Sandra Eriksson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Överallt och ingenstans.

29 okt 2013

Jag har egentligen inte tid att blogga nu. Just därför gör jag det.

En bild från förra veckans talkshow med Bettina Sågbom, då jag låtsades vara kompis med Veronica Maggio. Foto från Yle. 

Man kan ju tänka sig att oktober är en av de lugnaste månaderna för en friidrottare. Grundsäsongen har just börjat och... ja. Det är typ allt. 

Fast riktigt så enkelt är det inte. Det är den här tiden på året som man ska fylla i alla blanketter, ansöka om stöd från olympiakomittén. Diskutera med förbundet, med föreningen, med coachen. Det ska utvärderas, analyseras och planeras. Dessutom ska det sökas sponsorer så att man har möjlighet att satsa helt och hållet på idrotten. Där emellan är det små projekt på gång. Något möte då och då. Vid sidan om det springer jag till naprapaten stup i kvarten. Det ska bli ett bra träningsår och jag bygger upp kroppen hela tiden, sakta men säkert. Jag tränar skadeförebyggande och jag går på behandligar så ofta jag kan. Hellre en gång för mycket än en för lite.

I helgen har jag tillbringat tre dagar i Mariehamn för att lyssna på (troligen världens bästa) mentala tränare Christoph Treier. Givande, men lik förbannat är det ju jäkligt tungt att resa, trots att det bara är till Åland. Och den här veckan. Oj oj, träningslägren kan slänga sig i väggen. Det är inget emot att flytta. Springas fram och tillbaka till ikea. Packa, bära, flytta, planera, gå i konkurs, planera om, glömma, komma ihåg, bygga, montera, bli hysterisk, kämpa och hålla på tills man slutligen blir nöjd. Och det kommer att bli bra. Så jäkla bra. Synd bara att jag är en sån mes som är överkänslig mot förändringar. Skulle helst bo kvar här i kvarteret. Med Nackareservatet, Hammarbybacken, Access Rehab, tvärbanan och matbutikerna typ hundra meter härifrån. Fast ja, att byta 27kvm mot 55,5kvm kanske gör att det är värt att flytta 800m bort. Då jag riktigt tänker efter. 

Hur som helst, det är mycket nu. 

Men det har sin charm också. Jag som på mina träningar oftast tänker (dock i smyg) att jag mest längtar tills det är över (löpning är inte alltid så jäkla kul) så har nu funnit charmen med att nöta på. Jag gillar det faktum att man inte kan göra något annat. Alla måsten försvinner. Det enda man kan göra just då är att träna, och att göra det jäkligt bra.

Och om motivationen mot förmodan överväger att ta en paus så säger den lilla, rosa, fluffiga unicornängeln på högra axeln: "Sandra! Zürich!" och så tänker jag "nu jävlar.." och fortsätter som aldrig förr.

Så att så! 

Jag lever och mår bra!

'Sådär ser jag ut då jag säger åt mina Runday-löpare: "ser ni, där där det är som brantast, där ska ni klättra upp, och sen blir det ännu brantare. Målet med passet är att ta ut sig". De var galet duktiga! Foto: Henrik Pehrson

Sandra

Ps. Ursäkta random bilder. Men "Hellre en random bild i bloggen än inga bilder alls". Eller hur det nu var man brukar säga.

Ps 2. Vete sjutton hur jag lyckades få det att låta som att jag sliter ihjäl mig på dagarna. Det gör jag inte. Förutom den här veckan.


Då jag inte springer.

21 okt 2013

Förra veckan var så fullspäckad av idrott som en vecka kan bli. Jag var så mycket idrottare att jag knappt hann vara Sandra. Och då pratar jag inte bara om träning, utan om allt där emellan.

De senaste månaderna har jag fått lite förfrågningar om olika saker men inget har passat i mitt schema och allt skulle ske i Finland. Till sist bokade jag flyg till en fyradagars vistelse i mitt fina finska fosterland för att få allting avklarat. Behöver jag säga att det blev intensivt?

Jag kom hem sent söndagkväll och på måndag var det bara att hoppa i bilen och köra iväg till Vasa och ett möte med finska olympiska komittén. Efter det följde en timmes diskussion med coachen om det som har varit och det som vi har framför oss. Då jag kom hem på kvällen var det bara att springa in, fylla på vattenflaskan och sticka iväg till massören. Lägg ännu in ett träningspass på förmiddagen och dit försvann den dagen. Hann träffa familjen i ca 15 minuter. 

Tisdagen var lugn och skön och jag hann träna utan stress men satt halva dan framför datorn för att planera de kommande dagarna. Hur som helst så hann jag både köpa en tvättlina (nej, tvättlinor finns inte i Sverige) och gå på kaffe med en kompis (och prata löpning i en timme (vi råkar nämligen ha samma tränare)). Jag bestämde mig för att hoppa på min fina cykel då jag en gång var hemma och hade möjlighet, och med pappas hjälp (pappor kan allt) så blev en fasttejpad ficklampa en perfekt cykellampa och jag fick en timmes månskenscykling att skriva upp i träningsdagboken.

Onsdagen var galen. Träning 06.30 är inget för mig. Det blev stress och stående bord (fick alltså stå och äta frukosten på ca 2min för att hinna till tåget). Tåget till Helsingfors var försenat och jag fick stå ute, sommarklädd (vet, eget fel) i knappa 2 plusgrader och frysa ihjäl i 35min innan tåget slutligen kom. Tågresan var nog den skönaste stunden på hela finlandsvistelsen. 4½h och en bra bok, helt fantastiskt.

Väl framme i Helsingfors skulle jag, släpandes på en 20kg väska, leta upp friidrottsförbundet för att ta emot ett pris (som jag egentligen skulle få först i november, men då har jag inte möjlighet att närvara). Ett fint, inramat "Vuoden Kestävyysjuoksija"-diplom (årets uthållighetslöpare) och en låda med bestick (perfekt så här i flyttider). Det blev ingen mäktig tillställning men en minilunch med självaste Kemppainen som gick ut på att jag försökte minnas hur man pratade finska och han försökte undvika pinsam tystnad. (Sverige är inte alls bra för mina finskakunskaper). Men det var rätt trevligt faktiskt. Därefter var det bara att bege sig direkt till Yle och studiohuset (med en väska som då vägde 23kg). 

Hos Yle fick jag ett eget omklädningsrum (det kallas väl loge men jag är inte typen som får en egen loge så jag är inte van vid det ordet ännu) med en guldstjärna på dörren och mitt namn brevid. Jag hann knappt sätta mig ner innan det knackade på dörren och det var dags för sminkning och hårfixning. Det var första gången jag blev sminkad (av min syster då jag var 11 år räknas inte) och jag hann börja fundera på att skaffa en personlig sminkör. Sen skulle det testas ljud och ljus och så lite information om hur allt skulle gå till under kvällen. Jag var alltså gäst i en talkshow tillsammans med en finsk före detta finansminister och Veronica Maggio, slå den mixen om ni kan! Det gick fint (och kommer på tv ikväll http://svenska.yle.fi/program/bettina, och ja, ni kan till och med live-chatta med mig efteråt). En intensiv dag var slut och jag hoppade i taxin "hem" till Yels gästlägenhet. 

Gästlägenheten var stor, typ 100kvm (vilt uppskattat) och innehöll ett sovrum med glasvägg ut till korridoren, en gigantisk bastu, femtielva duschar och ett trevligt samlingsrum. Men inga fönster. För en paranoid, mörkrädd människa som mig var det inte idealiskt (finns typ inget idealiskt för en sån människa) så jag låste in mig på rummet och höll mig där. På natten blev det varmt och jag höll på att dö av törst men jag vågade inte lämna rummet (nej, har uppenbarligen inte blivit vuxen ännu) så jag drack varm persikoyoghurt istället. Ett litet antiklimax faktiskt. På morgonen då jag vaknade hade jag ännu vatten kvar i min flaska, jag hade tydligen sparat lite för nödsituationer. Jag är en otroligt märklig människa ibland. 

Torsdagen började med att släpa ner över 25kg packning från femte våningen i en smal trappa. Klockan 06.50 på morgonen (freaking 05.50 svensk tid, tänk på det ni). Men väl framme vid Yle (andra sidan Helsingfors den här gången) blev jag sminkad ännu en gång och fick frukost och livet var trevligt igen. Hann faktiskt börja fundera på att bli heltidskändis, det där med att bli omhändertagen så där är rätt trevligt. Den tv-sändningen gick bra och kan ses här: http://arenan.yle.fi/tv/2030103 (efter 11min).

Direkt efter tv-sändningen hoppade jag i nästa taxi, som körde fel (men sånt är livet) och det var dags att gästa radio x3m. Det var lika kul som alltid men intervjun får ni inte höra, såvida ni inte lyckas hitta den själv. Jag retades lite med sverigesvenskan och vill inte få ett helt land mot mig så vi skippar det helt enkelt. Jag tycker om er ändå. 

Efter att ha träffat lite bekanta så var det bara att bege sig till flygplatsen och femtioelva timmar senare var jag hemma igen. Kände mig märkligt pigg tills jag la huvudet på kudden. Jag var Sandra igen. Skönt.

Tur att inte alla veckor ser ut sådär, att kombinera såna där dagar med träning funkar, men det känns som att träningen blir lidande. Dygnsrytmen blir inte riktigt som man vill.

Men idrott kräver mera tid än man tror. Idrott är så mycket mera än bara träning. 

Och med de orden avslutar jag inlägget och gör mig mentalt redo för en mindre trevlig nålbehandling hos världens bästa naprapat. 

Ha en fin fortsättning på hösten!

SandraFölj oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken