Möjligt på papper - SSC-test - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Möjligt på papper - SSC-test

2 feb 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Igår var jag alltså på test på Sport Support Center. Mitt syfte med testen var att få fram pulsintervall för nivån jag ska ha vid tröskelträning; alltså den nivå som är precis innan mjölksyra bildas. Jag som har lite svårt för det att ta ut mig, och våga dra på, tyckte att jag behövde ett slags bevis på att jag måste våga pressa upp pulsen till den nivå jag har kapacitet för. Jag gissar att detta är tvärtom för de flesta - att man drar på lite för hårt i början, för att sen dra på sig mjölksyra.

Testet gick till på följande sätt: Jag började med uppvärmning, omkring 10 minuter i 6 minuters tempo (10 km/ h). Detta är en fart som jag ofta ligger på när jag tränar, och som jag känner att jag kan nöta på under väldigt lång tid. Efter uppvärmningen startade vi med ytterligare 4 minuter i 6-minuters tempo. Efter det var det dags för första blodprovet. Farten höjdes till 5.30 fart (11km/ h), och det sprang jag i 4 minuter, för att igen ta nytt blodprov. Ytterligare 4 minuter i 5 minuters tempo (12 km/ h), nytt blodprov, och 4 nya minuter i 4.30 tempo (13 km/h). Här visste jag att kurvan för mjölksyra nog gått upp, och jag antagligen hade ordentligt med syra i blodet, och således ett bra mått för trösklarna, men jag sprang ändå en sista bit i 4 minuters tempo (14 km/h).

Efter testet gick vi igenom resultaten, och jag fick en hel del tips på vad jag borde fokusera på i min träning. 5.30-6 minuters tempo kan jag ligga och mala på ganska smärtfritt under lång tid, med väldigt lite syra i blodet. När farten gick till 5 minuters tempo, steg pulsen till över 170, och lactatnivån gick mot 2 mm/mol. På denna nivå borde jag enligt Skogen kunna ligga på t.ex. ett marathon. Går lactatnivån över 2 bildas det mer mjölksyra än man klarar av att transportera bort; som jämförelse hade jag efter 4 minuter i 4.30 tempo en nivå på 4.4 mm/mol, trots att medelpulsen under den intervallen vara bara 4 slag högre än när jag sprang i 5-min tempo.

Mycket intressant test; och det är ju alltid speciellt roligt att analysera resultaten då man fått en positiv överraskning och dessutom fått feedbacken att löpsteget är perfekt för marathon.

Nu ska jag försöka ta till mig träningsråden jag fick:

- Mera långa pass för att bli ännu mera uthållig för kommande ultra-lopp. Detta råd gillar jag skarpt.

- Pass med inslag av trösklar, och pulsen över 163; börja med tusingar, och stegvis öka distansen; dessa fartökningar passar bra under mina transportsträckor eftersom det ju är ganska korta pass. Att göra detta vet jag att skulle göra susen för mig, så jag ska verkligen försöka. Det som kan vara lite svårt är dock att jag på morgonen inte riktigt känner för att köra något annat än lugn löpning, och efter jobbet är man också lite trött, och det känns inte som prio 1 att springa trösklar. Men det räcker ju att köra tröskel-pass kanske två gånger i veckan, så med god vilja sak det också gå.

Nu är det alltså mest upp till min egen skalle hur jag gör. I alla fall känner jag mig riktigt taggad att utmana pulsen lite mer, men jag fotsätter att hålla fast vid att det fortfarande ska vara ett nöje. Löparglädjen ska finnas där!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-02-05 01:21   Fredrika Gullfot

Men titta här har jag ju missat en massa kul, vad roligt att du testade dig! Jo jag tror också att en del siffror blev lite om bakfoten där, men det reder du nog ut när du fått filerna. Ring Christer annars och fråga om du är osäker, han är hjälpsam.

Kan intyga att det faktiskt funkar att springa på de nivåer man testat fram. Hade jag inte testat mig, så hade jag fortfarande trott att det som i själva verket är mitt maratempo är mitt miltempo...

Snackade ni något om din transportlöpning förresten? Vore intressant att höra vad Skogen har för tankar kring de passen, hur man bäst integrerar dem i träningen för optimal effekt.

Och KRAM förresten, long time no seen!

 

2010-02-04 21:11   Sofie Kulp-Tåg

Josefine - Tack!

 

2010-02-04 20:39   Josefine R

Spännade. Lycka till med den fortsatta träningen!

 

2010-02-03 20:55   Sofie Kulp-Tåg

Jag bör poängtera att eventuella felaktigheter i min analys är mina egna missförstånd... På SSC har de säkert gett korrekta analyser, men jag kan ha förstått vissa saker fel; alltså - ifall det är något som verkar konstigt i min analys.

micke - Ja, jag tycker det var riktigt intressant trots att jag ju inte gör någon elitsatsning. Att springa i dagsljus på lunchen är säkert jätte bra, och toppen att få till något bra pass nu som då. Lycka till själv!

Sirpa - Själva testet var inte alls jobbigt; gissar att ett maxtest är mycket jobbigare, men här var det ju "bara" trösklarna som skulle identifieras.

Daniel - Var också förvånad över att pulsen inte steg mer än så. Och jag kör bara 1 långpass i veckan; dock mycket mängd eftersom jag springer två gånger om dagen oftast, men då bara 7 km per pass.

Sus - Jag tycker själv att jag inte har speciellt bra löpsteg, men tydligen var det ekonomiskt för långa sträckor :)

Sofia - Ja kvalitetspassen lider lite iom transportlöpningen, men efter jobbet brukar jag ju ibland köra kvalitet, och det går bra - sitter mest dagstid, men ibland har ju skallen inte lust med något avancerat efter jobbdagen.

Jonna - Verkligen!

Anna - Fast det var ett löpband som var typ dubbelt så långt som ett vanligt gym-band, och mycket stabilt, så det var inga problem. Jag springer ju aldrig på band annars, men detta "proffs-band" störde inte alls!

Milla - :)

Ingmarie - Ja, det är ju väldigt stor skillnad om man springer i 5.30 tempo i modden ute nu eller på band, och om man springer på asfalt eller i skogen; så det är bra att ha puls att gå på.

Jenny - Ja, det var intressant trots att jag ju som sagt inte gör någon elitsatsning. Och tack för nomineringen!

Andréa - Jag litar faktiskt mer på dig än på mig själv med tolkningen; så det kan nog väl vara 4 mmol. som är anaeroba tröskeln.

Miranda - Men det var ju bara små små prov; ingen fara alls!

Pernilla - Ja, verkligen! Och trevligt med positiva överraskningar som sagt.

Petra - Ja du ska absolut göra testet. Spännande om inte annat! Och absolut nyttigt också med tanke på träningen (om man följer råden).

Frida - Tack för feedbacken, och tipsen på läsning. På testresultaten har jag ju kurvan och ser den exponentiella ökningen; ska läsa artiklarna och tolka vidare :)

 

2010-02-03 10:15   Frida B

Det finns en information som saknas ang. det här testet. Tröskel 4 mmol mölksyra är oväsentligt. Det är ett superbra gruppvärde, men för dig som enskild individ kan det lika gärna vara 3 som 6 mmol som är gränsen. För att se den individuella anaeroba tröskeln (som ändå oftast ligger i zonen kring 4 mmol) måste man se var den exponentiella ökningen startar vid just ditt test.
På sidan 3 av 4 i följande PFD-fil kan man läsa om laktattestet och tolkningsmöjligheterna av de värden man får fram.
http://www.gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Bj%C3%B6rn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT0703s44-48.pdf
Här kan man läsa om vad ett tröskeltest kan säga om kapaciteten på marathon:
http://mima30.blogspot.com/2009/12/185-dgr-kvar-invagning-och.html
http://mima30.blogspot.com/2009/12/165-dgr-kvar-uppfoljningstest.html

 

2010-02-03 08:24   Petra Månström

Vad roligt att läsa om ditt test, måste också göra ett sådant! Man får ju en massa värdefull information! Kram Petra // blogg.svd.se/maratonbloggen

 

2010-02-03 00:24   Pernilla H

Det här var ju himla spännade läsning, Kan ju bara ana hur spännande det var att göra testet och få svart på vitt hur det ligger till..

// Pernilla @ bumbisplace.blogspot.com

 

2010-02-02 23:08   Miranda Kvist

VÄNTA LITE?! 4 blodprov! Hjälp och jag som har bokat in mig nästa vecka...!

 

2010-02-02 22:24   Andréa http://lopningolivet.blogspot.com

Spännande! Och som sagt; kalrt du kalrar maran i 5-tempo! :)

Men en fråga; ligger inte den anaeroba tröskenn närmare 4 mmol?

(möjligt att jag snurrar till det och blandar ihop med nåt annat, jag skäms lite, jag ska ju kunna sånt här! :) Orkar heller inte kolla upp det just nu)

http://lopningolivet.blogspot.com

 

2010-02-02 22:05   Jenny Löfqvist

Väldigt intressant att läsa om ditt test. Skulle själv vara intresserad av att göra liknande test för att kunna bygga upp träningen på bästa sätt. Besök min blogg får du se att jag har nominerat dig till något :)

 

2010-02-02 22:01   IngmarieN

Det fina med att träna efter pulsen är ju just att det blir utifrån dagsformen! Är du trött så blir farten lägre men du kommer att ligga på "rätt" nivå. Likadant tvärtom förstås! Om man bara går på farten är det stor risk att man kör på för hårt eller mesar.. ;-)

 

2010-02-02 21:47   www.missagda.se / Milla

Mycket intressant läsning!!

 

2010-02-02 21:46   Anna Nystedt

Ett sånt test hade jag också velat göra! Problemet är att jag är sämst i världen på löpband och förmodligen skulle trilla av när det börjar gå fort :(

http://blogg.piggelina.se

 

2010-02-02 21:42   Jonna Bodin Hansen

Oh vad intressant! Det verkar spännande att göra sådana där test och få andras syn - och kanske vetenskaplig syn - på kroppen och prestationer, förmågor och möjligheter !

 

2010-02-02 21:40   Sofia Bureborn

Intressant! Med så små skillnader i puls - blir det inte svårt att hålla tröskeln? En dålig dag kan ju också påverka pulsen.
Är själv sugen på ett test, även om löpträning på allvar inte är aktuellt just nu. Men när jag kommer upp ur rehabträsket, ska jag skriva upp det på önskelisten igen.
Tröskel på morgon eller direkt efter jobbet låter ingé vidare. Transportlöpning har sina nackdelar ibalnd... ;-)

 

2010-02-02 21:30   Susanna Davidsson

Så spännande! Väldigt intressant läsning att mjölksyrehalten kan skilja så mycket fast pulsen bara stigit lite.
Och det var ingen dålig komplimang du, att du har ett perfekt steg för marathon, yay!!

/Susanna
powersus.blogspot.com

 

2010-02-02 21:13   Daniel Erman

Väldigt intressant läsning! Anmärkningsvärt att snittpulsen bara var 4 bpm högre vid 4:30 medan lactatnivån mer än dubblades.
Håller verkligen med om det sistnämnda, löparglädjen är ett måste!! :)

Förresten, kan du verkligen köra mera långpass än vad du redan gör? ;)

http://mina-utmaningar.blogspot.com/

 

2010-02-02 21:08   Sirpa Felhendler

Nu blev jag sugen på att göra test, trodde nog det skulle vara ännu jobbigare;-)

 

2010-02-02 19:46   Mikael Soto

Kul att läsa! Har själv funderat på att göra ett laktattest nån gång, men dragit mej lite för kostanden bla. Men nu blev jag sugen igen... det verkar vara värt det.

På morgonen är jag helt usel på att löpa med nåt vidare tempo. Hem går däremot alldeles utmärkt :-) Men mina bästa pass tror jag ändå är strax efter 11, på lunchen alltså. Men det är ju inte alla som har möjlighet att ta en långlunch & kanske springa en mil... Vintertid är det en välsignelse att komma ut & få luft & dessutom hinna ta del av det lilla ljus som erbjuds mitt på dagen.

Tack så länge & lycka till framöver!

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.