Sanna Bryngelsson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sanna Bryngelsson


Mot Bergen

22 nov 2017

Idag ska jag på äventyr, jag ska åka ner till Pyrenéerna med Pampas Travel och reka inför vår resa dit i maj. Det ska bli så kul att få upptäcka en ny del av världen och nya berg. Det känns som dagen innan julafton.

Det kommer bli kontraster mot vädret här hemma. Igår cyklade jag till jobbet i snö(storm). Det var halt och snöigt men jag har dubbdäck på cykeln så det gick bra. Medan jag cyklade så tänkte jag på att det är ett utmanande klimat som vi har i Sverige och att ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” kommer till sin rätt i snöstorm. Med rätt utrustning så kan man ta sig fram i de flesta väder. Det är en trygghet att har bra grejer om det skulle hända något. Det är också en fördel att kunna cykla i dåligt väder då det inte alltid går att lita på kollektivtrafiken i Stockholm. Just nu är det stopp i flygtrafiken på grund av snöstorm i Göteborg. Hoppas att det klarnar upp så att vi kommer iväg.

Race report – Sätila Trail

14 nov 2017

I lördags var det dags för Sätila Trail 45 kilometer, det första ”riktiga” loppet som jag har sprungit nära Kinna där jag är uppväxt. Dagen startade med en solig och krispig morgon, löparväskan var packad med all obligatorisk utrustning och jag var lite nervös.

Efter att ha tittat på målgångstiderna förra året som var 4:03 för den segrande damen så viste jag att jag hade en liten chans att springa på den tiden och där med kanske också vinna. När starten gick sprang jag iväg i snabb takt och min plan var att hitta till det tempo som jag sprang Ursvik Ultra på i början av året där jag sprang 45 kilometer på 4:20. Banan i Sätila bestod av två varv, det första på 25 kilometer och det andra på 20 kilometer.

Första delen av banan gick längs med stranden på nord-östa delen om sjön Lygnern och sedan ut på stigar i skogen där det var riktigt blött, lerigt och halt. Den första och längsta stigningen under loppet kom efter ungefär fem kilometers löpning, ett parti som gick på grusväg. Efter att vi hade kommit upp på höjden följde en blandning av stig, grusväg och asfalt. Stigarna var rejält blöta efter allt regnande i veckan, det var tungt och det kändes stundtals som att springa i en myr med vatten upp till knäna. Det var bara att springa och försöka hålla sig på fötter. Även om mina Hoka Speedgoat blev lite tunga när de blev blöta så hade jag troligtvis så bra fäste som man kan ha på det underlaget. De funkade utmärkt på grusväg där man kan få ont i fötterna av alla stenar om man har för tunna skor och jag hade bra fäste på det hala underlaget i skogen så jag är nöjd med valet av skor. Jag höll min tidsplan och kände mig trygg i min löpning. Som mantra tänkt jag på att ”jag springer mitt lopp utefter min plan och låter mig inte dras med i onödan i ett för högt tempo”. Efter första varvet kom vi tillbaka till Lygnevi Loge och gav oss ut på varv två. Jag kände att jag var ganska trött i benen efter allt klafsande i vatten och lera och jag hoppades innerligt att varv två inte skulle vara lika lerigt. Jag påminde mig själv om att vara tacksam för alla lätta kilometrar på grusvägarna även om jag tycker att det är roligare att springa på stigarna. Skogen i Sätila är verkligen fin och smaragdgrön på vissa ställen. Efter 33 kilometer sprang jag ifrån den grupp som jag hade haft sällskap med sedan 21 kilometer in i loppet. Jag höll min tänkta fart och gruppen var ibland före och ibland efter mig men efter 33 kilometer så började deras ben bli riktigt trötta och jag fortsatte på min plan och kämpade på lite stressad av att jag visste att jag var första dam men att jag inte hade någon aning om vart närmsta dam befann sig. 

Det är skönt att ha erfarenhet av att springa långa lopp då jag kände att jag kunde hantera kroppen och huvudet när jag blev trött och fortsätta att springa på med vetskap om att det snart känns bättre igen. En fot framför den andra och så fortsatte jag till det var ungefär sex kilometer kvar till mål, då kom nämligen Ramhultsfallt, ett vattenfall som man skulle ta sig över. Det var väldigt fint men också ganska stökig terräng. Benen darrade lite osäkert när jag smidigt försökte hoppa mellan stenarna i vattenfallet. De resterande kilometrarna var lite mer tekniska men också väldigt fina. När jag såg Lygnevi Loge och insåg att jag snart skulle gå i mål så kände jag mig lättad. Lättad över att jag hade klarat att springa på och hålla ledningen hela loppet samt att jag äntligen skulle få sluta springa och gå i mål. Lera i all ära men det blir ganska jobbigt i längden.

Jag vill tillbaka och springa de längre loppen, jag ska fundera på 120 kilometer tills nästa år. I år med all lera var 45 kilometer riktigt tufft och alla som tog sig runt oavsett distans är riktiga kämpar. Jag fick frågan efter målgång hur jag hade tagit mig an den tuffa banan. Jag har nog inget riktigt bra svar annat än att jag aldrig slutade springa. Sätila Trail är ett välarrangerat och familjärt lopp, det finns en distans för alla men man skall inte underskatta underlaget.

Valencia halvmaraton

14 nov 2017

Håll uppe träningsmotivationen i vinter och åk med till Spanien och spring Valencia halvmaraton tillsammans med mig och Pampas Travel den 22 - 25 mars! Tänk att starta säsongen med ett lopp i värmen, trevligt sällskap och god mat.

För mig är det viktigt att ha att ha mål med min träning för att hitta den motivation som jag behöver för att ta mig tid till att träna ordentligt under vintern. Om jag inte har något mål så prioriterar jag ibland bort min träning när jag har mycket på jobbet. Det är väldigt dumt då jag vet att jag blir både piggare och mår bättre när jag tränar regelbundet. Mitt mål under vintern är att jobba på min snabbhet och styrka. Valencia halvmaraton i mars ligger väldigt bra tidsmässigt för att testa resultatet av vinterns träning.

I resan ingår bland annat startplats till Valencia halvmaraton den 24 mars, boende på fyrstjärnigt hotell på promenadavstånd från start- och målområde, en guidad cykeltur i de gamla kvarteren El Carmen, möjlighet att boka samtal med oss coacher, god mat och en inspirationsföreläsning. Hela programmet hittar du här. Vi åker ner till Valencia torsdagen den 22 mars. Flygresan kan man boka själv från valfri flygplats men vi hjälper gärna till om ni vill. Transfer från flygplatsen till hotellet och allt på plats har vi ordnat så att ni bara kan komma ner och njuta av resan och av loppet.

Det kommer att bli fyra härliga dagar där vi upptäcker Valencia tillsammans genom löpning, god mat och gemenskap. På lördagen springer vi loppet och alla kan vara med oavsett mål. Det hade vart så kul att få dela den upplevelsen och glädjen med DIG. Spänningen innan start och känslan av lycka när man går i mål.

Ta chansen att uppleva Valencia tillsammans med mig och Pampas Travel.

Bokar du innan den 26 november så får du 1500 kronor i rabatt! Läs mer om resans program här.

Sätila Trail - Lopp på hemmaplan

10 nov 2017

Imorgon är det dags för Sätila Trail. Det var tanken att jag skulle ha sprungit loppet förra året men då satte snöovädret i Stockholm stopp för det.

Sätila Trail har lopp från fem till 120 kilometer. Jag kommer att springa deras marathonlopp med start klockan 10.00 imorgon. Då jag ursprungligen kommer från Kinna så är det extra kul att springa ett traillopp i skogarna nära hemma. Starten och målgången är vid Lygnevi Loge där jag har varit och dansat bugg många gånger när jag när jag var ung. Jag hade gärna sprungit 120 kilometersloppet som startar klockan 01.00 inatt men det får bli ett annat år, jag sparar den utmaningen.

Min man skall dock springa 120 kilometer så jag kommer att följa loppet innan och efter mitt egna lopp. Det är en stor utmaning att börja springa ett lopp på natten när det är mörkt och kallt. Det känns ofta motigt innan start men när man väl är igång kan det vara väldigt mysigt men det krävs också en målmedvetenhet att gå ut och starta ett lopp med lite söm och springa hela natten igenom. När det börjar ljusna så är det ändå fantastiskt att få uppleva soluppgången ute i skogen och då är natten långt borta.

Loppen från 42 kilometer upp till 120 kilometer har en del obligatorisk utrustning. Det jag måste bära med mig för 42 kilometer är:

  • Karta (finns i start-kitet)
  • Vätska för 20 km
  • Energi (min 200 kCal)
  • Extra underställströja
  • Extra skaljacka eller räddningsfilt
  • Kompressionslinda
  • Visselpipa
  • Mobiltelefon
  • Pannlampa (ej obligatorisk men mörkret faller efter kl 16)

Många av sakerna på listan hade jag tagit med mig även om det inte hade vart obligatoriskt. Då det ser ut att bli uppehåll under dagen då jag ska springa så kommer jag inte ta med en jacka utan istället ta med räddningsfilt. Jag siktar på att komma i mål mellan fyra och fem timmar efter start men jag kommer ändå att ta med pannlampa om det skulle hända något. Det är inte kul att springa i en mörk skog utan lampa.

Som energi kommer jag att ha med Hüma gel. Det är en energigel med chiafrön. Jag testade deras gel under CCC och de är faktiskt den gel som jag tycker är absolut godast. Jag ser nästa fram emot att äta den. Vem vill inte ha smak av äpple och kanel, hallon, blåbär eller mango? Jag är inte sponsrad av Hüma utan jag tycker helt enkelt att de är väldigt goda och under långa lopp är det bra att man har någon energi som man vet funkar och som man får i sig under hela loppet utan att magen vänder sig ut-och-in.

I klädväg kommer jag att välja ullstrumpor då stigarna kommer att vara riktigt blöta efter allt regnande i veckan och under dagen idag - de som ska springa 120 kilometer kommer troligtvis att bli riktigt blöta under natten. Jag kommer att ha långa löpartights, underställströja/långärmad löpartröja, vindjacka, löparhandskar och buff. I väskan kommer jag att ha en extra underställströja. Jag kommer att springa i mina nya favoritskor Hoka speedgoat. De har bra fäste på blött underlag och är riktigt sköna att springa i.

Nu ska jag iväg och kolhydratsladda(fika) hos min farmor och hos min mormor och morfar, man får passa på när man är hemma.Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken