor med så lite rörelse som möjligt, och andfåddhet och pulstoppar av att gå till och från tunnelbanan, och med stickningar kring hjärtat. Det skulle man gärna vara utan. Härav också min förlorade lust att springa Uppsala-ultran.  

Nu känner han sig återhämtad och igår hade jag igen min racerkompanjon med på ett cykeltur. Ett lördagsnöje som slår det mesta. Lycka och tacksamhet; till och med över det faktum att det igen är någon som gör anspråk på mina återhämtningsdrycker som jag ibland drar hem men som bara blir kvar i kylen.

Inte för att jag är er morsa - men träna för tusan aldrig med förkylningssymptom!


Foto: Privat. Något helt annat: Efter att ha ätit franska macaroons tidigare i veckan var jag tvungen att testa att göra egna. Här är (eller var - dessa är uppätna nu) resultatet. Inte så primal och inte så snygga kanske; nästa gång ska jag försöka göra dem plattare, men goda så det förslår är de.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioett med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-09-30 19:26   Henrik

För jävligt tråkigt att höra. En i vår klubb har drabbats av hjärtmuskelinflammation och måste nu vila helt i ett halvår. Sjukt tråkigt.

Hoppas han mår bra nu

 

2010-09-26 08:40   Roger Gustafsson

Viktigt ämne, och skönt att det gick bra. Men den svåra frågan är ju vad som egentligen är sådana förkylningssymtom som man ska stanna hemma med. Feber eller halsont är självklart att man inte ska springa med - men lite hosta? Att snoret rinner den här årstiden och den kommande är ju fullkomligt normalt, det är ju bara tecken på att immunförsvaret jobbar framgångsrikt... På något sätt måste man våga lita på känslan?

 

2010-09-24 17:58   Ulrika

Tack för att du ger mig en tankeställare! Det är alltid frustrerande att vila när kroppen inte riktigt känns bra men huvudet ändå vill träna men nu ska jag tänka efter många gånger innan jag gör det igen. Hoppas att du får en bra helg :)
http://ullisanteckningar.blogspot.com

 

2010-09-22 16:33   Helena Engstrand

Hu! Skönt att det gick bra! Ja man ska hålla sig lugn och låta kroppen tillfriskna & återhämta sig! Som min tränare i London sa: "så länge man bara är sjuk i huvudet kan man träna", alltså allt nedanför öronen = vila.

De där såg goda ut! Måste jag testa, kanske funkar som förkylningsmedicin? Jag behöver sån...

 

2010-09-20 21:44   http://junikrafs.blogspot.com Cecilia

nej träning och förkylning är ingen bra kombination. Jättefina macaroons du fixat!

 

2010-09-20 21:35   Ingmarie-blog.nemonisimors.com

Hu då! Glad att det gick bra. feber och/eller ont i halsen är big no-no. Liksom allmän sjukdomskänsla.
Franska macaroons har jag nog aldrig testat. Kanske man kan få smaka en dag? :-)

 

2010-09-20 07:41   bureborn.wordpress.com

Tack för att du tar upp ett så viktigt ämne! Det där behöver man ständigt påminnas om, det är så lätt att ge sig ut i löparspåret lite för tidigt. Jag gjorde det själv för bara ett par veckor sedan. Klarade mig med bara ett återfall i förkylningsträsket, men det hade ju faktiskt kunat gå etter värre.
Så skönt att din man är på bättringvägen! En stor kram till er båda två!

 

2010-09-19 19:58   Mariearmittnamn

Skönt att höra att han är på bättringsvägen - saknade dig dock i Uppsala :)

 

2010-09-19 19:11   Jenny/jennyclofqvist.blogg.se

Låter inte trevligt. Bra av dig att ta upp detta skräckscenario så att människor förstår hur illa de kan gå. Hoppas han återhämtar sig snabbt.

 

2010-09-19 17:51   www.missagda.se / Milla

Ett viktigt inlägg, en mkt viktig påminnelse. Skönt att J mår bra nu igen!!

 

2010-09-19 17:43   Ann (annsanns.blogg.se)

Som sjuksyrra på en hjärtintensivvårdsavdelning kan jag förstås bara skriva under och hålla med, även om jag själv kan tycka att det är jättesvårt och jobbigt att vila när man känner sig lite hängig. Men hjärtat är inget man leker med eller vill riskera, det kan bli riktigt läskigt. Om man känner sig sliten i den mån att man ställer sig frågan om man verkligen borde träna är svaret alltid nej för mig.
Så himla viktigt ämne. Härligt att han mår så mycket bättre!

 

2010-09-19 17:42   Sofie Kulp-Tåg

A-K - Verkar som om han är ganska återställd nu, men man får sig en tankeställare när det händer sådana saker.

Johanna - Blotta förskräckelsen (nästan) denna gång. Man borde ju läsa sig!

anneliten - Tror att du har rätt där. (tror alltså; mer vågar jag inte säga). Och han hade (har han erkänt) ont i halsen då han var på simmpasset. Tack för läs-länken!

Andréa - Bra att ha i åtanke att om man inte vilar en dag extra kan det betyda att man får ta flera veckors uppehåll. Inte att leka med.

Anna - Tack! Och klokt att du vilar vid förkylningskänningar. Den är så tusans hårfin dendär gränsen mellan frisk och inte 100 ibland.

Petra - Man önskar att man ska lära sig nån gång!

Sirpa -- Tack! Men vad läskigt med din kompis. Hoppas han/hon är på bättringsväg!

Ousa - Jo, det är rätt bra nu faktiskt, men läskigt när det är något med hjärtat. Ganska så viktigt att det fungerar...

Sara - Tycker jag med :)

Janne - Vore nog bra för oss alla att vara försiktigare. Vad gör det liksom om 100 år om man vilar en dag extra?!

Jonna - Trist att det är just genom dessa skräckisar som man fattar att man inte ska träna med förkylningar. Tack för hälsningarna :) Vi hälsar tillbaks!

 

2010-09-19 16:38   Jonna Bodin Hansen

Men oj, hjälp, fy vad obehagligt! Stackars din J! Och gud vad jättebra att du delar med dig av detta, det är många inkl. jag själv, som behöver tankeställare ang detta.

Jag har även börjat tänka om kring det här med "det är ok att träna om du inte har feber, halsont" men jag tror inte man ska träna alls om du är förkyld, oavsett frånvaro av halsont och feber! Det förlänger bara sjukdomstiden. Min Tjejmilen-upplevelse blev också en olustig väckarklocka ang detta!

Tack, och kram till er båda! JW hälsar också.

 

2010-09-19 16:07   Janne Westberg

Skönt att allt verkar ha gått bra... Nej, det är inte bra att trana med förkylning i kroppen. Men hur ofta gör man inte det? Lätt att slarva eftersom vissa går omkring i flera månader och känner av lättare förkylningssymptom.
Men bra att du "ryter" till så fler blir försiktigare... Vi ska ju springa för att vara friska och må bra...
http://loparjanne.se

 

2010-09-19 16:05   www.traningsgladje.se

tur att det gick bra för din man!!!

 

2010-09-19 15:53   Ousa

Bra att du tar upp det här. Tror de behövs skrivas mer om det. Förkylningar ska man inte leka med. Det är allvar.
Låter bra att han är bättre. Hoppas allt går bra!

 

2010-09-19 14:55   Sirpa Felhendler

Men oj Sofie! Läskigt, skönt att han är på väg tillbaka nu. Var rädda om er båda två!
Bra att du påminner om detta! Hur lätt är det inte att "bara träna lite lugnt" trots symptom. Ska bättra mig och även påminna andra. Tack Sofie för att du delade med dig.
Verkar som din senaste resa var både trevlig och god:) Mums!
Och vad härligt med cykeldate:). Ni får va försiktiga ute i trafiken. Min kompis ligger på sjukan för han blev påkörd av en bil. Både nackkotor och ländryggskotor gick åt fanders. En bruten arm är inte så farligt, men nacken....? Tänk att även om man själv gör allting "rätt" så kan olyckan ändå vara framme. Kram

 

2010-09-19 14:28   Petra - blogg.svd.se/maratonbloggen

Bra skrivet - ett viktigt ämne som inte kan tas upp nog ofta!

 

2010-09-19 12:51   http://annastraningsblogg.blogspot.com/

Ett väl värt inlägg Sofie. Jag har själv slutat upp att träna me förskylning i kroppen. Frustrerande som attan men jag har lärt mig min läxa även om det inte alls var lika allvarligt som med din man. SKÖNT att han börjar bli bra igen och tack gode gud för att det gick att läka med vila. Krya på honom nu.

 

2010-09-19 12:42   Andréa - lopningolivet.blogspot.com

Usch ja! Skönt att han mår bra igen och bra att skriva om sånt här! Finns nog mer än en där ute som behöver lite skräckexempel för att hållasog i från träningen vid förkylning..

 

2010-09-19 12:33   anneliten

Skönt att han mår bättre! Och tack för att du delade med dig om detta!

Jag har förstått det som att det inte är farligt att träna med snuva (förutsatt att kroppen känns fräsch i övrigt) men att man aldrig aldrig ska träna med halsont - det är halsinfektion och hjärtsäcksinflammation som är länkade. Så nu undrar jag - hade din man ont i halsen? Eller måste jag ompröva mina förkylning-tränings-regler?

Jag skrev om "reglerna" här: http://annelitenmottanteliten.blogspot.com/2010/04/gransen-mellan-frisk-och-sjuk.html

 

2010-09-19 12:32   Johanna http://ettlivirorelse.blogg.se

Usch så obehagligt. Skönt att läsa att det är bättre nu!

 

2010-09-19 12:13   Anna-Karin B

Alltså.. tråkigt för maken menar jag. Hoppas det ordnar sig fint.

 

2010-09-19 12:12   Anna-Karin B

Men tråkigt! Där får jag för varje gång jag varit tuff och tränat trots förkylning.

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.