Race report – Ursvik Ultra 45 kilometer - Sanna Bryngelsson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sanna Bryngelsson


Race report – Ursvik Ultra 45 kilometer

17 apr 2017
av: Sanna Bryngelsson

Den 1:a april klockan 15.00 var det äntligen dags för årets första lopp. Jag var som vanligt väldigt nervös innan vi anlänt till startområdet och fått alla grejer på plats. Ursvik Ultra går på Ursviks motionsområdes så kallade extrembana och är 15 kilometer lång och har ungefär 330 höjdmeter. Man kan välja att springa 15 kilometer, 45 kilometer eller 75 kilometer, det vill säga ett, tre eller fem varv. I år startade loppet klockan 15 på eftermiddagen istället för klockan 12 på natten som det gjort tidigare år. Nytt för i år var också att alla klasser startade samtidigt.

Väl på plats vid starten ställde jag min plastlåda med energi, pannlampa och annat användbart som jag ville ha tillgång till i varvningsområdet. Jag hade inför loppet lagt upp en plan och portionerat ut energi efter den. Under det första varvet skulle jag ha med mig 250 ml vatten och en energigel, på andra varvet skulle byta ut vattnet mot Coca Cola och under det sista varvet skulle jag mixa Coca Cola och smågodis samt ta med pannlampan ut så att jag inte riskerade att få springa sista delen av sista varvet i mörker. En riktig hälsokost! Utöver detta hade jag några bars och en extra enegigel. Innan start träffade jag flera stycken från långpasset tillsammans med Fortsätt Adventure Team. Det är alltid en riktigt bra stämning på Ursvik Ultra och det är ett välarrangerat lopp av Stockholm multisport.

Vi radade upp oss på startlinjen och starten gick. Det är alltid svårt när flera olika klasser startar samtidigt, det är lätt att dras med och springa för fort första delen av loppet. Man vet helt enkelt inte vilka som springer 15, 45 eller 75 kilometer. Fösta kilometerna av loppet var också den som gick snabbast. Under första varvet sprang jag på med en bra känsla och njöt av att vara ute i naturen. Underlaget var bra men lite halt och lerigt på vissa partier. Jag sprang i de flesta backarna och småpratade med några löpare. Jag hade som mål att försöka hålla en snitt tid på 5 minuter och 30 sekunder per kilometer. Jag höll ett något högre tempo än det men jag kände att jag verkligen ville testa att pressa mig under loppet. Ska man gå in i väggen så är det smidigt att göra det på ett lopp med varvbana då man relativt snabbt är tillbaka i varvningsområdet. Jag klockade första varvet på 1 timme och 20 minuter. Jag stannade inte ens i varvningsområdet utan jag bara sprang till min plastlåda och bytte ut vattnet mot Coca Cola. Jag ångrade i efterhand att jag inte hade kvar även det resterande vattnet då vädret sprack upp och solen började lysa vilket gjorde att jag kände att jag var alldeles för varm. Jag fick ta av mig min jacka, stoppa den i ryggsäcken och sedan springa i den tunnare långärmade tröjan som jag hade på mig under. På andra varvet hade jag också en bra känsla men jag sprang mycket själv och hittade ingen att hålla rygg på. Med första varvets löpning färskt i minnet kunde jag undvika de mest leriga ställena för att inte halka omkull och jag längtade efter att komma tillbaka till varvningsområdet för att jag var så törstig! De sista fem kilometrarna, km 25-30, kändes riktigt långa. Väl i varvningsområdet kom jag in på 2 timmar och 50 minuter vilket innebar att varv två hade tagit 1 timme och 30 minuter, dvs 10 minuter långsammare än första varvet. Jag tog en ny flaska med Coca kola, en påse smågodis och pannlampan. Jag hade som mål att kunna avsluta loppet innan solen hade hunnit gå ner. För att klara det fick varv tre inte ta mer tid än varv två. Jag åt två bitar av mitt godis och sprang ut på sista varvet.

I början hade jag följe av en man som hade sprungit CCC två gånger, UTMB en gång och skulle springa sitt andra UTMB i år. Jag blev förstås ivrig och frågade ut honom om alla tipps han hade inför CCC och första delen av sista varvet bara försvann. Sedan gav jag mig av med 8 kilometer kvar mot mål. När det var fem kilometer kvar började jag att bli riktigt kissnödig. Då när jag letade efter en lämplig plats att sätta mig på fick jag syn på en tjej bakom mig. Eftersom att jag sprang ganska snabbt antog jag att hon också tävlade i 45 kilometersklassen Nej, tänkte jag. Jag tänker inte släppa förbi någon. Andraplatsen ska jag bara ha eller i alla fall inte ge bort. Där började min 5 kilometers långa spurt i mål. De sista fem kilometrarna är riktigt kuperade men jag sprang så snabbt som jag förmådde upp för backar och kastade mig ut för nedförsbackar och avståndet växte. När jag såg målområdet så blev jag så otroligt glad, jag hade klarat det! Jag kände hur krampen i benen smög sig på de sista hundra meterna in till mål och jag hade inte klarat att spring mycket längre i det tempot. Jag sprang över mållinjen nöjd med min prestation och att jag hade gett det mesta av det jag hade den dagen. Jag kom i mål innan solen hade hunnit gå ner och min sluttid blev 4 timmar 20 minuter och 43 sekunder, ungefär 40 minuter snabbare än förra året. 3:an kom in på 4 timmar och 33 minuter och vinnare av 45 kilometersklassen kom in på imponerande 4 timmar och två minuter. Väl i mål drack jag lite vatten och passade på att fylla på energinivåerna med mat från snacksbordet. Riktigt fint snacksbord.

Ursvik Ultra är ett jobbigt lopp som kräver sin löpare. Banan är ganska skoningslös om man springer för snabbt. Det finns inte många ställen på banan som ger tillfälle för återhämtning. Årets första lopp och årets först pallplats! Stort tack Stockholm Multisport för ett mycket bra och trevligt arrangemang och självklart till alla löpare och den härliga stämning som alltid råder under Ursvik Ultra. Jag kommer tillbaka!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här
Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.