Sandra Eriksson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Stockholmsbloggen dag 6.

2 sep 2015

Hej hej! 

Hälsningar från mitt finnkampsprecamp (ja, jag kallar tävlingen för Finnkampen även om jag mer än allt annat hoppas att Sverige förlorar samtliga kamper. Men Finnkampen är det bästa namnet)! Eftersom det är inne med precamp så åkte jag till Stockholm redan två veckor innan Finnkampen för att acklimatisera mig och anpassa mig till kylan och tidsskillnaden. Eller så råkar jag bara bo här, men hur rolig är den förklaringen? 

Att anpassa sig till Svensk tid gick utmärkt. Att vara vaken 24 timmar var lite jobbigt men jag somnade ju skönt sen på kvällen efter hemresan åtminstone. Och vaknade superpigg kl.6 på morgonen. Samma sak andra natten. Den tredje natten sov jag utmärkt till kl 02.15 då jag vaknade i panik då två stridsflygplan flög lågt över Sjöstan och förde ett sånt jäkla oväsen. Trodde att nån höll på att bomba hela Sverige. Svinläskigt. Men det var ju bara försvaret som övat lite. Kan de inte 1) varna innan så hela stan inte behöver få panik eller 2) välja en annan tid på dygnet. Det är mörkt redan klockan nio nu för tiden. Sjukt taskigt hur som helst. Att man ska behöva vara flygrädd då man sover också. Nåväl. Nu är jag tidsanpassad och bra. Sov endast 11,5h förra natten...

På tal om mörker så stack jag ut sent och sprang här om kvällen. Jag ville springa i mörkret, för att jag tycker att det är så jäkla skönt. Tänkte på tjejen som blev mördad på ett löppass för en månad sen. Tänkte att det är för jävla jävligt. Är så jäkla trött på att läsa om folk som blir mördade var och varannan dag. Jag trodde Norden var en trygg plats. Kände mig ändå tacksam över att jag vågade bege mig ut och springa utan att vara rädd, även om jag är en väldigt rädd människa. Sen slog det mig att jag kanske inte var så orädd som jag trodde. För det första var jag noga med att jag skulle hinna hem innan nio. Efter det vill jag inte vara ute själv. För det andra så lät jag bli att skriva på twitter om mina tankar om att springa i mörkret. Jag kan ju inte låta folk få veta att jag är på väg ut, då är det lite för lätt att hitta mig. Och för det tredje sprang jag långa omvägar runt folk och hade stenkoll på alla som rörde sig runt omkring mig. Så att så trygg kände jag mig.

I övrigt är det bra. Det är skönt att vara hemma. Det är skönt att det är höst. För i min värld är det höst och jag älskar det. Jag är bra på hösten. Gör bra saker och sånt. Till exempel har jag börjat äta sallad. Min coach sa att jag måste börja äta sallad. Jag svarade att jag aldrig kommer att börja äta sallad. Sen åkte jag hem och åt sallad. Och tyckte att det var gott. Så nu äter jag sallad och jag är jäkligt stolt. Men jag äter inte gurka eller tomat eller paprika eller lök eller något annat typiskt salladiskt heller. Nöjer mig med spenat, kål, morot och broccoli. Bättre än inget åtminstone. Och med lite vindruvor/granatäppelkärnor/äppelbitar till så är det hur gott som helst. Brukar leka hälsosam och slänga på några frön då jag ändå är på g. Mycket nöjd. 

Och så är jag ytterst jättetaggad på Finnkampen. Det är inte säsongens viktigaste tävling, men absolut den roligaste. Alltid. I media läser man om hur Finnkampen håller på att dö ut och hur kass nivå det är på friidrotten osv. Men jag tror inte en enda idrottare skulle gå med på att Finnkampen skulle dö ut. Aldrig. Och det är inte bara för bankettens skull. Tävlingarna är fantastiskt roliga. Det finns alltid tre personer att heja på i varje gren. Och stämningen utklassar det mesta. Även om det är dåligt väder. Och som individuell idrottare är det alltid en speciell upplevelse att få tillhöra ett lag.

Så jag tvingar alla er som läser det här att ta er till Stockholm Stadion 12-13 september. Det kommer att bli grymt. Okej, det är inte lika bra som i Finland för finska publiken är väldigt mycket bättre än den svenska (och det säger jag inte bara för att jag är finländare, svenskarna brukar till och med hålla med mig) och så finns det Mondobanor i Finland. Senast tävlingarna var på Stadion var det den klenaste publik jag någonsin sett på en Finnkamp, trots att vädret var svinbra, så i år tycker jag att vi tar och ändrar på det. Jag är svinsugen på att springa ifrån svenskar och om ni vill att Sverige ska vinna i år så är det bäst att ni tar er dit och hejar! Okej? (Ni ba: jaha, börjar du kaxa till dig redan? Ja ba: Ja, för jag orkar inte med allt kaxande sen, tycker mest att det blir too much med allt "vi ska krossa finnarna" (kan inte finska motsvarigheten, även om det säkerligen finns någon) osv. Krossa på bara, men det är lättare att vinna om ni fokuserar på er prestation istället (förtydligar att det gäller båda lagen). Kaxandet har sin charm, men måtta med allt förstås).

Enligt statistiken just nu så kommer Sverige att vinna både dam- och herrkampen överlägset. Det brukar se ut så i statistiken. I fjol också. Då vann Sverige med 1p. Har lite svårt att släppa det ännu, men är jäkligt revanschsugen. Den enda gången som vi har vunnit så länge jag har varit med så var det knappt kul. Eller ja, det var jäkligt kul att vinna förstås men svenskorna som var vana att vinna år efter år var desto mindre glada. Vilket jag helt kan förstå. Det var riktigt dålig stämning på hotellet, istället för den vanliga, roliga, retfulla. Men kul brukar det alltid vara hur som helst!

Nu då jag känner så många svenskar och dessutom tränar med några av dem så är det kanske någon som undrar vem jag riktigt hejar på. Jag kan säga så här. Jag hoppas att Finland vinner allt som går att vinna, men jag hoppas även att mina svenska vänner kommer att prestera svinbra! Svårare än så är det inte!

Det om det. Det är fortfarande tio dagar kvar. 

Försökte shoppa idag. Tyckte att jag behövde en ny bankettklänning. Konstaterade att 1) Jag hatar att shoppa, det är svinjobbigt att prova kläder och föra dem tillbaka och ta en ny storlek och föra dem tillbaka osv. Det är så jäkla tungt att man behöver en veckas återhämtning. Kommer knappt att orka springa på Finnkampen om jag ska shoppa innan. Så jag skippade klänningen. Får väl riva ner en gardin här hemma och klippa lite 2) Jag trivs inte i snygga kläder. Jag har äntligen kommit fram till vad jag har för stil, och det är ingen stil alls. Jag vill helst leva resten av mitt liv i mina mjukisbyxor och sportbher. Jag älskar mina Nike-kläder mer än alla prinsessklänningar i hela världen. Bekvämt är det nya snygga. Jag känner mig helt lost i klänning och klackar. Så ja, jag är hon som kommer att gå runt och se förvirrad ut på banketten, hej hej!

Köpte frozen yoghurt idag också. För första och sista gången. Öste på med allt godis jag kunde hitta och tänkte att det skulle bli gott. Hälsotjejer brukar skriva att det är såååå gott, och dessutom sååå mycket nyttigare än vanlig glass. Kanske mera gäller versionen utan godis på. Men fasiken vad jag blev besviken. Det var verkligen svinäckligt. Som glass men äckligt. Som glass gjort på gammal mjölk. Inte gott. Kan ju bero på att jag inte är så jätteförtjust i yoghurt och dessutom inte alls varit sugen på glass på hela sommaren. Men ändå. Jag åt upp godiset och slängde resten. Jag kommer aldrig att bli ett hälsofreak. Jag har inget emot att äta hälsosamt men de nyttiga alternativen till godsaker godis/chips/kakor/glass är ingenting för mig. Man äter väl godsaker för att det är gott. Jag kan inte lura mig att saker gjorda på dadlar, nötter och lite stevia är gott. Nej, äter jag gott, så vill jag äta det godaste. Inte ett hälsoalternativ. Det får andra syssla med, så får jag äta mitt godis i fred. Få människor inspirerar mig så mycket som duktiga idrottare som inte skäms över att äta godsaker. 

Nåja, jag ska avsluta nu. Känner att jag har drivit med för många människor i dagens inlägg. Det var onödigt. Ska återgå till att enbart driva med mig själv framöver! Tack och förlåt!

SandraFölj oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken