Ann-Sofie Forsmark - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Ann-Sofie Forsmark


Vem: Forever young småbarnsmamma med spretig utbildning som både civilekonom (samt studier i miljöekonomi och miljöteknik), massör, revisor, löpcoach och hälso- o friskvårdskonsult. Efter 11 år i exil i England, Australien och Jämtland är jag en smått ofrivillig Sthlmsbo som letar sig bort från asfalten så fort det går.

Arbetar som hälsostrateg, driver ( i väldigt liten skala) en enskild firma där jag föreläser, tidigare har löpcoachat främst ultralöpare, kostcoachat samt instruerar på workshops och event. Driver podden Health for Wealth om strategiskt hälsoarbete. Därtill arrangerar jag årets GODaste lopp: Tjejmarathon 2016 en gång per år. Det är förstås inte full fart på alla bitar samtidigt utan det växlar under året.


Jag har mycket energi och det får jag genom att vara väldigt noga med att göra rätt saker, jobba smart, ha mycket ledig tid tillsammans med min familj och ta hand om sömn och återhämtning.
Vad jag skriver om: Ultralöpning. Terränglöpning. Bra mat. Yoga. Hälsa. Företagshälsa. Föräldralivet. Välgörenhet.

Motto: Work hard. Do good. Rest and play.

Utmaningar 2017: Under 2016 klarade jag mitt (enda!) prestationsmål inom löpningen; att springa 100 miles under 20 timmar. Inför 2017 vill jag springa med fokus på upplevelselopp men sätter inga specifika mål- om inte andan faller på!

Vill du kontakta mig angående föreläsningar, löpcoachning eller annat? Maila gärna!

#fredagsgottis - Godaste biffarna

27 feb 2015

Förra veckan gjorde jag "de godaste biffarna någonsin" sa N. E som inte brukar gilla vegbiffar tyckte också det var gott.

Som vanligt så for det i än det ena än det andra och  den här gången var inspirationen från Icas Buffé och det här receptet.

Men jag gillar inte kidneybönor så jag gjorde annorlunda! Dessutom brukar jag undvika att ha bröd till maten för jag blir så sötsugen med för mycket kolhydrater så lägger till lite annat istället.

Så jag stekte försiktigt först:

1 hackad gul lök, en hackad vitlöksklyfta, en riven morot med lite salt, peppar och curry. Sen hade jag i lite basilika.

I en bunke mosade jag två kartonger avrunna blandade ekologiska bönor med en näve majs. Sen rörde jag ned det stekta och tillsatte ett ägg och lite potatismjöl tills de gick att forma till biffar.

Då stekte jag dem i rapsolja några minuter på varje sida. Serverade med fräsch sallad, skivade tomater och skulle  nog vara gott med en kall youghurt till men jag åt med keso som vanligt!

Testa att variera ingredienserna och bind ihop med ägg och lite potatismjöl. Can't go wrong!

Veckans 5-lista : Fem helt gratis hälsotips

27 feb 2015

Hälsostressen har drabbat många. Man tror att man måste konsumera massa saker och köper hem det ena pulvret, roten, téet eller pillret efter det andra i jakten på duracellenergi, smal midja och strålande hy. Många skrattar hela vägen till banken.

Visst kan chiafrön och vetegräs vara hälsosamt men drar du en grön smoothie på morgonen, stressar i tättrafikerad miljö, sitter ned halva dagen, sover dåligt, snedbelastar kroppen..ja då gör inte de där fröna och pulvret någon större skillnad. Det är lätt att försöka konsumera hälsa men jag tror att det är det saker vi gör som gör störst skillnad. Hälsa är till störst del gratis. Sen kan man lägga till lite grejer och äta vissa saker men grunden är gratis.

Det som gör mest skillnad för vår hälsa är faktiskt ofta gratis! Här kommer fem tips

1) Sova Alltså jag vet! Jag tjatar. Men det finns ungefär hur mycket forskning som helst på hur viktigt det är. Jag är ett n=1 experiment på det senaste tiden. Min hjärna funkar inte utan ordentligt med sömn. Vädra ut rummet, släng ut all elektronik och lägg dig en halvtimme tidigare än du brukar. Läs något.

2) Var ute i dagsljus Det hjälper dig även att sova bra och "sätter" kroppens dygnsrytm. Det gör dig på bättre humör, det ger dig frisk luft, speciellt om du undviker stadsmiljö och söker upp en park eller skog och du får viktigt D-vitamin.

3) Drick vatten Har inget vetenskapligt stöd men dricker du kokt varmt vatten så är det extra bra för hälsan. Känns snällt mot magen. Testa!

4) Andningspaus Maskiner har ställtid. Vi kan stanna upp och andas. Bara sluta ögonen några gånger om dagen och känna in kroppen. Stora djupa andetag så bröstkorgen och magen åker ut åt alla håll. Gör sån skillnad. Testa!

5) Inspiration på youtube Om du så vill ha ett yogapass, en ledd meditation, höra en föreläsning eller få lite pepp inför nästa löprunda så finns allt där!

Det finns säkert än fler gratis hälsotips och du är som vanligt varmt välkommen att dela i kommentarsfältet!

Ligga på soffan och filura- gratis och mycket hälsosamt!

Workout Åre- missa inte biljettsläpp!

26 feb 2015

Det är 9e året för Workout Åre. Jag är så glad och stolt och galet imponerad av grundarna som är goda vänner till mig. Deras personligheter är själva basen till årets bästa event. Det är inte bara jag som galet partiskt förstås, säger det. Många fler säger det också! "Årets bästa event". Har du varit där så vet du det.

Har du inte varit där så har du chansen att uppleva det. Att det blir bättre för varje år är också till din fördel!

Jag är också så himla glad och stolt att jag får vara med och instruera i år igen. Jag kommer hålla en lite annars löpteknikklass där vi tittar lite på vad som faktiskt kan krävas för att springa skadefri och så ett terrängpass och förstås topptur med Magnus!

Förra året var jag höggravid och på sidan om men i år ser jag fram emot att gå all-in på flera fronter.

Häng på låset för imorgon kl 12.00 släpper anmälan här!

Kommer INTE se ut såhär i år!

PEPP #vavavoom

26 feb 2015

Alltså PEPPEN! Motivationen! Det saknar motstycke just nu. Jag skrev igår att jag har flow och det har jag även om jag blev matförgiftad i förrgår och kroppen reagerade starkt på Davids fantastiska behandling samtidigt. Den kan göra det. Feberkänning och öm i hela kroppen-nästan som influensa så det trodde jag att jag hade. Men det var bara riktigt mycket som släppte i ryggen och bäckenet.

Men en väldigt lugn dag igår med massa sofftid med lilla gosnosen har gjort sitt och nu är jag på g igen. Ligga där och snosa på hennes duniga lilla huvud och lyssna på joller, bli dragen i håret och ..bara vara! Det gör så gott. Det är så viktigt.

Jag är så tacksam över min kropp som bara levererar. Den hade kunnat ge sig och kapitulera för alla basillusker som är i omlopp med den sömnbrist jag lever med. Men nej. Den bara levererar. Dag ut och dag in.

Jag är så galet motiverad just nu. Så beredd att slita. Även om jag inte har en tydlig träningsplan så vet jag precis vart jag ska. Nålen är satt i kartan och massa roliga delmål på vägen.

Jag längtar ut på morgnarna. Längtar till gymet. Längtar till vartenda pass. Uppskattar det enormt. Att ha två barn och få pussla in träningen har jag lyckats vrida till att verkligen uppskatta träningen.

Att ha varit skadad har gjort mig än mer motiverad att träna smart och rätt och ta hjälp av min egen kunskap och den hjälp jag har omkring mig. Jag rehabbar fortfarande men kan öka distans och intensitet lite nu.

Jag är så galet peppad och det ska bli så fantastiskt kul att få satsa framåt igen. Jag längtar efter att få känna den där smärtan man bara får när man sprungit riktigt långt. Den när lungorna vänder sig ut och in. Längtar!

Spring snabbare med en glad mage

25 feb 2015

Typ. Forskarvärlden producerar allt fler rapporter om hur viktig tarmhälsan är för både hälsa men nu även prestation. Med över ett kilo bakterier att släpa runt så vill vi förstås gärna att de ska jobba för oss, inte emot. Efter till exempel en antibiotikakur och eller dålig kost med mycket socker så kan tarmflorans hälsa störas rejält. Jag hörde på nyheterna att en av fyra har problem med magen och det finns ju en och tusen anledningar till det.

Jag tror stenhårt på att min mage styr hur jag både mår och presterar. Att ta extra väl hand om magen inför mina framtida ultralopp kommer vara en viktiga strategi.

Nu har forskare genomfört en studie på som studierade hur uthållighet (i simning !?) för möss var påverkad med olika tarmflora. Grunden för studien är att vårt antioxidations ensymsystem skyddar mot den oxidativa stress som träning utgör och den påverkas av hälsan i tarmen.

Man fann flera saker i studien men intressant var att uthållingheten hos de möss som hade en bra tarmflora var bättre. Jag kom inte åt hela studien tyvärr men sammanfattningen hittar ni här.

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.