Intervaller, eller nåt - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Intervaller, eller nåt

21 jan 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Fram till idag har denna vecka varit relativt lugn träningsmässigt. Det har varit den vanliga transportlöpningen, ett ordentligt styrkepass, men annars lite extra vila då jag kände att helgens pass satt kvar, och jag tycker att den vanliga, lugna löpningen varit ganska slitsam på grund av underlaget.

Idag var det intervaller inplanerade i min mentala kalender. Redan igår kväll läste jag några gamla inlägg hos min intervall-förebild Anna. Hon är otrolig då det gäller just intervaller och trösklar; hon tar fram krutet och helt enkelt levererar. För några veckor sedan skrev hon ett inlägg om ett pass vattenlöpning med intervaller som hon kört. Vattenlöpning och intervaller tänkte jag - måste ju vara det värsta av det värsta. Kan det bli mycket tråkigare än vattenlöpning - knappast. Kan det bli läskigare än intervaller. Nej, fy sjuttsingen. Men där hade jag fel. Anna fick vattenlöpningspasset med intervaller att låta som en dans.

Som ni märker är tempot, och det att våga pressa lite svårt för mig, och varje utförande av intervaller en utmaning. I stället för att, som igår, skicka utmaningen vidare till vägverket, tog jag idag hand om den själv. Jag skulle minsann trots det sliriga underlaget och höja tempot, eller i alla fall pulsen.

Jag bestämde mig för att på hemvägen ta en liten omväg så att jag hade lite friare passage, och hade upplägget att dra på där det gick (med tanke på övrig trafik, och underlag), och sakta ner där det behövdes. En typ av fartlek tänkte jag mig. Efter en kort uppvärmning pinnade jag på med första fartökningen. Denna blev den längsta, och var på ca. 1 km. Ordentligt flås, och jag nästan väntade på att det skulle bli "tillräckligt" slirigt så att jag kunde sakta ner en stund. Andra fartökningen innebar uppförsbacke med en serie trappor som avslut. Här var det faktiskt mjölksyra, och efter det tog jag gåvila några minuter. Tre kortare ökningar igen (+ en supersnabb, superkort där det kom en galen bilförare), med joggvila mellan. Precis innan jag skulle dra igång sista intervallen mötte jag en tjej med jäkligt snyggt löpsteg, så jag skärpte också till mitt steg och det blev en sista etapp på omkring 800 m.

Foto: Privat. Ja, fråga inte mig. Bra pass? Kanske det kanske.

Jag var förvånad att det ändå gick så bra att springa på de sträckor jag tog fartökningarna. Flåset och pulsen steg och t.o.m. mjölksyran kändes. Upplägget var inte det bästa, men det bästa jag kunde göra av dagens pass; det var liksom omöjligt att göra något annat än att anpassa sig till underlaget. Jag tror att det är bättre att springa intervaller med bättre struktur än detta "på måfå" upplägg; det blev som lite sådär, och jag har svårt att bedöma om det var ett bra intervallpass eller inte. Men, det var i alla fall ett intervallpass.

 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-01-24 21:49   Sofie Kulp-Tåg

Rosenblom - Ja, jag tjatade säkert en del om Olgorna; de var faktiskt lite sådär spy-äckligt-intressanta, och jag körde ett par Olga pass. Men fart överlag är svårt för mig. Mentala barriären att utföra intervaller är hög - men det borde ju finnas ett förbättringspotential i snabbheten.

 

2010-01-24 21:26   Rickard Rosenblom

Äntligen har jag lyckats ta mig tid att registrera mig här...

Men du... Att du tycker intervaller är så läskigt. Var inte du ganska flitig med Olgorna i somras/höstas?

http://rosenblom.org

 

2010-01-23 17:26   Sofie Kulp-Tåg

Carina - Tycker jag låter klokt. Man blir så lätt stressad om man kollar blint på tiden, och man vill ju gärna ha benen hela till våren.

 

2010-01-22 22:51   Carina Borén

Jag körde också intervaller i veckan 1000-ingar. Fast jag bestämde mig för att inte köra på tempo utan på känsla just på grund av underlaget. Man vill ju inte riskera något elände nu när våren närmar sig.

/Carina http://carinatranar.blogspot.com

 

2010-01-22 18:07   Sofie Kulp-Tåg

Anneli - Det var en bra beskrivning; måste säga att jag haft lite vag känsla för vad som är fartlek, vad intervaller, men din beskrivning var bra.

Jonna - Börjar nästan intala mig att det var riktigt bra nu :) . Ha en bra helg med all längdåkning!

Janne - Ja, och jag hade rätt ben fram vs. bak vet jag inte :) . Det måste jag se till att tänka på nästa gång.

Johan - Hej! Kul att du är här. Trollhättan lockar mycket starkt!

 

2010-01-22 10:37   Johan Brodin

Oj, jag har haft så fullt upp på sistone så jag hade inte ens märkt att du flyttat hit. Skäms på mig!
Vilken ära att få blogga här! Ska skärpa till mig och följa dig igen.

Blir det något i Trollhättan för dig i år?

 

2010-01-22 08:45   Janne Westberg

Tycker också att det lät som ett bra fart eller ett lekfullt intervallpass.
Och grymt att tänka på hur löpsteget såg ut inför sista intervallen...
Själv brukar jag vara glad om jag kan hålla reda på vilket ben som var framför det andra senast :)

http://janne.netzorz.se

 

2010-01-22 07:46   Jonna Bodin Hansen

Men det lät ju som ett riktigt bra pass i mina öron! Well done. Men trist med galna bilister och sliigt underlag... Ha en underbar helg! Kram Jonna

 

2010-01-21 22:53   Anneli Hällgren

Äkta fartlek ska väl vara precis så som du beskriver om jag förstått rätt - att leka med farten utifrån omgivningen. Strukturerad fartlek tycker jag blir väldigt likt intervaller... Pressa sig kan man ju göra i "naturlig" fartlek oxå.

 

2010-01-21 22:26   Sofie Kulp-Tåg

Staffan - Ja, men det är du ju också :) . Alla som är duktiga på intervaller är mina idoler!

Madeleine - Det kanske ligger något i det. Klokt!

Miranda - Men snigelpass är ju ur-sköna.

Ingmarie - Hepp - där växte jag sådär en halvmeter :)

Anna - Tack! Men den dagen jag sitter i intervallträsket; ja, då vet jag inte vart världen är på väg.

Anna (orka mera) - Oj, om jag kan inspirera med tempo. Undrar redan vart världen är på väg :) .

 

2010-01-21 21:16   Anna Nystedt

Å så kul det lät med lite fartlek! Det var längesen men nu fick jag lite inspiration -tack tack!

Anna (orka mera) - http://blogg.piggelina.se

 

2010-01-21 21:06   Anna Landén

Heja Sofie, där fick du till det superbra. Flås och trösklar som heter duga. Underbart och erkänn lite adrenalinpumpande var det väl? Tack för dina fina ord. Intervaller is the shit! Och min vän du är snart fast i intervallträsket om du fortsätter så här.

 

2010-01-21 20:41   IngmarieN

Det där var vad jag kallar en "äkta fartlek"! Superbra gjort!
/http://blog.nemonisimors.com/

 

2010-01-21 20:34   Miranda Kvist

Ja men det blev ju härlig fartökning! Mer än vad jag hade på dagens snigelpass ;)

 

2010-01-21 20:06   www.metrobloggen.se/fitnesscoachen .

Fast jag är inte säker på att det är bättre med mer struktur. Det kanske medför mer ångest och krav istället. Då är det ju bättre att ta det som det känns bra för dagen, och känna sig för. Jag tror man utvecklas ändå, när kroppen är starkare så vill den köra hårdare.

www.metrobloggen.se/fitnesscoachen

 

2010-01-21 19:13   Staffan Dahlgren

Va' tusan, jag trodde jag var din intervall-idol ;-)
http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/2010/01/dagens-intervallpass-2x4x3min.html

Bra jobbat där! Trappor mitt i passet kan vara grymt jobbigt om man måste upp/ner för dem med stumma ben och hög puls!

 


Följ oss

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken