Frustrationer i snön - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Frustrationer i snön

28 jan 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Aldrig tidigare har jag kommit till jobbet med ett sådant pulspass bakom mig. Det måste ha snöat ganska stor del av natten, och trots ett väldigt gediget jobb av de som skottar snö, var det ordentligt utmanande att springa i uppskattningsvis 5-10 cm lössnö ovanpå ungefär lika mycket is och modd. Väl i omklädningsrummet på jobbet var jag tvungen att sätta mig ner, käka en macka, och pusta ut innan jag fortsatte mina morgonsysslor. Det som är bra med ett sådant pass är att man verkligen uppskattar att få sätta sig ner och jobba efter det.

Det måste komma något gott ur detta tänkte jag samtidigt som jag tänkte på makens uppmaning om att se modden som en utmaning. Den envisa snön som dalar måste föra något positivt med sig, även för löpar-jaget (annars storgillar jag vintervädret, och det vackra vinterlandskapet och ljuset som snön medför, men just underlaget när man ska springa är lite sådär).

Foto: Privat. Undrar om ägarna till dessa bilar skulle ha lust med transportlöpning imorgon?

Efter överläggande kom jag fram till att jag faktiskt skulle testa intervaller på hemvägen. Detta måste ju vara världens chans för mig att få upp pulsen utan att springa speciellt fort. Ja, jag behöver träna snabba intervaller också så att benen blir mera van vid fart, men att bygga konditionen är ju också bra. Efter uppvärmning drog jag igång med de så kallade intervallerna. Jag tänkte mig 6 stycken a' 4 minuter. Första intervallen gick ganska bra. Underlaget var ok, om än lite slirigt, men det var ju liksom en del av grejen idag. De två följande var riktigt sugande, och när jag avslutade den tredje kände jag att det var nog. Inte för att jag var trött i kroppen, utan mer för att jag hade nog av att tänka på underlaget som något positivt.

Här gjorde jag en helomvändning, drog några rader med svordomar för mig själv, och tog beslutet att ge snön vad den tålde. Fjärde intervallen gick då ganska bra, men sen fungerade mitt trotsålders tänk inte längre. Jag kände mig done och absolut inte sugen. De två sista gick lite sådär. Det kändes mer som att jag ville ha krafter för att bara ta mig sista kilometrarna hem, än att slösa dem på några fjantiga intervaller. Jag luffsade på i lagom tempo sista biten, och kompenserade de halvdåliga intervallerna med att springa i alla uppförsbackar (där jag oftast går annars).

En viss frustration ligger över dagens pass, men också till lika stor det känner jag mig nöjd. Det var faktiskt riktigt sugande att springa idag och det var ju trots allt positivt ur träningssynvinkel.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-01-29 17:48   Sofie Kulp-Tåg

Johanna - Ibland är det bra att man sitter och trycker inomhus hela dagarna; då vet man inte riktigt vad som väntar i väderväg. Och tack för peppandet!

Petra - Håller med. Och det kommer ju att ta en evighet innan snön smälter sen. Fint är det, men gaah så jobbigt att springa.

Tobias - Att springa vid sidan om verkar väldigt tungt - men som rena dynamiten i träningseffektivitet.

Anna - Ja, pumpen får minsann jobba på bra nu.

Ingmarie - Hoppsan. Gäller det alla veckans pass tror du? Eller vissa kanske bara räknas som 0.5? :)

Daniel - Jag har faktiskt funderat på det, att om man borde fortsätta att hålla pulsen på samma nivå sen när underlaget blir bättre, och man springer typ i t-skjorta och shorts igen; måste ju vara en viss skillnad.

Anna - Tack du! Hihi, jag skulle ju ha fått sova på jobbet om jag ställt doijorna på hyllan, eller helt skolka från jobbet om jag inte ens haft lust att dra ut på morgonen.

Liza - Spännande, ska kolla in.

Jonna - Ja härliga fredag. Hoppas du kan springa snart!

 

2010-01-29 10:58   Jonna Bodin Hansen

Det är vidunderligt det där med pulsen och snön... och suget i benen. Bättre att spänna på sig skidorna ;) Fast i sanningens namn så skulle jag göra i princip vad som helst för att få springa skadefri, nu! Snart så. Och idag är det freeeeeeeeeedag, och ja det är en magisk känsla ! Kram.

 

2010-01-29 10:28   http:// lizalopare.blogspot.com

Hej Sofie! Jag har tilldelat en utmärkelse till dig! Gå in och kolla min blogg!
lizalopare.blogspot.com
Och ha en trevlig helg!

 

2010-01-29 09:13   Anna Landén

Man ska inte vara så hård mot sig själv. Tänk alla som ställt dojjorna på hyllan istället. Jag tycker det var jättebra jobbat. Visst är snön underbar på alla sätt men dt ger lite huvudbry ibland när man ska springa.

 

2010-01-29 07:28   Daniel Erman

Inte ens snön kan stoppa dig!! :) Gott jobbat och du fick säkert mer träning än vad du själv tror ;). Tänk när snön försvinner och greppet kommer tillbaka, vilken känsla det blir då!! Swooooosch!!! :)
http://mina-utmaningar.blogspot.com/

 

2010-01-28 22:12   IngmarieN

Jag tror faktiskt att man kan säga att dina pass har varit minst dubbla i dag så med andra ord har du gjort FYRA pass i dag!
Och DET är en prestation utan dess like!
/http://blog.nemonisimors.com/

 

2010-01-28 21:58   Anna Nystedt

Hade typ samma upplevelse idag. Skulle köra ett lugnt långpass men fasen vilken puls jag fick. Med snö upp till knät var det minst sagt lite tufft att ta sig fram. Bra jobbat med intervallerna!

Anna (orka mera) - http://blogg.piggelina.se

 

2010-01-28 21:29   Tobias

Jag håller med om att modden kan vara rätt jobbig. Jag hade gärna sett att våren började närma sig istället för mer snö ;-). Kan dock meddela att det är betydligt roligare att springa vid sidan av de plogade vägarna i den djupa snön.

Prova!

 

2010-01-28 20:11   Petra Månström

Gah, jag börjar bli himlans trött på den här modden. Egentligen gillar jag snö, men nu är det LITE mycket... Bra jobbat av dig! Kram// blogg.svd.se/maratonbloggen

 

2010-01-28 20:08   Johanna Vikner

Bra jobbat att bita i den där fjärde fastän du kände dig färdig. Och jag är oerhört imponerad över att du trotsade snön från första början!

 


Följ oss

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken