Aldrig mera spagetti - tåfokus - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Aldrig mera spagetti - tåfokus

29 jan 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Av någon anledning har tankarna varit lite mer på tårna senaste dagarna. Själv har jag en stukad lilltå, forskningsrapporter gällande barfotalöpning publiceras (Fredrika ger bra källor för detta), och Runner's Worlds artiklar med Coltings Primal Walk där FF:s känns rätt.

Foto: Privat. Hur ska jag nu få in mina ihoptejpade tår i mina fina FFs?

Förra veckoslutet skulle det serveras bl.a. spagetti till lunch. Jag som ansvarig kock, satt medan jag gjorde mat från och till i soffan med min bärbara i knäet. När jag satt där i lugn och ro, hörde jag hur det började pysa i köket. Spagettikastrullen kokade över. Jag drog en rivstart från soffan för att begränsa pysandet, och i accelerationen drämde jag till med foten i foten på soffbordet. Attans vad ont sånt kan göra - men det brukar ju gå om ganska snabbt.

Hela veckan har tån varit öm, men i morse när jag joggade till jobbet gjorde det fruktansvärt ont. Tror det var för att jag tagit på dubbla strumpor då det var så pass kyligt, och då fick tårna lite mindre utrymme. För att strö lite mera salt i såren såg jag till att klämma in fötterna i klackskorna idag, men jag såg också till att få lite råd gällande min tå, då jag faktiskt började misstänka att något ben var av.

Ät glass, sa sjuksköterskan jag talade med. Eller, nä, det sa hon väl inte. Inte ordagrant. Hon gav som tips att stöda upp tån med en pinne - typ en bit av en glasspinne, eller tejpa fast tån med tån intill för att ge stöd då det troligen är en spricka i tån som behöver läkas. 

Nu ska jag alltså se till att fixa fram en glasspinne. Hm... jag som brukar hålla mig till glassförpackningar. I alla fall känns det som om spagettin gjort sitt i detta hushåll för ett tag framöver. Däremot känns det helt rätt att ha ett par FiveFingers på skohyllan. 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-01-30 18:39   Sofie Kulp-Tåg

Staffan - Gissade nog det... fast jag tror att även de brakar av illa kvickt. :)

Ingmarie - Absolut (i alla fall jag). Vi får höras närmare gällande det - men ska klara av ett laktat-test först (på måndag).

 

2010-01-30 15:20   IngmarieN

Sen vill jag att du (och mannen) ommer och testar Pp någon dag! Fint för ömma fossingar. :-)

 

2010-01-30 13:29   Staffan Dahlgren

Sofie,

Okokt så klart, jag vill ju inte att du ska riskera att slå i tån ytterligare en gång :-)
Dessutom känns kokt spaghetti lite tveksamt som spjälkningsstöd om den inte är extremt al dente...

 

2010-01-30 11:43   Sofie Kulp-Tåg

Janne - Tack. Har försökt klämma in en Ben&Jerrys förpackning, en Dajm strut och en GB glass-låda men det funkar inte. Pinnen får nog bli sista utvägen.

Tobias - Man känner sig så klantig bara. Och så känns det ju lite som ett i-landsproblem med ont i tån.

Miranda - Aj då - och då fick det bara läkas av sig självt?

Miss Agda - Nej, det går bra att springa o röra på sig sa sjuksyrran. Man får ge det lite tid (och glass) bara.

Ingmarie - Ja, så var det ja, kommer ihåg det. Två månader är ju jättelänge. Kanske det var för att det var kallare igår som det gjorde ondare? Nu ska jag också massera tån - tack för tipset.

Staffan - Haha, kokt eller okokt?

Daniel - Det verkar ju som att det inte görs något åt sprickor, stukningar, brott i tårna (om det inte är typ stortån); så det är bara att låta det läkas.

 

2010-01-30 00:12   Daniel Erman

Aj! Inget roligt det där! Som så många andra vet jag också hur det känns, fick en spricka en gång men det blev bra igen :)
Hoppas smärtan släpper snart!
http://mina-utmaningar.blogspot.com/

 

2010-01-29 22:52   Staffan Dahlgren

aj aj aj aj aj, jag vet hur ont det där gör, jag är själv något av en expert i grenen....kan du inte spjälka med lite spaghetti ;-)
http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/

 

2010-01-29 21:34   IngmarieN

Jag vet precis hur det känns! Drämde ju i min "ringtå" i en flyttlåda för snart två månader sen och den är fortfarande fet som en prinskorv. Stukad på två ställen..:-( Värst när det är kallt då gör det ont som sjutton.
Men det är bättre!
Fick rådet att röra så mycket som möjligt på tån och "massera" flera gånger om dagen. Cirkulationen och rörligheten måste hållas i gång.

 

2010-01-29 20:54   Miranda Kvist

AJ AJ ! Har varit med om att bryta båda mina lill-tår, så jag vet precis vilken smärta du har! Du får bita ihop och äta glass!

 

2010-01-29 18:56   www.missagda.se / Milla

Aj, jag kan verkligen känna hur det gjorde /gör ont! Men du behöver alltså inte vila från löpningen? Hoppas det blir bra snart, jag håller mina tummar.
Kram och ha en härlig helg (och ät glass!)

 

2010-01-29 18:38   Tobias

Jag vet hur det känns. Det är riktigt trist att göra illa tårna. Det gäller att se till att man har ett par skor i extra stor storlek för sådana tillfällen.

Jag provade att tejpa ihop min tå med tån brevid när jag hade gjort illa den men jag tyckte bara det gjorde ännu ondare. Du får meddela om du hittar något sätt att tejpa som funkar. ( http://blog.noll.se/2009/10/farligt-att-resa.html )

 

2010-01-29 18:33   Janne Westberg

Soffbord och tår går inte ihop! Ajaj! En stor "TÅR" för dig :.-)
Men du som gillar glass tog väl beskedet lite positivt iaf.
Glöm nu inte att det är glasspinne du ska köpa.
Någon glasslåda kommer inte att få plats i dina FiveFingers.

Vad var det för citat du skrev om?

Hoppas att du går på tårna snart igen!
http://janne.netzorz.se

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.