Om mens och elitidrott - Sandra Eriksson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Om mens och elitidrott

2 mar 2018
av: Sandra Eriksson

Jag har tjatat ganska mycket om mens senaste året känns det som. Och jag har faktiskt ingen plan på att sluta. Dels för att jag tycker att det är lite för naturligt för att det ska vara ok att det fortfarande känns lite tabu att prata om det. Dels för att jag vill att den halvan av jordens befolkning som inte menstruerar ska förstå lite mera vad det handlar om. Och dels för att jag vill berätta hur mycket det kan krångla till det för en elitidrottare. 

Jag är inget proffs på området. Jag förstår inte allt det fysiska och kan inte komma med bra förklaringar på varför allt funkar si och så. Däremot är jag intresserad av att lära mig mera. Både för att förstå min egen kropp ännu bättre, men också för att kunna prata om det med andra idrottare och kanske vara till hjälp.

Jag har funderat extra mycket på det här med mens och prestation sedan sommaren 2016 (intervju om mens efter säsongen finns här) då jag prickade in min mens lagom till EM, OS och Finnkampen. Kul säsong. Alla tre loppen gick åt helsike, och jag vet inte hur mycket mensen hade med saken att göra. EM gick dåligt främst pga pollen. Att kunna andas är en förutsättning för att kunna prestera. Finnkampen gick dåligt främst pga att jag var totalt slut och både kroppen och huvudet hade lagt ner säsongen för länge sen. Sen gjorde mensen knappast det lättare. 

OS tror jag är det lopp som påverkades mest. Veckan innan OS kändes kroppen pigg. De sista träningarna gick väldigt bra och jag kände att kroppen var redo att prestera. Jag kände mig trygg med min form och var inställd på att göra mitt bästa mästerskapslopp hittills. Dagen innan OS-kvalet vaknade jag med halsont (vilket ca alla antagligen trodde var inbillning pga nervositet, men jag funkar inte så. Jag hade på riktigt ont i halsen). På morgonen samma dag som jag skulle springa kvalet fick jag mens. OS-kvalet var det värsta lopp jag någonsin sprungit med ben som totaldog efter två varv, på ett sätt som inte alls stämde. Jag var totalt kraftlös och ingen vilja i världen hade kunnat få den kroppen att prestera då. Då jag såg på loppet i efterhand så kände jag knappt igen mig själv och mitt löpsteg. Ni anar inte hur mycket jag har funderat och grubblat på vad orsakerna kan ha varit. Jag är rätt säker på att pmsen/mensen var en del av orsaken, men jag önskar att jag visste hur mycket det faktiskt påverkar. 

Som jag skrev i mitt förra blogginlägg vaknade jag med halsont för en vecka sedan och trodde jag skulle bli sjuk. Sen släppte det på ett dygn och jag insåg att det var pms-dags. Först då insåg jag att jag hade haft halsont på samma sätt på OS. Då hade jag inte en tanke på att det kunde vara pms. Det är något som jag har lärt mig rent sent, att många gånger då jag mår dåligt rent fysiskt och känner mig sjuk och hängig så är det "bara" pms. Önskar att jag hade förstått det tidigare istället för att oroa mig för långa förkylningar och liknande.

Jag råkar vara en sån människa som får ganska jobbig pms. Symptomen varierar från gång till gång. Ibland mår jag dåligt i flera veckor innan mensen och ibland får jag inga symptom alls. Symptomen jag får är förstås jävligt humör (värre än vanligt), jag blir känslig och irriterad på allt, jag får ont i ryggen, brösten växer (ja, det kan ju låta trevligt, men det gör bara jäkligt ont (speciellt då man springer eller ligger på mage, typ på en massagebänk)), jag går upp i vikt, jag blir svullen, magen blir kaotisk, jag blir toktrött, jag får huvudvärk, jag känner mig sjuk, jag får bättre/sämre aptit osv osv osv. Ibland får jag alla symptom på en gång. ibland får man några speciellt utvalda härligheter. Livet som kvinna. 

Förstås är alla kvinnor olika. Det finns många fler pms-symptom och det finns många som lider mycket mera av det än vad jag gör. Och det finns också de som inte har några problem alls. 

Jag råkar också vara en sån som har väldigt oregelbunden mens och så har det varit sen jag fick mens första gången vid 16 (!) års ålder. Att den kom i gång så sent berodde inte på att jag åt för dåligt eller tränade för hårt, för jag tränade bara några gånger i veckan på den tiden. Jag var nog bara väldigt sent utvecklad. Har läst nånstans att man som idrottare är som bäst de 20 åren efter att man har fått sin första mens. Jag har åtta år kvar då. Det känns nice. Jag vet inte hur mycket jag tror på det, men det är en skön pepp de dagar folk antyder att man är för gammal för att prestera ;)

Hur som helst. Oregelbunden mens betyder att jag har noll aningar om när jag har ägglossning. Jag har noll aningar om när jag ska få min pms. Jag har alltså noll aningar om jag lider av pms, förkylning eller en allmänt pissig dag. Det gör också att jag inte kan planera min träning utgående från min menstruationscykel.

Alla dessa symptom i kombination med oregelbundenheten påverkar mitt idrottande väldigt mycket. Det påverkar min träning (trött, svullen, ont, dåligt humör) och givetvis också tävlingar och förberedelser. 

Jag har förstått att väldigt många tar för givet att elitidrottskvinnor alltid äter p-piller för att kontrollera sin mens. Men jag (och säkert många andra) är inte bekväm med att äta starka mediciner som jag inte riktigt vet hur kommer att påverka min kropp. Pillren i sig kan också påverka mitt idrottande negativt. Och bara tanken på att trycka i mig såna mediciner känns inte alls bra. (Tillägger att jag inte har något problem med att andra äter piller bara för att jag inte vill). Så jag gjort mitt val och får hoppas att jag har lite mera flow med tajmingen kommande säsonger. Men det känns inte kul att behöva oroa sig för att få mens vid fel tillfälle och sen behöva förklara det för ett stort gäng manliga journalister efter ett misslyckat tävlingslopp (men om det skulle hända så kommer jag att prata öppet om det från och med nu, oavsett hur generade de blir).

Det finns ändå en sak som jag vill lyfta fram. Utebliven mens är inte bra, trots att man är elitidrottare. Det är inte ett tecken på att kroppen tränar tillräckligt hårt. Utebliven mens kan leda till benskörhet och en massa andra väldigt onödiga problem. Många idrottare väger lite mindre under tävlingssäsong än under träningssäsong, men att gå ner så mycket i vikt att mensen uteblir är inte något att sträva efter. Det kanske låter smidigt, men det är inte hållbart i längden. Mens = bra, så är det bara, hur irriterande det än kan vara. 

Så det jag vill säga, och det jag vill att alla män, alla tränare, alla idrottsledare och folk där ute ska förstå, det är att mensen kan påverka träning och tävling väldigt mycket. Det är inte en dålig bortförklaring, det är inte på något vis ett svaghetstecken, utan det är helt enkelt bara så det är. För det är så kvinnokroppar fungerar. Och alla fungerar vi som sagt olika. Vissa har inga besvär alls och vissa mår riktigt, riktigt dåligt av det.

Och jag önskar verkligen att alla kvinnor kunde prata om mens med sina tränare, både manliga och kvinnliga. Och jag önskade att det pratades mera om det överlag i idrottssammanhang och att förståelsen ökar och att det inte ska vara genant att nämna ordet mens. Det känns som att det är på rätt väg, men det kan bli väldigt mycket bättre.

Jag önskar också att det fanns ett botemedel mot pms som inte inkluderade superstarka mediciner. Har ni något sånt på lager får ni gärna höra av er. 

Nu är jag väldigt nyfiken på vad andra idrottare har för upplevelser och hur mensen påverkar er vid träning och tävling. Vad gör ni för att lindra symptom? Vad har ni för symptom? Kör ni med p-piller för att kontrollera mensen under tävlingssäsong? Har ni smarta tips att dela med er av? Kommentera gärna, och det är helt okej att göra det anonymt (jag ser inte er mailadress, trots att ni måste fylla i den, så jag kommer inte att veta vem ni är).

Sandra

PS. Rekommenderar menskopp, speciellt som idrottare tycker jag att det är det helt klart bästa mensskyddet. 

PS2. Om någon har tänkt skriva en "Sandra talar ut"-artikel om det här inlägget så ser jag gärna att ni länkar till mitt inlägg så att alla har möjlighet att läsa min version av texten!


Kommentarer


2018-03-04 20:46   Inom hälsovårdsbranchen

Det finns ju också p-piller med mindre hormon och även med naturligare hormoner (Qlaira, Zoely). Rekommenderar att bekanta dig med något av dem, åtminstone om du aldrig provat. Många är emot hormoner, men de har många goda egenskaper som lätt glöms bort (regelbunden mens, förhindrar ägglossningen, mindre pms, mindre värk o blödning, skyddar mot livmoder- och äggstockscancer mm). Om du inte vill ta piller kan ju p-ring eller hormonspiral, som verkar lokalare, vara ett alternativ. Eftersom du har så mycket problem med mensen så kunde det vara bra att ta en ordentlig diskussion med en gynekolog.

 

2018-03-03 23:45   Maria Westdijk

Du borde testa bidrottninggele , gelé royale. Helt naturlig produkt dom jämnar ut hormonnivåerna vilket oftast betyder lindrig pms eller i bästa fall , ingen pms alls. Googla och bilda din egen uppfattning. Men det ÄR en bra produkt. Och det vet jag av erfarenhet ..

 

2018-03-03 21:25   Charlotta

Mot både pms och oregelbunden menscykel kan det hjälpa med progesteronkräm. Det är till skillnad från syntetiska hormoner ett bioidentiskt hormon i krämform, som man smörjer på huden mellan ägglossning och mens. Det lindrar pms och gör menscykeln mera regelbunden, jag har själv använt mig av progesteronkräm för att bli gravid, med gott resultat (annars har jag mellan 36 till 72 dagar mellan mensen, lycka till att försöka pricka ägglossningen där..). Googla på progesteronkräm och ProgesterAll!

Håller också med tidigare kommentarer om att det är en bra idé att försöka lära känna sin kropp och notera ev tecken samt hålla koll på flytningarna, när man lärt sig känna igen ägglossningsflytningarna vet man sen att mensen kommer om 12-15 dagar. Det underlättar.

Fint av dig att våga tala öppet om mens och hur den påverkar prestationerna! Absolut något som alla borde vara medvetna om och ta hänsyn till.

 

2018-03-03 18:06   M

Lider med alla som har det riktigt jobbigt pga mens, svårt att förstå även för oss kvinnor som har det lindrigare.
Håller med om att menskopp är det absolut bästa, både vid sport och friluftsliv. Hellre slabba några gånger per dag, än att oroa sig för läckage med bindor och tamponger, som jag tycker är mycket värre läckage-risk-mässigt. Och mindre miljöbelastning.

 

2018-03-03 13:20   E

Kanske du kunde ha nytta av att lära känna din menscykel bättre? Jag har använt natural cycles i två månader nu (främst för att lära känna min kropp bättre) och den verkar redan ha koll på min mens även om jag också är rätt oregelbunden. Jag har själv inga pms- besvär att prata om, så vet inte om det finns preparat/ hormoner/ vitaminer/ behandlingar man kan använda sig av om man vet när mensen tänkt börja..? För mig har yoga hjälpt för att få mer regelbunden mens.

 

2018-03-03 10:09   Anette

Jag var en gång till Prag för att springa maraton. Träningen och uppladdningen före hade gått jättebra och jag kände mig i form, ända tills uppvärmningen. Då kände jag plötsligt att benen var tunga, sega och kroppen allmänt konstig och seg. Nå, tänkte jag, det är säkert pga kolhydrattankningen och nån kilo extra, men det är bara bra så jag har tillräckligt med energi i 42 km. Startade loppet och benen var blytunga och sega och det ändrade inget under de första 10 km. Jag fattade ingenting. Vid 15 km avbröt jag och konstaterade att det inte blir till något. Var helt uppgiven och nedstämd över situationen. Nå, det tog två dagar och så började mensen. I efterhand har jag kommit fram till att det var mensens fel att mina ben var tunga och sega maratondagen. Nån annan förklaring har jag inte. Mensen och hormonerna påverkar garanterat kvinnors prestation. En viktig sak att ta i beaktande under träning och tävling.

 

2018-03-03 06:31   L

Bra att du lyfter fram detta Sandra! Jag är själv endast motionär men springer en del lopp, och vill verkligen inte tajma det med mensen. Trött, svullen och tung. Och pms kan ibland sätta in ngn vecka innan mens, och ägglossningen medför motsvarande symtom, så lämnar inte många dagar per månad när man är på topp!

 

2018-03-02 23:22   Annika

Irriterad, arg, trött, förstoppad och svullen i hela kroppen. Är ingen elitidrottare så springer bara lugnare distanspass dessa dagar och springer aldrig tävlingar när det är mensdax. Hade tidigare ( innan jag födde mina barn) mycket oregelbunden mens. Förstår att det för dig som elitidrottare är extra besvärligt att inte veta när mensen kommer! Finns säkert många olika skäl till oregelbunden mens men ett är PCO vilket var skälet i mitt fall. Kanske värt att kolla upp? Kvinnor med PCO har ofta förhållandevis mkt testosteron och är därmed duktiga idrottare....
Så bra att du skriver om detta, kör hårt!

 

2018-03-02 20:00   Josefine Antonsson

Är ju ingen elitidrottare, men springer en del tävlingar. Jag går upp lite i vikt/är svullen strax före och under mensen och brukar prestera som sämst då.

 

2018-03-02 14:21   Eva

Bra och intressant! Är en helt vanlig motionär som börjat märka av hur mensen påverkar min träning, som är helt olik din erfarenhet. Jag presterar som sämst sista dagarna av menstruation, får ofta ont i magen när jag springer och känner mig allmänt tung/trött.

 Följ oss

Loppkalendern

24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken