Finnkamp på gång. - Sandra Eriksson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Finnkamp på gång.

29 aug 2017
av: Sandra Eriksson

För fem år sedan, år 2012, var jag trött på att springa hinder. Efter en säsong med både hemma-EM och OS i London var jag trött i både huvud och kropp och kände att jag inte orkade hoppa över ett hinder till. Så jag fick den fantastiska idéen att köra en ny dubbel på Finnkampen, nämligen 5000m och 10000m. Innan hade jag dubblerat på hinder och 1500m, och det var ju i alla fall lite mänskligt. Men att välja de två tråkigaste grenarna var väl sisådär.

Finnkampen (ja, många av oss finländare kallar också tävlingen för Finnkampen, helt enkelt för att det låter bättre (eller någon annan anledning, jag vet inte) men det betyder inte av vi håller på Sverige. Jag fattar inte att jag ens ska behöva förklara det men varje gång jag skriver "Finnkampen" kommenterar någon "du menar väl Sverigekampen" och jag får ta en paus och andas djupt några gånger för att sen förklara hela den här grejen igen), gick av stapeln i Göteborg och på Ullevi det året. Fan, nu inser jag att min långa parentes förstörde dendär meningen helt och hållet. Det är ert, ni som klagar på att vi säger Finnkampen, fel. En till förstörd mening. Nu börjar vi om.

Finnkampen gick av stapeln på Ullevi det året. Och vi hade en väldigt speciell stämning i det finska damlaget. Vi hade inte vunnit på många år. Jag minns inte om vi låg bra till i statistiken eller inte, men vi hade gett oss fan på att vinna. Och det kändes i laget att det var på riktigt. Vi hade en väldigt stark lagkänsla som jag bara har upplevt den gången. Och det funkade bra.

Hela Finnkampen inleddes med trippelseger åt oss och vi plockade på oss poäng efter poäng och plötsligt presterade alla verkligen på sin egen nivå, eller över. Jag sprang 5000m första dan med planen att ta det så lugnt som möjligt och spara på krafterna (sprang och bromsade så mycket i början att jag nästan började skratta för att det kändes så dumt(se bild)). Jag tog en andra plats vilket kändes mer än okej då vi även där tog en trippel till Finland. 

Dan efter var det dags för min 10000m-debut. Jag minns inte riktigt vad jag tänkte inför loppet, men desto bättre kommer jag ihåg tankarna under loppet. Jag kom ihåg att det var så galet tråkigt. Vi sprang inte speciellt snabbt, utan ganska lugnt, med några ryck då och då. Och det var såå tråkigt. Värst är ju efter ett par km då det känns som att man har sprungit en halv evighet men så har man freaking 17 varv kvar. Jag hade dock en plan minns jag, och jag höll mig till planen och jag vann. Och jag var så himla lycklig. Mer för att det var över än för att jag vann. 

Jag minns att jag sa i intervjuerna direkt efteråt att det var sjukt tråkigt att springa men kul att vinna och ganska snabbt därefter lovade jag mig själv att aldrig mera springa 10000m på bana. 

Och nu fem år senare så står jag, lik förbannat, på startlistan till helgens 10000m lopp på Stadion. Exakt hur gick det till? 

Det finns mycket att berätta angående hur det blev så här, men det sparar vi till efter helgen! 

Vi finländare har det tuffast möjliga utgångsläget i år, och att vinna blir helt enkelt skitsvårt. Sverige har haft en fantastisk säsong och Finland har haft en lite mindre bra. Men finnkamp är alltid finnkamp. Varje poäng och placering är viktig. Och statistik är bara siffror. 

Kom till Stadion och heja i helgen! Ja, det är många stjärnor som saknas, men Finnkampen handlar inte om stjärnor och superprestationer. Finnkampen handlar om kampen för varje liten poäng. Och i år blir det ännu mindre förutsägbart än vanligt. Och publikvänligt, som alltid! Och ert stöd ÄR viktigt. För båda lagen.

Tärkeintä ei ole voitto, vaan se että Ruotsi häviää ;)

Sandra (lycklig över att jag hade kommit i mål på det jag trodde var mitt livs sista 10000m på bana)

PS. Vi vann damkampen det året! 


Kommentarer


2017-09-04 18:27   Linda Christensson

Vilket grymt lopp du gjorde i helgen. Jag var där i två dagar och gick hem med händerna röda av allt klappande. Friidrott är så himla kul att titta på, det händer saker hela tiden och är så spännande. Mina barn springer ikapp efter helgen och testar längdhopp så fort de ser lite grus och sand.

 

2017-09-01 10:49   Arne Sandström

Lycka till!

 

2017-09-01 10:36   Kattis

Vilket stolpskott önskar sig mer hat?!? Jag hejar på Sverige och vill att Sverige vinner (hejar gärna på dig annars men inte nu ;) ) men elakhet, ilska och hat är inte bra för nån!

 

2017-08-29 23:42   Mickesotoksd

Är i fel ände av landet... men jag hoppas det blir en spännande & jämn kamp med många bra prestationer! Tyvärr verkar ju halva det svenska laget vara skadat.

Du kommer att göra ett grymt 10000! Om du inte får ett tråkbryt förstås :-) Meraf kanske vinner loppet men det viktigaste är ju att vinna grenen totalt. Det är kul när friidrott blir en lagsport.

Som jag lovat kommer jag att heja stenhårt på Finland i år!! & jag ska absolut följa 10000-loppet via nätet! U go Suomigirl!!

 

2017-08-29 18:01   Sandra Eriksson

Larry! Jag hoppas du skämtar! Hur fan kan nån människa i någon situation tycka att det behövs hat? Idrott är glädje. Hat, hån och buande har inget med idrott att göra. Har för övrigt inga planer på att bli varvad. Håll dig långt borta från Stadion i helgen, friidrotten behöver positiva människor!

 

2017-08-29 14:25   Larry

Men i år lär det inte bli seger för din del. Undgår du att bli varvad av Meraf Bahta med mer än ett varv, så får du vara nöjd. Sen borde det vara mer hat och hårda ord i Finnkampen. Det är en landskamp mellan två rivaliserande länder. De senaste åren har det blivit mer heta känslor från läktarplats som hån och hånskratt åt misslyckandes finländare och jag hoppas det fortsätter åt det hållet och inget "hjälpklapp" åt finländare vid längdhoppsgropen. Det har varit för mycket tuttinuttigt och "alla hejar på alla" inom friidrotten allt för länge. Dags att plocka fram hatet på allvar och det var ett härligt fall framåt på den punkten nu i VM när fuskaren Gatlin buades ut av publiken. Mer sånt! Det är 2017 nu med ett allmänt hårdare samhällsklimat och inte "alla ska med" 1987.

 Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken