Sandra Eriksson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Rubrik 8

31 jan 2017

Det har varit mycket motgångar senaste månaderna och nu har jag varit sjuk ett tag. Jag har konstigt nog inte känt mig speciellt stressad över det, men jag har blivit så fruktansvärt uttråkad. Igår sov jag bort halva dagen och efter att ha varit vaken 2,5h tänkte jag dö av tristess. Tröttheten och huvudvärken har gjort att jag inte har orkat göra något vettigt alls. Men tydligen började min hjärna tycka synd om mig för i natt fick jag underhållning som hette duga. Det här är mina drömmar från den här natten. De jag kommer ihåg. Har säkerligen glömt en del. 

Dröm 1) Olympiakomitténs läkare visade sig vara mamma till en finsk löpare. Hon hade många barn. Alla barnen pratade finska men en var mycket äldre och svensk. Alltså sverigesvensk. Det visade sig vara en av mina kompisar här i sverige. Jag fick inbjudan att hälsa på i deras sommarstuga en dag. Nedre våningen var gigantisk med många meter upp till taket och väldesignade fönster. Vid anslagstavlan träffade jag en finsk friidrottare som jag inte vet vad gjorde där eftersom friidrottstjejen som hörde till den familjen var utomlands. Sen kom en till friidrottstjej dit och jag konstaterade att min finska var usel. Övervåningen på huset var pytteliten. Två små sovrum med tre sängar i båda och ett litet kök. Vi spelade sällskapsspel på finska. det gick dåligt eftersom jag inte kunde finska. Efter spelandet klättrade de yngsta barnen upp för en trappa och mellan trappstegen fanns det hål där de hoppade ner med huvudet före rakt i min famn. Det visade sig att de kunde svenska också. Jag bad dem sluta för att jag ville läsa en bok en stund. Sen fick jag välja sovrum. Jag valde det jag sa att nog är lugnare och skrattade lite och kände mig taskig för att jag antydde att barnen var högljudda. Jag bodde i killrummet. Dan efter började jag planera mitt sommarprat och plötsligt kom min syster hem med tvärbanan från en lång resa och stod på perrongen och viftade med en servett, samtidigt som jag chattade med friidrottstjejen som inte varit hemma då jag hälsat på, men som jag ändå inte var vän med, och hon blev sur för att jag umgicks med hennes familj. Jag lugnade ner henne genom att berömma henne för hennes serietidningar som hon hade gjort själv med rörliga bilder. Och så vidare..

Dröm 2) Mina systrar skulle tävla på 800m. Jag satt vid starten/målet och chillade. Heidi hade bråttom någonstans efteråt så hon tänkte springa med jackan på för att spara tid. Jag sa att jag kan ta hennes jacka och till slut gick hon med på det, såvida jag lovade att sitta kvar. Hon gav mig sin regnjacka som hon måste ta av sig spikskorna (dedär gamla som såg ut att vara ut och in) för att få av sig jackan. Då gick starten. De tjuvstartade. Jag sa att hon skulle skynda sig till starten men hon svarade att det nog blir tjuvstart. Det blev tjuvstart igen. Tredje gången blev det dock riktigt start och Heidi stod där med spikskorna i handen. Hon bestämde sig för att springa ändå och satte iväg efter dom andra. Fortfarande med spikskorna i händerna. Det var ett lopp med både tjejer och killar men tjejerna dominerade. Zenitha startade i ett brutalt tempo och drog ifrån haren direkt. Vi var i Åbo men det såg ut som Tammerfors. På upploppsrakan sprang alla på gräset på innerplan och Zenitha fortsatte springa på gräset in i kurvan efter ett varv. Jag var skeptisk till att hon skulle bli godkänd för det loppet. Men alla andra gjorde likadant och genade till och med ännu mera. Zenitha sprang på 1.59 och vann. Jag var skeptisk till resultatet. Men jag hann till mitt tåg i alla fall. Vet inte vart jag skulle, men via Åbo åtminstone.

Dröm 3) Åkte på EM som tydligen var ute i en förort utanför Göteborg. Eller det var mest bara åkrar. Finland presterade dåligt på EM. De hade räknat att vi skulle ta 25 medaljer men vi hade bara fått ihop en. Och min lillebror var inte ens med i laget trots att han var räknad som medaljkandidat. Jag missade min start men märkte det först en timme efter finalen då jag skulle käka och ladda upp för försöken. Jag blev lite besviken men orkade inte bry mig så mycket. Ingen annan brydde sig heller. Delade hotellrum med en finsk hoppare. På bottenvåningen av hotellet fanns en stor matbutik, Citymarket, och vi handlade där innan vi skulle checka in på hotellet. Det fanns mest godis men jag hittade i alla fall äpplen och en massa olika sorters majskakor. Jag valde bland annat den med plommonmarmeladsmak. Och två till som jag inte minns. Den ena smakade i alla fall något med salt och var en mindre men dyrare förpackningen. I butiken såg jag också Märta Tikkanen, hon som skrev Män kan inte våldtas. Jag blev starstruck men sen kom min moddelärare från gymnasiet och sa att det tar en kvart att stå i kassakön men ena är snabbare så den skulle vi ta. Den högra. Den var lång men gick snabbt. Kassatanten hade två skålar med chokladsås vid kassan som hon doftade på och så doftade hon på alla äpplen man köpte och jämförde med chokladen för att se om de var ok. Hon sa att mina äpplen nästan var lite omogna men färdiga ändå. Hon kallade dem namnet på en svensk mångkampare. Och så fick jag smaka på chokladen. Den smakade kakao och vatten. 

Dröm 4) Fortfarande kvar i Göteborg var vi plötsligt på en takterrass som en finlandssvensk bloggare ägde. Min kusin hade också bott där. Terrassen hade en massa spelmaskiner och det fanns en massa plastmynt man kunde sätta i dem och spela hur mycket som helst. Där fanns också en hund som födde en människa ur sin hals. Och en liten robot som åkte runt och fejkhögg folk med ett svärd. Ingen visste vad vi skulle göra. Men våra föräldrar var nånstans och kollade på fyrverkerier. Det kan ha haft med EM att göra, men det var lite otydligt. 

Dröm 5) Alla EM-deltagare blir plötsligt förvandlade till Paradise Hotel-deltagare och får info att en i gruppen har cancer. Två tror direkt att det är de. De tror fel. En före detta deltagare hade tydligen fått cancer i ögonen. Han åkte hem. Vår lagledare sa att ingen får ha tuschpennor i sina ryggsäckar och ingen får bära armband eftersom det nästan alltid räknas som att sprida propaganda.

Dröm 6) Jag och systrar och vänner skulle gå och kolla på EM. Jag hade sån beslutsångest angående klädval att jag inte hann med dom andra. Jag ville använda alla mina Finlandkläder men det gick ju inte. Min ena Finlandmössa hade en finlandflagga och en flagga som var halva finsk och halva svensk. Tofsen på mössan var blågul. Jag ville inte använda den mössan. 

Dröm 7) Min syster och en kompis höll på med någon skattjakts/geochachingaktig sak. Under en längre tid hade de försökt hitta en skatt, men skatten fick bara hittas en viss dag. De hade fått en karta med ett kryss på. Krysset var i Kokkola. Jag hjälpte dem att förbereda sig. Vi visste att vi konkurrerade med ett annat lag. Det laget valde att dagen innan börja gå mot Kokkola, från Nykarleby, för att hinna dit i tid. Vårt lag bestämde sig för att hyra ett hostel för att komma billigt undan. Mitt lag dissade mig och åkte iväg själv. Jag satt med uppdragna knän hemma i min säng i Nykaabi, mitt på dan och var rädd för att jag var ensam. Plötsligt knackade det på dörren och jag fick panik (här vaknade jag av att jag hörde ljud från tvärbanebygget utanför men somnade om nästan direkt och återgick till samma dröm). Jag kollade busstidtabellen och åkte själv till Kokkola och hyrde husbil. Jag hade memorerat kartan och åkte iväg och hittade skatten. Det var en papperspåse med tre julstjärnor, såna man äter, som var gamla. Man skulle jämföra smakerna på dem. De smakade gammalt men ok. Sen fick jag veta att flera andra av mina kompisar gjort skattjakten förut och hittat samma sak och allt blev lite mindre häftigt. 

Sen gav jag upp och vaknade. 

Jag förväntade mig inte att ni skulle läsa allt det där. Men man inser ganska snabbt hur sjukt spårat det är. Jag fattar inte hur jag kan krångla sådär mycket på en och samma natt. Undrar om min hjärna alls får någon återhämtning på nätterna? Å andra sidan mådde jag mycket bättre då jag vaknade än då jag gick och la mig igår.

Men om någon är drömtydare så är det fritt fram här. 

Må min hjärna ta det lite lugnare i natt!

Sandra


Rubrik 7

16 jan 2017

Jag har alltid tänkt att jag har mycket tur. I alla fall i min idrott. Jag har trots en jäkla massa skadeproblem lyckats vara så pass hel att jag har kunnat tävla varje utomhussäsong de senaste 20 åren. Jag har också kommit snabbt i form efter skadeperioder. Jag har kvalat till samtliga utomhusmästerskap sedan 2009. Flera gånger då det var sista dagen att kvala och flera gånger med bara en halv sekund. Jag fattar ju att det inte är tur. Det är väl snarare bra gener (det är väl iofs tur?) och bra träning det har handlat om. Men jag har känt att jag har tur ändå. Efter sju år med småskador här och var känner jag mest att jag har otur. Men det är ju förstås inte otur det heller. Det finns ju en orsak till de flesta problem. Men för varje dag som går så blir jag mer och mer övertygad om att jag är fylld av otur. Kanske inte inom idrotten, men helt säkert inom spel. Jag är ett levande bevis på tur i kärlek, otur i spel. 

Jag är tävlingsmänniska (no shit) och därför borde jag inte spela spel. Alla spel som mest bara handlar om tur, eller spel som kräver lite tur över huvudtaget är jag körd i. Jag förlorar alltid. Även om jag leder så överlägset att det inte ska gå att förlora. Spel som bara kräver skicklighet förlorar jag väldigt ofta också. Men det är inte otur. Eller ja, jag kanske har lite otur då jag tänker ibland. Jag blir förbannad då jag har otur också. Det är därför jag och Magnus aldrig spelar tv-spel. Jag har otur i Mario Kart. Jag kan ha varvat samtliga medspelare och den sista femtedelen av sista varvet får jag fem jäkla blåa skal på mig och blir sist. Det händer hela tiden. Ungefär. Jo. Så att... Tack för att ni lyssnade på mina jobbiga problem. 

Jag har klaustrofobi. Inte den vanliga sorten. Bara i små rum utan fönster. Men inte annars. Men alltså mina fötter. Jag vet inte om fotklaustrofobi existerar, men jag har självdiagnostiserat mig med det. Jag har aldrig på mig skor inomhus. Då jag är på möte med något eller sitter och fikar eller vad som helst, då tar jag av mig skorna och drar på mig ett par stickade sockor och lägger upp fötterna på stolen/bänken. Jag går aldrig i strumpor hemma. Jag byter alltid till lösa, sköna stickade sockor. Jag går inte barfota speciellt ofta för jag hatar att få smutsiga fötter. Det är obehagligt. Jag kan inte cykla med cykelskor. Får rysningar bara av att tänka på det. Samma sak att sova med strumpor. Sjukt obehagligt. 

Då jag vaknade efter min operation i höstas hade jag min fot inne i nån stövelaktig grej som kylde och pressade mot foten. Mår illa av att tänka på det ännu idag. Jag hade så starka obehagskänslor av att ha foten instängd. Höjdpunkten på uppvaket var då jag sa att jag måste gå på toa, för då måste jag ta av stöveljäkeln. Jag ville mer än allt annat att min fot skulle läka bra och jag visste att den där stöveln var bra. Men jag klarade inte av att ha på den. Det gick inte. Bandaget jag hade på mig kommande veckor täckte bara halva foten, så att tårna var fria. Annars hade jag inte överlevt. Är inte det fotklaustrofobi så vet jag inte. Någon som känner igen sig, eller har ja heilt feil i hovo?

Jag blir sjukt provocerad av pluskonton på Aftonbladet. Jag blir visserligen provocerad av hela tidningen och att de publicerar så brutalt mycket onödigt som hela världen inte behöver veta. Men det som provocerar mig mest är rubriker som "det här kan vara ett tecken på den farliga sjukdomen" eller "så här skyddar du dig mot terror". Artiklar som troligen är värdelösa och inte innehåller något vettigt alls. Men som utger sig för att vara livsviktiga. Om det nu är sådär förbannat viktigt, borde man inte vilja att alla människor skulle få veta det så fort som möjligt då? Nä, då måste man ha ett aftonbladet plus-konto. Annars dör man.

Jag tränar mer eller mindre alla mina pass inomhus nuförtiden. Vet ni hur mycket jag saknar syre. Luften på gymmet är hemsk och jag får alltid ont i huvudet efter ett lite längre pass. Men åtminstone uppskattar jag kallt vinterväder mera än någonsin tidigare. Det känns så rent! Inget är så dåligt att det inte finns något bra med det.

Jag vill flytta. Men jag vill inte flytta. Och jag vet inte vart jag vill. Har ingen lust att lämna Sjöstan. Det är så fint, lugnt och trevligt här. Och nära till stan. Och mindre än en kilometer till Access Rehab (mailade igår och sa att jag inte får ordning på min tejp, och kunde gå dit i morse och få tejphjälp, trots att jag inte hade bokat tid). Så tacksam över den hjälpen. Och så glad över att det är så nära. Känns otänkbart att lämna just nu. 

Samtidigt har vi det lite väl trångt. Vi vill ha flera rum. Ett arbetsrum åt Magnus. Mera yta för hemmaträning åt mig. Och så drömmer jag om ett pysselrum fullt med hyllor där jag kan ha mitt material. Ett rum där man kan måla utan att oroa sig för lukter och att det ska skvätta färg på den vita mattan. Jag behöver det. Nu. 

Men jag vill också ha nära till stan. Men inte för nära. Och jag vill kunna ha bil, men klara mig utan. Jag vill inte vara beroende av tunnelbanan. Hatar tunnelbanan pga tobaksstank och sjuka människor. Och syrebrist. 

Sen vill jag ju bo på ett bra ställe i framtiden då det ska bli familj också. Vill inte att barnen ska växa upp i stan. Men inte heller på landet. Vill att de ska gå i Sverigefinska skolan om de växer upp i Sverige. Men vill också att de ska få gå i skola i Finland som jag litar mer på. Jag vill ju helst att de ska ha en exakt likadan uppväxt som mig, trots att jag fattar att det inte funkar så och jag vill inte flytta tillbaka till Nykarleby. Jag har verkligen ingen aning om var jag vill vara. Vart mitt framtida hem ska finnas. Och jag antar att det klarnar med tiden. Men just nu känns det så himla svårt. Å andra sidan kan jag ändå bara fantisera just nu. För oavsett vad vi hittar så är jag för känslig för förändringar och för otaggad på att lämna Sjöstan just nu. Men det kanske är vanligt att man inte riktigt vet vad man vill före man plötsligt hittar rätt.

Jag är i övrigt en typisk, vill äta upp alla kakor men samtidigt ha alla kvar-människa.

Om tretton dagar ska jag och Magnus gå och kolla på Nour El Refais föreställning "En komisk depression". Jag ser sååå mycket fram emot det. Nour är fantastisk.  

I övrigt har jag inte så mycket att säga idag. Det blev ju redan en roman. Mina fingrar var bara rastlösa. 

Nu ska jag fortsätta fika. Mitt fik behöver ny personal omgående. Bara så ni vet.

Hejdå.

Sandra

Rubrik 6

10 jan 2017

Wohoo. Jag lever igen. Efter superförkylning + jul i Finland + ny förkylning. Mitt immunförsvar är lätt min sämsta egenskap. Ska börja läsa på och testa på cirka allt som är bra för immunförsvaret. Hur som helst så var jag inte så trött under sjuktiden, så jag fick saker gjorda här hemma och kunde mentalt ladda upp för en riktigt tuff träningsperiod. För det är så det kommer att bli nu. Med tanke på hur få löpsteg jag kunde ta i höstas så finns det inget utrymme för slarv eller misstag nu. Alla små detaljer blir viktigare än någonsin. Och om det inte uppstår några nya problem så tror jag helt ärligt att jag kan vara hur bra som helst i sommar. Men det kommer inte gratis. Det kommer att bli ett jäkla jobb. Eller ja, det är. För det har redan börjat. Livet kommer att vara ett träningsläger fram tills säsongen börjar. Och lägerlivet är det bästa livet.

Jag vill ha nya gardiner. Nu har vi mörkgråa. De hänger bakom vår mörkgråa soffa. Too much greyness. Jag vill ha lila gardiner. Hur svårt kan det va, tänkte jag och började googla. Jättesvårt, faktiskt. Lila gardiner finns inte. I alla fall inte fina. Följande kräver jag av mina gardiner: 1) De ska vara mörkt blålila. Alltså lila, men mot det blåa hållet. Absolut inte ens lite mot vinrött och absolut inte ljuslila. 2) De ska vara tjocka. Inte genomskinliga så att de ser färglösa ut. 3) De ska inte vara i sammet eller något annat obehagligt material. Bara helt vanliga mörklila (mot blåhållet) gardiner. Hur jäkla svårt kan det vara?!? Meddela mig genast om ni ser såna gardiner/tyger någonstans. För jag hittar inte. (Och jag har letat på alla textil- och tygsidor som existerar i det här landet). Och ja, de ska kosta normalt. Eller billigt. 1000kr/m är inte normalt. 

Jag har varit väldigt lugn senaste tiden. Eller ja, en ganska lång tid börjar det bli nu. Mitt tålamod är ovanligt bra. Men så råkar det vara så att vi har en extreeeemt långsam hiss i vårt hus. Jag hatar den. Varje gång jag trycker på hissknappen så känner jag hur irritationen tar över min kropp. Det känns som att hissen kommer från våning 138. Och det finns bara 6 våningar i vårt hus. Ni ba: men ta trapporna. Jag ba: vi bor på våning fyra. Hur mycket vardagsmotion tror ni att jag behöver?

Jag har kollat på Skam. Det har troligen ni också. Jag älskar Skam. Jag älskar det norska språket (fryseposer är mitt favvoord, men det kommer inte från Skam utan från en förpackning fryspåsar). Jag älskar hur snyggt och kreativt serien är gjord. Jag älskar att skådisarna är så sjukt duktiga. Jag älskar att de tar upp bra saker på ett bra sätt. Och jag älskar också att de spårar ur fullkomligt däremellan. Mina favoriter är Vilde (hon är bara.. bäst!), Eskild, Sana, Isak, Chris, Eva, William (ja, jag vill hooka med dig), Noora och Jonas. Och skolhälsovårdaren givetvis. Så cirka alla. Utom Even pga att jag inte gillade hans frisyr. Fast Noora vet jag inte riktigt heller. Hon tänker så länge innan hon pratar. Mitt tålamod får det kämpigt då jag väntar på att hennes tystnader ska ta slut.

Jag gillar inte ordet supertalang. Enligt media så är man supertalang om man är ung och gör en bra idrottsprestation. Enligt mig är man supertalang om man har tränat ca noll och presterar ca hundra. Många av de så kallade supertalangerna har ju troligen börjat träna mycket tidigare eller tränat mycket mera än sina motståndare. Det är ofta så i juniorklasserna. Det är visserligen en talang att tåla mycket träning också, men det känns inte som att det är det medierna menar. Och jag tänker inte på något vis förminska någons prestationer. Men kan man bara inte låta det vara en jättebra prestation och ge idrottaren den beröm hen givetvis förtjänar och sen peppa hen till ännu bättre prestationer. Istället för att höja prestationen till skyarna och lägga mer press? Eller tycker ni att jag tänker helt fel? Skulle man själv vilja bli kallad supertalang som ung idrottare? Kanske? Kanske inte? Jag vet inte.

Jag drömmer märkligt igen. Varje morgon kan jag räkna upp fem nya sjukt random drömmar. Jag är lite trött på att drömma nu. Borde kanske börja skriva drömdagbok. Natten till igår drömde jag att jag körde höghöjdsträning med min naprapat i en brant backe här i Sjöstan. Han sa att jag måste chilla och skaffa flickvän om jag ska ha en chans att ta mig till VM. Att va? Kan man inte bara stänga av hjärnan på natten?

Jag är avis på skidåkarna. Det finns så himla mycket pengar i den sporten. Åtminstone jämfört med friidrott. Jag vill också ha pengar. Måste bli bättre på att springa eller lära mig skida. Tror mer på alternativ ett. 

Har för tillfället inplanerat tre träningsläger i vår. I februari, mars/april och april/maj. Det ena lägret är springtimelängret med Runners World i Portugal. Kommer att bli galet kul! 

Nu är jag hungrig. Vill ha ärtsoppa men sambon har gjort den härliga maträtten rester. Mums. 

Idag har jag lärt mig: Den här är så himla svår. Jag har helt säkert lärt mig något, men jag vet inte vad. Eller ja, jag läste lite om hur glykemiskt index funkar idag. Alltid nåt.

Dagens person(er): Micke Soto. Min mest trogna bloggläsare. Vänlig, omtänksam och rolig typ. Dessutom är vi felihälkompisar. Ni kan följa honom på exempelvis instagram: @mickesotoksd

Idag är jag tacksam över: Att jag har lärt mig att bita ihop och göra det bästa möjliga av det mesta. Jag har säkert skrivit det hur många gånger som helst, men jag är verkligen tacksam över att jag faktiskt har lärt mig att vara här och nu och sluta stressa. Det är underbart.

SandraFölj oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken