Ann-Sofie Forsmark - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Ann-Sofie Forsmark


Vem: Forever young småbarnsmamma med spretig utbildning som både civilekonom (samt studier i miljöekonomi och miljöteknik), massör, revisor, löpcoach och hälso- o friskvårdskonsult. Efter 11 år i exil i England, Australien och Jämtland är jag en smått ofrivillig Sthlmsbo som letar sig bort från asfalten så fort det går.

Arbetar som hälsostrateg, driver ( i väldigt liten skala) en enskild firma där jag föreläser, tidigare har löpcoachat främst ultralöpare, kostcoachat samt instruerar på workshops och event. Driver podden Health for Wealth om strategiskt hälsoarbete. Därtill arrangerar jag årets GODaste lopp: Tjejmarathon 2016 en gång per år. Det är förstås inte full fart på alla bitar samtidigt utan det växlar under året.


Jag har mycket energi och det får jag genom att vara väldigt noga med att göra rätt saker, jobba smart, ha mycket ledig tid tillsammans med min familj och ta hand om sömn och återhämtning.
Vad jag skriver om: Ultralöpning. Terränglöpning. Bra mat. Yoga. Hälsa. Företagshälsa. Föräldralivet. Välgörenhet.

Motto: Work hard. Do good. Rest and play.

Utmaningar 2017: Under 2016 klarade jag mitt (enda!) prestationsmål inom löpningen; att springa 100 miles under 20 timmar. Inför 2017 vill jag springa med fokus på upplevelselopp men sätter inga specifika mål- om inte andan faller på!

Vill du kontakta mig angående föreläsningar, löpcoachning eller annat? Maila gärna!

Veckans #Innehållsförteckningsutredning - Falukorven- långt från Falun

30 nov 2014

Det här känns som att slakta en helig ko för alla barnfamiljer så är du känslig- läs inte vidare :).

Jag avskyr falukorv, (men älskar små kryddiga korvar) så den här har aldrig kommit över tröskeln hos oss ändå. I veckan kom ju Livsmedelsverkets råd om att äta max 500 gram kött och bara lite charkuterier. Säga vad man villl om Livsmedelsverket men det här rådet ska vi ta fasta på. Både för vår hälsa och för del globala miljön. Vill du äta trendigt, som stenåldersmänniskor, så är det också läge att dra ned på köttet och speciellt kött från kor och gris. Viltkött var mer deras stil.

Jag glömde fota i affären men hittade Mathems innehållsförteckning på Scans falukorv. Det finns de med högre kötthalt men det är oftast ingen garanti på att tillsatser är borta.

Här är innehållsförteckningen:

Innehållsförteckning
Svenskt gris- och nötkött (58%), vatten, fett från gris, potatismjöl, salt, lök, kryddor, kryddextrakter (cayenne, muskot), antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom.

Ok Svenskt gris och nötkött. Det känner vi igen och vatten och potatismjöl också. Inte ekologiskt så grisarna och korna får foder som inte är lika strikt reglerat som KRAVgrisar och kor får. Fett från gris är väl billigt fyllnadsmedel gissar jag. Lök och kryddor- gott!

Antioxidationsmedel E300- heter egentligen askorbinsyra och är förmodligen syntetiskt framställt. Är alltså C-vitamin. Det hade låtit trevligare.

Men det är alltså E250 som är stora boven här. Här och i all chark och i stort sett alla korvar. E250 är Natriumnitrit ger köttet sin rosa färg och skyddar mot en farlig bakterie som kan växa i kött. Gott så men i sig är nitrit inte allts bra att få i sig. (Inte att förväxla med nitrat som finns naturligt i grönsaker, speciellt rödbetor till exempel).

Nitrit kan man läsa om hos Äkta Vara. Det har visat sig vara cancerframkallande i vissa djurförsök och det är också cancer som Livsmedelsverket varnar för.

Det absolut knasigaste jag läst på deras sida är svar på frågan om man ska vara orolig om barnen äter mycket korv?

Svar:

Nej, man behöver inte vara orolig eftersom det här är effekter som kommer på sikt. Det är vad man äter under lång tid som spelar roll.

Herregud. Säger jag bara. Herregud. Så mata på barnen med korv och kom sen ihåg att påminna dem att sluta äta det senare?

Blir det falukorv här, stekt annan korv där, lite köttbullar där och påläggsskinka/korv där så blir det mycket nitrit för de där små kropparna att processa.

Oavsett vad forskningen säger om nitrit hittills- och det är nog inte så många i livsmedelsbranschen som vill att det ska hittas mer otyg med det.

Så vad äta istället? Lax! För det enkla med falukorven var väl att slänga in den i ugnen eller i stekpannan och detsamma kan du göra med laxen. Stek varsamt och ugnsbaka med lite fetaost. Kidsen gillar det kanske straight med ketchup- men det är tio gånger bättre än med falukorv.

Det är alltså inte lösningen här att äta en korv med högre kötthalt, nitritet är där ändå och vatten och potatis som det ofta drygas ut med är ju inte så farligt. Ska du ändå äta korv så ät det med c-vitaminrika livsmedel till vilket kan motverka effekten lite. (Jag ska försöka hitta källa på detta, hört det hos Ben Greenfield förstås).

Lever jag som jag lär? Ganska bra! Unnar mig lammkorv med hög kötthalt var eller varannan vecka men bara lite. Det är sjukt gott med korv. Jag vet.

20 saker i min kundvagn

29 nov 2014

Tänkte tipsa om 10 saker att ha hemma för #foodsforeverydaychampion matlagning. EKO- så långt det går förstås!

1) Lök och vitlök

2) Krossade tomater

3) Kokosmjölk

4) Avokado

5) Chiafrön

6) Kikärter

7) Gurkmeja

8) Frysta bär

9) Kokosolja

10)  Valnötter

11) Mandlar

12) Bovete

13) Kardemumma och kanel

14) Havremjölk

15) Citroner

16) Bladspenat

17) Morötter

18) Kallpressad olivolja

19) Äppelcidervinäger

20) Korianderfrön

En massa mer förstås men detta har jag alltid hemma!

Lite lustigt med lite allvar

28 nov 2014

Hos Ben Greenfield klickade jag mig vidare till en sex minuters underhållande fil på TED.com.

Ganska lustig men take home - inte sitta med benen i kors och killar ska inte värma upp just den regionen.

Kika här för ett gott skratt.

#foods4everydaychampions Annies fibriga focaccia

28 nov 2014

Det här blev gott! Dock är det så tycker jag att så fort man tar bort vetemjöl så blir det inte det här fluffiga, "stringiga" i degen utan mer..smuligt! Men lite bättre mjöl helt klart.

Det spårade lite men jag tror det var såhär jag gjorde. Det är bara att lösa med lite mer mjöl el vätska om det inte blir bra. Det ska bli geggigt- man löser det genom att droppa olivolja på spateln för att smeta ut det i ugnsformen.

Sätt ugnen på 200 grader.

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 dl rågsikt

1,5 dl rågflingor

4 tsk linfrö

1/2 dl kokosflingor

1/2 dl psyllumhusk

Rör runt detta. Tillsätt

1 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 tsk timjan

Lös med 4 dl vatten och två ägg. Ska bli en kladdig smet. Blir det för löst: ha i mer valfritt mjöl, blir det för hårt, ha i lite vatten.

Bred ut med en spatel med olivolja på i en ugnsform med bakplåtspapper.

Strö över mer örtkryddor och flingsalt.

In i ugnen i 20 minuter eller tills det fått färg! GOTT och fibrigt!

Löpare- träna som en surfare!

27 nov 2014

I mitt förra liv var jag både surfare och löpare. Den träningen jag fick var fantastiskt! 

Att balansera på en surfbräda, ligga och paddla med ryggen lyft och överhuvudtaget vara i vatten ger enormt mycket. Att stärka upp bålenså den blir stark som en svajig palm (brukar jag tänka snarare än en rigid gran). 

Jag har hittat lite surfinspirerade träningspass på nätet. Laird Hamilton, världens bästa big-wavesurfare är tex känd för att kunna hoppa upp på en pilatesboll. 

Jag hittade den här https://m.youtube.com/watch?v=d2YNuNxXbsk filmen till att börja med.

Testa försiktigt! Och have fun!

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.