Löparsmärta - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Löparsmärta

4 apr 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Det är inte maximalt roligt att springa med smärta. Det går ibland, men det är inte det bästa, och ibland går det inte; då känns det ruttet. De inlägg som jag skrivit om löpträningen sista tiden innehåller så gott som alltid funderingar kring grad av ont; ont-ont; springbar, men ont; känningar men inte ont osv. Smärta.

I kommentarer har bl.a. Anneli och Jonna haft liknelser till smärtorna. Anneli som har problem med hälsenorna skrev att hon, som brukar få en sådan springlust när hon ser löpare, nu istället tänker aj. Ont. Det gör ont när hon springer, så associering till löpning är en smärta. Jonna hade en tanke på samma spår, och en tanke som också besöker mig ofta. Det första som gick genom huvudet på morgonen för Jonna när hon hade problem med knäna av löpningen, var "hur känns mina knän?". Min första tanke på morgonen är nästan uteslutande "Hur känns det när jag tar dagens första steg? Vågar jag stödja på vänsterbenet?" Smärta? Ont? Ont-ont?

Det är förvånande hur hjärn-tvättad man kan bli av sina egna känningar, och hur långt ens hjärna faktiskt fokuserar på att tänka på ontet, och hur hjärnan så gärna vill och nästan tror att man en dag ska vakna upp och så är all smärta borta.

Förra veckan då jag talade med Neurodynamik-David berättade han en del intressanta saker om smärta som jag inte vetat tidigare. Hjärnan kan uppfatta bara en smärta åt gången, och det blir då naturligt den starkaste smärtan som registreras. Det förklarar varför det känns som om ontet förflyttar sig i höft-ljumskpartiet för mig. Det förklarar också känslan av ont som jag känt på t.ex. marathonlopp. Ibland har jag haft lite ont där och ibland där; men då har det mer varit övergående och nästan en form av hjärngymnastik för att ta tankeverksamheten bort från själva kämpandet.

Efter att (igen) avbrutit ett pass p.g.a. smärta som var starkare än vad jag ansåg vara nyttigt med tanke på rehaben, känns det som om jag valt fel riktning att springa runt jorden. Motvinden verkar inte ge med sig. Vad vore löpningen utan smärta?

Foto: Privat. Gnälltratt.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-06-18 12:08   Hans

Hej

Tråkigt att höra att det gör ont att springa.
Det ska inte göra ont att springa.
Undvik hårt underlag som asfalt i möjligaste mån.
Bra skor är viktigt men behöver inte kosta flera tusen. (går att hitt bra skor för 500kr)
Träningsvärk är OK om det går över på några dagar, annars tecken på för hård träning, för lite återhämtningstid, lite sömn eller för dålig näring.
Vid bestående skada är det bäst att inte låsa sig vid löpning.
Försök hålla igång med alternativ som inte gör ont.
Cykling.,promenader på mjukt underlag , simning, lämplig gymnastik osv( aldrig asfalt)
Går inte smärtan över i alla fall, så kontakta en läkare.

 

2010-04-06 08:15   Ingmarie

Gråt och tandagnissel. :-( Man FÅR gnälla när det är så där. Jag r-y-s-e-r när jag ser någon springa barfota. Det skär som knivar i mig och jag kan känna hur det skulle kännas i MINA fötter. Konstigt va? Kan du träna något annat så länge? Eller gör du kanske det? Att "börja om" efter att ha haft uppehåll är jättesvårt för det är så lätt att tänka att man är (ungefär) där man var innan skadan/sjukdomen. Men tyvärr är det ju inte så... Man måste vara superförsiktig och verkligen "mesa". Löpning ska INTE vara smärta. Åtminstone inte "ont-ont"smärta...
Skickar en (cyber)kram med extra helande till ljumskont.

 

2010-04-05 19:59   Andrej

Åh, fy fan vad jag lider med dig. Har själv fått ont i hälsenorna efter att ha "slutat" träna. Konstigt.

 

2010-04-05 11:39   http://carinatranar.blogspot.com

Verkligen jättetråkigt att läsa att du inte blivit kvitt smärtan ännu!! Känner med dig jättemycket!!

Intressant också det med att hjärnan bara kan hantera en smärta åt gången. Förklarar ju fenomenet med det onda som kommer och går, för min del ofta i början av pass.

Skrev också ett inlägg nyligen om just det här med smärta, bra och dålig smärta. Många som har problem till och från.

http://carinatranar.blogspot.com

 

2010-04-05 08:56   http://annastraningsblogg.blogspot.com/

Att ha ont och inte kunna springa är ofattbart tråkigt och myrorna kryper runt i kroppen. Att vila är påfrestande. MEN med tålamod o rehab kommer det att bli bättre och håll dig ifrån löpningen om det gör för ont. Låt kroppen läka även om det är svårt. Som Katarina brukar skriva när jag är frustrerad: du ska springa hela livet...
Jag håller tummarna och hoppas att höft och ljumskar ska må bättre snart. Många kramar Anna

 

2010-04-04 23:48   anneli

En av de svåraste sakerna i rehaben är att veta vad som är lagom lång avhållsamhet och vad som är lagom belastning när man ska börja igen. Man vill ju inte göra för lite och vila för länge. Alltför ofta hamnar jag i för tidigt och för mycket efter en skada. För tyvärr är hälseneinflammationen inte mitt första löpningsrelaterade problem...

Jag hoppas verkligen att både du och jag snart är bra!

 

2010-04-04 23:10   Mikael Soto

Ja, det är tråkigt med skador & smärtor. Har själv haft baksida lår, vad, knä & bägge hälsenorna... puh! Rehab & omstart, rehab & omstart...

Men det är väl så med våra ömma, sargade kroppar. Vi vill mer i huvudet än vad kroppen klarar av - för att vi älskar det så mycket! Egentligen inte konstigare än alla soffpotatisar som tvärtom vill mycket mindre än vad kroppen klarar av. Kanske är det nån balans i världsaltet...?

Rehab är det tråkigaste som finns - ja, värre än löpband! Men vi måste alla igenom rehabvintern för att äntligen nå spring-time igen. Till alla trasiga människor, kämpa på! Vi vet ju att det är värt det!! För att vi älskar ett ohindrat löpsteg :-)

http://blogg.passagen.se/bobajojsos/

 

2010-04-04 17:46   Marre

Trist med all smärta men väldigt intressant det där med att kroppen bara kan registrera en smärta i taget, det hade jag ingen aning om! Mycket faller på plats, speciellt vid långlopp!

 

2010-04-04 17:45   Jonna Bodin Hansen

Men åh =/ Jag blev så glad när jag såg du kunnat springa 12 km utan alltför stora besvär. Men kanske är det så, att vi kommer aldrig komma undan från skaderisken helt och får leva med både risken att bli skadade och att ibland känna smärta. Men när man väl är "i" det och på väg "ur" är det ju ett elände, Både mentala låsningen och den faktiska skadan...

Ha en fortsatt härlig påsk nu!

 

2010-04-04 17:16   Anna (orka mera)

Gaah, vad tråkigt! Förstår precis hur du känner, verkar som vi alla löpare förr eller senare ska ner i samma båt. Lyssna på kroppen och träna smart så ska du se att det går över! Du är snart tillbaka på banan!

http://blogg.piggelina.se

 

2010-04-04 13:39   Petra

Usch och fy, hatar att ha ont i kroppen. Hade vansinnigt jobbiga besvär med axlarna när jag simmade i min ungdom, inte kul att gråta medan man tränar. Hoppas dina besvär ger med dig snart! Stor kram. //Petra - blogg.svd.se/maratonbloggen

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.