Rubrik 13 - Sandra Eriksson | Runner's World

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Rubrik 13

5 apr 2017
av: Sandra Eriksson

Jag har skrivit om det förr och jag kommer att göra det igen, jag är så himla trött på sociala medier och jag tycker att det är trist att folk tar allt de läser på allvar. Och jag är så glad att sociala medier inte var större än typ Lunarstorm på den tiden då jag var ung idrottare. För fy vad jobbigt det skulle vara att få så jäkla mycket information från alla håll samtidigt som man försöker att ta det beslut som är bäst för en själv. 

Om jag skulle ge några tips till unga medel/långdistanslöpare som siktar på att bli bäst så skulle det vara följande: 

1) Följ inte inspirationskonton på instagram. De är inte riktade till elitidrottare. Tänk efter om det ens är värt att följa dina förebilder? Det är så himla lätt att bli påverkad av saker som människor med många följare säger, trots att man inte alltid märker det. Och bara för att de skriver om tips som passar dem så betyder det inte att det passar just dig (T.ex. en duktig löpare lägger upp ett filmklipp då hen gör en avancerad styrketräningsövning. Du kanske känner att du önskar att du också klarade av att göra det, och testar genast. Men personen i fråga kanske gör övningen därför att hen har haft skadeproblem p.g.a. svaghet någonstans i kroppen. Så det kanske inte är en övning som du behöver). Tänk efter hur det känns då du ser andra människors inlägg. Vilka känslor väcker det? Motivation? Prestationsångest? Vilja? Osäkerhet? För övrigt finns det folk som ljuger/överdriver i sociala medier också.  

2) Löpning är en idrott som är både en elitgren och en motionsform. Kom ihåg att info om löpning (som finns överallt), oftast riktar sig till motionärer/elitmotionärer. Till exempel Runner's world. Här på sidan och i tidningen finns en massa fina tips, men de är för det mesta riktade till den breda massan, som springer för att må bra eller vinna det lokala motionsloppet och inte till elitidrottare som vill tävla i landslagsdräkt. (Visst finns det tips som passar elitidrottare också, men våga ifrågasätta!)

3) Tacka inte ja till varje sponsorerbjudande. Ja, det är mycket trevligt att få saker gratis och det är inte så mycket jobb att instagramma/blogga om produkten i fråga som motprestation. Men fundera en extra gång på hur mycket du är värd! Hur mycket kostar det för företaget att ge dig lite produkter (inte mycket) och hur mycket får dom ut av att få reklam i sociala medier (ganska mycket, beroende på antal följare osv). Så även om det är en produkt du kanske gillar, så tänk efter en extra gång. Du är värd mera än lite gratis sportdryck och några bars (som för övrigt går utmärkt att göra själv hemma om man så vill).

4) För någon vecka sedan såg jag att en "inspirationsbloggare" (inte elitidrottare) fick frågan "vilka kosttillskott äter du? Vad rekommenderar du?" Och där känner jag att det har gått helt fel. Personen i fråga ville äta kosttillskott för att hen har förstått (troligen via sociala medier) att man ska käka kosttillskott om man tränar. Kosttillskott är något man tar då man har brist på något. Resten kan man få i sig via maten, även om man är eller vill bli elitidrottare. Kom ihåg att man inte heller med säkerhet kan veta vad kosttillskott innehåller och de finns inte heller med på listorna över förbjudna mediciner och substanser inom idrotten.

5) Sociala medier igen. Tillåt dig inte att bli för påverkad av hur folk ser ut. Ja, det är mycket magrutor, ja det är vältränade rumpor, ja det är bruna muskliga armar. Men jag lovar, det är inte så människorna ser ut hela tiden! I rätt ljus, ur rätt vinkel, då man spänner kroppen på ett visst sätt och lägger på ett par filter, så kan alla, med hjälp av en bra fotograf, se ut precis hur som helst. Du är minst lika snygg som de lättklädda människorna med många followers, trots att du får ta hundra selfies innan du är nöjd. Jag lovar. 

6) Jag har flera gånger fått frågan "men du måste väl vara försiktig med vad du äter? Uthållighetslöpare är ju så himla smala". Och det där är så fel. Ja, de är smala, men inte för att de inte äter, utan för att de tränar stenhårt. Och det enda sättet att kunna träna stenhårt på, är att äta. Det är få människor som äter så mycket som uthållighetslöpare. Äter man inte så tar energin slut och kroppen håller inte. Och som min bloggkollega Emma säger: man kan äta allt, men inte alltid! (Hennes blogg innehåller många kloka tips. Till skillnad från många andra så får hon folk att tänka själva istället för att säga "ät det här" eller "ät inte det här").

7) Tjejer! Det pratas mera och mera om mens innan idrotten, men det kommer ännu ofta fram på fel sätt. Ja, det är vanligt med oregelbunden/utebliven mens bland idrottare. Men det är inte så det ska vara. Det är inget att sträva efter. Mensen visar att kroppen fungerar som den ska. Ta utebliven mens på allvar.

8) Se till att du har bra personer i ditt team. Se till att du har en tränare du litar på och som du kan diskutera med. Hitta personer du litar på och kan fråga saker av om du är osäker. Att vara uthållighetslöpare är tufft, och det är ännu svårare nu då motionslöpningen är så stor. Att hitta en bra idrottspsykolog/dietist/mentor (tidigare elitidrottare) eller liknande som förstår elitidrott kan ge väldigt mycket (att få höra "det är ju bara idrott" är inte kul. För elitidrottare är idrotten inte "bara idrott"). Lita på din magkänsla. Även om den du träffar sägs vara väldigt duktig på sitt ämne så är det viktigaste att du känner att du kan lita på personen i fråga.

9) Våga gå din egen väg. Ja, det låter lite tråkigt, det har sagts så himla många gånger. Men idag är det extra viktigt. För idag får vi info och åsikter om allt och från alla hela tiden. Det finns alltid en undersökning som visar att man ska undvika något medan en annan undersökning säger precis tvärtom. Att lita på sig själv och sina åsikter är ännu svårare om människor runt omkring en gör precis tvärtom. Men ibland måste man bara våga.

10) Om du gör som alla andra blir du lika bra som alla andra. Du vill bli bättre va?

Jag är ingen expert. De här tipsen kommer inte från vetenskapliga undersökningar. Det här är bara erfarenheter som jag har fått genom åren. Missar jag själv har gjort, missar jag har sett andra göra. Elitidrott är svårt, speciellt individuell idrott. Din egen kropp och ditt eget huvud är dina viktigaste redskap. Ta hand om dem och försök att ta bra beslut. Ibland gör man fel, det brukar leda till att man lär sig nya saker! Men lita alltid på dig själv och tro på det beslut du tar! 

Sandra
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här


Kommentarer


2017-04-24 21:59   Emma Lindblom

Bra skrivet!

 

2017-04-06 16:56   Sandra Eriksson

Johan: Man blir som man umgås sägs det ;)
Thomas: Tack!
Frida: Kul att höra, det var fina ord! :)
Rickard: Tack, så är det ju! :)

 

2017-04-05 22:23   Rickard

Jättebra skrivet. Många vill nog gärna plocka det bästa från flera stycken i tron om att det blir en bra helhet men det gäller nog att hitta sin egen väg som du säger. Tack för bra läsning!

 

2017-04-05 22:04   Frida

Det bästa jag har läst på länge! Tack för att du vågar sticka ut, ifrågasätta och vara så jäkla cool som bara du kan vara.

 

2017-04-05 18:52   Thomas

Mycket bra skrivet!

 

2017-04-05 17:04   Johan Renström

Du är inte bara rolig utan också mycket klok du Sandra:)

 Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.