24-timmarsrekord och världsklass
Erik Olofsson, SM-Guld & Svenskt rekord 24h

24-timmarsrekord och världsklass


23-24 april 2022 kommer bli datum för historieböckerna. Då genomfördes den bästa och mest dramatiska 24-timmarstävling som vi någonsin har skådat med svenska deltagare, kryddad av Erik Olofssons Sverigebästanotering. Det handlar om VXO Ultrafest, med SM på 100 km och 24-timmarslöpning. Dessutom delades en silverbiljett ut i Kalmar Backyard Ultra.

En riktig ultramanifestation skulle det bli med de båda SM-tävlingarna i Växjö, skrev A. Lennart Julin på friidrott.se inför helgen. Om han bara visste hur rätt han skulle få. Det är svårt att önska sig en större fest om man uppskattar enorma idrottsprestationer med festlig inramning.

Svenskt 24-timmarsrekord i herrtävling i världsklass

Vi börjar från slutet. Kl. 11.00 ljöd det skott som aviserade att SM i 24-timmarslöpning var slut. Men spänningen fortsatte i ytterligare mer än 20 minuter innan vi kunde få svar på frågan, klarade Erik Olofsson det svenska rekordet? Eller formellt kallas det inte svenskt rekord, då Svenska Friidrottsförbundet följer de descipliner där World Athletics noterar officiella rekord, med 100 kilometer som längsta ultradistans.

Efter 24 timmars löpning och med en sällan skådad avslutning, med sista maran på 3:19 (4:43 min/km) och sista milen på 42 minuter, höll Erik på att ramla i publikhavet när han la in det sista rycket vid varvning med två minuter kvar. Trots kramp lyckades han hålla sig på benen och efter den långa väntan kunde det konstateras att han hade slagit rekord med 72 meters marginal.

266,587 kilometer lyder det nya rekordet på för Erik Olofsson, som tävlar för IF Mantra Sport. Om det inte var nog passerade ytterligare två herrar 260 kilometer, silvermedaljören Christian Malmström, Team Blekinge, och bronsmannen Torbjörn “Tobbe” Gyllebring, Umara Sports Club. Innan denna helgen hade bara tre svenskar någonsin passerat denna gräns, legendaren och ultrapionjären Rune Larsson (världsbäst 1986 med 262,639 km), Johan Steene (VM-trea 2017 med dåvarande svenska rekordet 266,515 km) och Elov Olsson (263,746 km i en icke-sanktionerad tävling under pandemin 2020). Nu kom alltså tre nya över den gränsen i en och samma tävling.

1. Erik Olofsson IF Mantra sport 2. Christian Malmström Team Blekinge 3. Torbjörn Gyllebring Umara Sports Club. Prisutdelare Erik Ahlrot Växjö LK

För att ge resultaten ytterligare perspektiv. Erik, Christian och Tobbe är etta, tvåa och trea i världen i år. Deras sammanlagda resultat på 789,034 km hade räckt till lagguld i 11 av 13 genomförda VM och lagguld i samtliga EM. Betänk då att Årets Ultralöpare 2021, Magnus Rabe, inte ens var med i tävlingen och Elov Olsson vann istället SM-guld på 100 km.

Landslagsledningen med Lotta Thörn som huvudansvarig och Annika Nilrud med 24-timmarsansvaret har tacksamma bekymmer. För att beräknas kunna komma topp 20 i EM har de nämligen satt upp en indikativ gräns på 235 km. Utöver de tre SM-medaljörerna, Magnus Rabe och Elov Olsson passerades den gränsen på SM även av fyran Branislav Pavic (dessutom fyra och utan medalj i veteranklassen M40!) och sedan tidigare har även Martin Scharp och Emir Halalkic gjort det. Och då är inte ens SM-guldmedaljören från i fjol, Bill Öster, med på den listan.

Till EM har varje landslag möjlighet att ta ut upp till nio löpare, varav sex namngivna ingår i det lag där de tre bästa resultaten räknas in i lagtävlingen.

Man kan hänvisa till skoutvecklingen som en faktor till nivåhöjningen på ultralöpningsresultat, men även i jämförelse med andra länder i världen är det absolut världsklass och med en aldrig tidigare skådad toppbredd när det handlar om svensk 24-timmarslöpning på herrsidan.

För mer om SM-tävlingarna och intervju med Erik Olofsson, lyssna på Ultraaktuellt

Världsbästa av Alfons och åldersrekord av Bo

18-årige Alfons Enell hade tänkt att springa ultratrail-SM kommande helg. När logistiken satte hinder anmälde han sig istället sent till 24-timmars-SM. Och i sin tredje ultratävling sprang han, vad vi erfar, längre än någon annan 18-åring har gjort i världen tidigare.

Med 188,733 km placerar han sig som 32:a i världen genom tiderna i statistiken för under 23 år. Men ingen över honom på den listan var 18 år när de sprang längre än Alfons. Snacka om att återväxten i svensk 24-timmarslöpning är god!

Alfons var, tillsammans med Anna Simonsson-Søndenå, yngst på banan. Äldst på banan, han fyller 79 i sommar, var Bo Pelander. Han slutade 23:a av 58 startande herrar och resultatet 152,308 är Sverigebästa i åldersklassen M75. 

Då ska man betänka att Bo alltså fyller 79 i år. Nästa år blir han 80. I den åldersklassen är det bara Geoffrey Oliver som har sprungit längre i världen, han innehar åldersvärldsrekordet i M80 på 160,745 km. I M75 är Bo 13:e i världen genom tiderna och om man går in mer i detalj är han trea genom tiderna bland 79-åringar…

Mängder av personrekord i damernas 24-timmars

Även damernas 24-timmarstävling höll en klass som vi aldrig tidigare har fått bevittna på svensk mark. De sju främsta damerna i SM-tävlingen slog personliga rekord.

Anna Carlsson, Umara Sports Club tog SM guld på 24h med 228.298 km.

Allra högst upp på prispallen fick Anna Carlsson, tävlandes för Umara Sports Club, stiga. I ultravärlden finns det få motsvarigheter till den bredd på högsta nivå som Anna uppvisar. Med Courtney Dauwalter och Maggie Guterl som två av fåtalet undantag finns det ingen i världen som på samma sätt behärskar så vitt skilda ultradiscipliner som elimineringslopp (backyard ultra), distanslopp (som ultratrail) och tidslopp (24-timmarslöpning på platt rundbana). 

För sex veckor sedan deltog hon i det mytomspunna Barkley Marathons, som med sin brötighet, väderomsvängningar, navigationssvårigheter och extrema antal höjdmeter betraktas som en av världens tuffaste ultralopp. När det inte gick som hon ville anmälde hon sig till den raka motsatsen,asfaltslöpning i 24 timmar på en 821 meter lång varvbana med 100-talet andra deltagare.

Anna slutade på 228,298 km, det längsta av en svensk kvinna sedan Anna Grundahl sprang 400 meter längre som EM-femma 2018. Även om det med råge tog henne över den indikativa gränsen för att få springa EM har Anna aviserat att hon istället ska springa UTMB.

Dock kom ytterligare två SM-medaljörer längre än den indikativa EM-kvalgränsen. Elin Hartelius, IF Kville, vann den första SM-tävlingen i 24-timmars förra sommaren. Nu gjorde hon sin fjärde 24-timmarstävlingen på ungefär ett år och med erfarenheten hon samlat på sig förbättrade hon sitt personliga rekord med nio kilometer till 219,005 km.

Bara 580 meter bakom Elin slutade Louise Kjellson, Umara Sports Club, och ökade därmed på sitt personbästa med hela 28 kilometer från PRT (Personliga Rekordens Tävling) i december. Louise sprang sin första ultra 2019 och var samma år 16:e i Ultravasan90. I 24-timmarsdebuten 2021 blev hon SM-fyra, men det resultatet på 173,031 km hade denna gång bara räckt till en åttondeplats.

1. Anna Carlsson , Umara Sports Club 2. Elin Hartelius , IF Kville. 3. Louise Kjellson, Umara SC

Även Emelie Eklöf, Lunds OK, passerade med några hundra meters marginal 200-kilometersgränsen i sin 24-timmarsdebut och SM-femman Sara Ottinge, Umara Sports Club, har nu ett personbästa som lyder på 190,660 km. Anna-Maria Trollsjord var SM-bronsmedaljör förra året, men även om hon nu förbättrade sitt personliga rekord med över 7 km till 183,113 km räckte det alltså bara till en sjätteplats. I Anna-Marias åldersklass K50 krävdes för övrigt över 100 miles för en veteran-SM-medalj.

Imorgon onsdag kommer landslagsledningen alltså meddela vilka de i den första uttagningsomgånden tar ut till EM i 24-timmars som går i Verona i september. Möjlig kandidat är också Therese Fredriksson, som var sjuk och inte kunde komma till start men som gjorde 222,558 km i 24-timmarsdebuten 2020 och 212,3 på PRT i december, Inte heller svenska rekordhållerskan Maria Jansson kunde komma till start. Hennes senaste 24-timmarsresultat är 218,367 km från 2020, men hennes Sverigebästa är på 250,647 från när hon blev europamästare 2016.

Lyssna på intervju med Anna Carlsson i podden Ultraaktuellt

Spännande dueller i SM på 100 km

För första gången ordnades SM både på 100 km och i 24-timmarslöpning samma helg och på samma plats. De båda banorna delade supportområdet, men 100-kilometerslöparnas bana gick 3,235 km runt sjön Trummen.

Nikita Steiner Hässelby SK tog hem SM guldet på 100K

I damklassen satte Nikita Steiner, Hässelby SK, tidigt upp ett högt tempo. Några mil in i tävlingen fick hon sällskap av Beatrice Taavo, Umara Sports Club, som senare släppte och kämpade sig i mål som fyra. Med bara någon mil kvar kom istället Lina Karlsson, En av tre Running Club, ifatt. Men återigen kunde Nikita hålla en högre växel och med en halvminuts marginal tog hon sig under åtta timmar, 7:59:31, och tog SM-guld.

27-åriga Nikita gjorde ett par fina insatser i ultralopp 2015-2016, innan hon förra året återupptog ultrasatsningen genom först en femteplats på SM för att sedan springa 1 timme och 14 minuter snabbare när hon överraskande vann PRT i december. Nu kan hon alltså titulera sig svensk mästare, som ett av de nyare namnen i disciplinen.

Två minuter efter Nikita slog Lina Karlsson återigen personligt rekord med 10 minuter och tog därmed också hon sig under den indikativa gränsen för möjlig landslagsplats till VM i Berlin i slutet av augusti.

Frida Södermark har deltagit i samtliga SM-tävlingar sedan sin ultradebut 2012. Årets SM blev hennes tionde och hon kammade med tiden 8:33:57 hem ytterligare en medalj.

1. Nikita Steiner Hässelby SK, 2. Lina Karlsson En av Tre RC, 3. Frida Södermark Tjalve FIF

Jessica Svärd, som var SM-tvåa på 8:00:43 förra året, lyckades inte denna gång. Men liksom fjolårets SM-vinnare Sofia Smedman är det namn som landslagsledningen kan överväga till ett VM-lag.

Lika spännande duell blev det på herrsidan. Elov Olsson, Ockelbo SK, hade vunnit de två senaste svenska mästerskapen och 2019 pressades han till personligt rekord av Linus Wirén, Hälle IF. Linus sprang senare det året på Sverigebästa på 6-timmars. När de nu återigen möttes skuggade Linus 50-100 meter bakom Elov under många mil. Ungefär halvvägs gick Linus förbi och hade som mest en ledning på över två minuter.

Elov Olsson, Ockelbo SK, SM Guld på 100 km

Med ungefär 15 km återtog Elov ledningen och efter 6:36:30 kunde han med flaggan i handen springa i mål som SM-guldmedaljör för tredje gången i rad, dessutom på nytt personligt rekord. Bara Jonas Buud har tre gånger sprungit snabbare, när han blev guld- och silvermedaljör på VM.

Bakom dessa båda låg länge Anton Gustafsson. Men han hade varit sjuk i veckan och tvingades bryta, liksom en annan medaljfavorit, fjolårets SM-tvåa Josef Hamber. Bronsmedaljen gick istället till Mattias Wellermark, IK Akele, på tiden 7:03:54. På PRT i december var Mattias bäste svensk.Tio minuter senare kom Sebastian Pokorny in som fyra.

1. Elov Olsson, Ockelbo SK, 2. Linus Wirén, Hälle IF, 3. Mattias Wellermark, IK Akele

Lyssna på intervjuer med Nikita Steiner och Elov Olsson i podden Ultraaktuellt

Kalmar Backyard Ultra

På Stensö i Kalmar var Kalmar Backyard Ultra den andra av fem silverbiljett-tävlingar. Vinnaren i dessa fem tävlingar får en av de 15 platser som utgör det svenska laget i satellit-VM i backyard ultra i oktober (den svenska tävlingen går i Älvdalen). De övriga tio platserna går till dem som har flest antal varv i en tävling under kvalperioden.

Av de 187 startande sprang 143 minst sju varv och därmed ultradistans. Hela tolv stycken höll igång i ett helt dygn och sju av dessa sprang minst 35 varv. Ingela Jonsson kom längst av damerna och bara en svensk kvinna har sprungit längre än Ingelas 36 varv, nämligen Anna Carlsson.

Efter det 38:e varvet gav en person åt gången av de fyra återstående upp, först Mattias Edlund, sedan Emil Lilja och kampen stod därmed mellan André Rangelind och Johan Johansson. Efter det 40:e varvet gav även André upp och han som assisterade Bill Öster i den första silverbiljett-tävlingen i höstas, Johan Johansson, kunde efter det 41:a varvet därmed titulera sig vinnare och fick ta emot en landslagsbiljett.

Även Marcus Ekenstierna och Rasmus Stenemo, som båda stannade på 35 varv, finns med bland dem som ännu har möjlighet till en plats i Team Sweden via den så kallade at-large-listan.

Täby Extreme Challenge (TEC)

2009 gick den första Täby Extreme Challenge av stapeln, eller TEC som tävlingen kallas. Årets upplaga blir därmed den 14:e. Distanserna 50 miles och 100 miles (och de första tre åren även den udda distansen 75 miles) har sedan 2015 kompletterats med 200 miles, från 2018 backyard ultra och sedan 2020 även en miniultra.

På den längsta distansen, 200 miles, tog sig enbart Pål Andersson i mål. Damernas 100 miles såg Jenny Josefsson, känd från TV-programmet Sveriges starkaste familj, som vinnare på 18:52 före Madeleine Wennberg. I herrklassen var det fem herrar inom en dryg timme. Henrik Hult vann sin ultradebut på 16:12:40, 6,5 minuter före likaledes 100-milesdebuterande Andréas Truskog.

20-årige Axel Svärdhagen stod för ännu en imponerande insats genom att vinna 50 miles-loppet för herrar på 6:34. Damsegern togs av Janie Nyström på 8:01.

Backyardveteranen Daniel George gjorde sin sjätte backyard ultra-tävling över 30 varv och när Stefan Lindgren gav upp blev Daniels segerresultat denna gång 31 varv.

I miniultran på 46 kilometer gick segrarna till Sussi Lorinder och Deri Thomas.

FOTO: Deca Text & Bild



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Inför SM på 100 km och 24-timmars - jakt på svenska rekord och VM-platser

Två år i rad har det blivit svenskt rekord under SM-tävlingarna under VXO Ultrafest. I...

Läs mer

Det här loppet är tufft – men att få en startplats är helt brutalt

Den årslånga kvalprocessen för att få en startplats i det 412 kilometer långa Trans Japan...

Läs mer

SM-guld till Anton & Dagny i lång traillöpning

Det blev både favoritseger och förväntat tajt när Anton Gustafsson och Dagny Bengs fick ta...

Läs mer

Dramatiskt världsrekord på VM i 24–timmarslöpning

Det blev inte som tänkt för någon av de svenska löparna. Men vilket VM i...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Inför VM i 24-timmars i Taiwan

VM i 24-timmarslöpning 2023 avgörs i Taiwans huvudstad Taipei. Världseliten är på plats och bland...

Läs mer

Emilia Brangefält – en livsgnista som slocknat

För en vecka sedan avslutade Emilia Brangefält sitt liv. Hon var redan vid 21 års ålder en av världens bästa...

Läs mer

Nu ryker de svenska ultrarekorden 

Nu ryker de svenska ultrarekorden. I helgen sprang Elov Olsson rekordsnabbt på 100 miles när han slog det svenska rekordet...

Läs mer