Ann-Sofie Forsmark - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Ann-Sofie Forsmark


Vem: Forever young småbarnsmamma med spretig utbildning som både civilekonom (samt studier i miljöekonomi och miljöteknik), massör, revisor, löpcoach och hälso- o friskvårdskonsult. Efter 11 år i exil i England, Australien och Jämtland är jag en smått ofrivillig Sthlmsbo som letar sig bort från asfalten så fort det går.

Arbetar som hälsostrateg, driver ( i väldigt liten skala) en enskild firma där jag föreläser, tidigare har löpcoachat främst ultralöpare, kostcoachat samt instruerar på workshops och event. Driver podden Health for Wealth om strategiskt hälsoarbete. Därtill arrangerar jag årets GODaste lopp: Tjejmarathon 2016 en gång per år. Det är förstås inte full fart på alla bitar samtidigt utan det växlar under året.


Jag har mycket energi och det får jag genom att vara väldigt noga med att göra rätt saker, jobba smart, ha mycket ledig tid tillsammans med min familj och ta hand om sömn och återhämtning.
Vad jag skriver om: Ultralöpning. Terränglöpning. Bra mat. Yoga. Hälsa. Företagshälsa. Föräldralivet. Välgörenhet.

Motto: Work hard. Do good. Rest and play.

Utmaningar 2017: Under 2016 klarade jag mitt (enda!) prestationsmål inom löpningen; att springa 100 miles under 20 timmar. Inför 2017 vill jag springa med fokus på upplevelselopp men sätter inga specifika mål- om inte andan faller på!

Vill du kontakta mig angående föreläsningar, löpcoachning eller annat? Maila gärna!

Hur man blir ultra?

31 aug 2014

Löpning. Bara ett par skor. Eller ens det. Well en sjukt bra sportbh skulle jag vilja hävda iallafall i nuläget. Någon sports sportbh i vanliga fall.

Det är allt som krävs egentligen och sen sätta igång men det är klart att bra grejer gör skillnad längs vägen. Jag gillar att hålla saker enkelt men det betyder inte att jag gillar att springa i vilka skor som helst och i vilka kläder som helst eller äta vad som helst. Nej enkelheten där kommer fram i att jag inte vill ha en massa olika saker. Några få saker som ska vara riktigt bra.

Den här filmen på 4 minuter driver lite hårt med ultralöpningens natur men lite igenkänning finns det.

Vad klarar du dig inte utan i din löpning? I sko, kläd eller matväg!

3 tips på inspirerande dagar i höst

30 aug 2014

Hösten är för mig en tid att lägga grund inför våren. På alla sätt och vis. När jag jobbade som revisor låg de flesta av våra utbildningar på hösten för att kunna användas under högsäsong på våren. I träningen blir det mycket så också, speciellt så nu när jag börjar från scratch ungefär ett år efter att jag fick reda på att jag var gravid och slog av på takten.

Jag ser fram emot att inspireras också! Både på jobbrelaterade hälsoevents men även på flera event! På två av dem ska jag själv föreläsa och jag tänkte tipsa om tre events runtom i Sverige här! Ni får gärna tipsa om fler i kommentarsfältet!

1) MåBrahelg i Åre på Holiday Club 19-21/9. Allt från föreläsningar om hälsa och choklad, bad, spa och en massa träningspass av Friskis o Svettis både ute och inne! Läs mer här!

2) Inspirationsdag för Löpare- Malmö 11 oktober: En dag med inspiration och ny kunskap om löpningens biomekanik, återhämtning och yoga för löpare. Jag föreläser och tänkte kanske fokusera på återhämtning och balans i en satsning på löpning i en hektisk vardag. Läs mer här!

3) Be your best- Stockholm 8/11. Träningsevent. se gör det igen och lovar en fullspäckad fartig dag med flera stora namn på scen. Alla har sin plats- nybörjare som elit och det är du som är stjärnan. Läs mer här!

#fredagsgottis 3 stycken smoothies för hjältar #foods4everydaychampions

29 aug 2014

Ni som följt bloggen några år vet att min fästman aka N aka "hjälten" är levertransplanterad. Förmodligen en av världens friskaste sådana men, ja, det händer grejer så är det bara. Vissa sjukt onödiga.

Han tar verkligen hand om sig men det finns alltid förbättringspotential. Det gör det defintivt hos mig med men oh så mycket lättare det är att tala om för honom vad han ska äta och dricka! :). Just nu försöker jag stötta hans tillfälligt sviktande aptit (jag och N äter som två stora hästar i vanliga fall) med näringsrika smoothies.

Jag har handlat hem massa bra grejer och ska beställa mer men igår gjorde jag en "man tager vad man haver" och trots att den såg lite tokig ut så var den tydligen god!

Jag klarar inte av något som liknar mjölk, inte banan- ja inte något som är tjockt i konsistensen och ska drickas helt enkelt så jag kan inte ens smaka av dessa men det får han göra och så är det bu eller bä. Jag fortsätter tugga min mat och dricka vatten, te och kaffe.

Iallafall!

Veckans recept går att variera till tusen och det kommer komma fler framöver! Hur mycket av varje vet jag inte men det är ju det som är det roliga med mina recept. Tycker jag!

Det här blir nog 2-3 portioner.

cirka 3 dl havremjölk

ett päron

en apelsin

lite grönkål

lite spenat

saften av en halv citron

proteinpulver- tex ris el hampa som passar till 1 dl vätska

lite nyponpulver el bipollen

Skär bort det som är "grovt" på päronet. Stjälp i allt i mixern och brumma på.

Är detta för "grönt" eller osött kan du peta i lite mer apelsin kanske.

Servera i glas. Här i glasburk och jag tänkte inte på att fota estetiskt och såna där sugrör i glada färger- nej jag jobbar ju inte så.

Idag ska jag göra en efterrättsvariant till honom:

1 banan

2 dl havremjölk

en näve blåbär

kokosflingor

Lite proteinpulver smak banan/kokos som jag fått i prov (låter så äckligt men ville inte kasta).

Själv ska jag göra en riktigt grön:

päron

ingefära

grönkål

bladselleri

spenat

citron

vatten

Ha en riktigt fin helg!

När livet handlar om livet

28 aug 2014

När allt rullar på. Då kan livet handla om att oroa sig för att hinna med, hänga med. Röra sig framåt. Vara på rätt väg. Hinna massa saker. Man tar sig tid att tycka att saker som semestervikt och trasiga naglar är ett problem.

Men så händer livet. Gör sig brutalt påmint. Och livet börjar abrupt att bara handla om just- livet.

Allt det andra- jobbet, att klara en till armhävning, hinna till frissan och inreda i hallen åker ut i en mycket vidare omloppsbana runt kärnan av vad som betyder något. De flesta äldre har gjort den här resan så många gånger så på dödsbädden är allt solklart. Jag hoppas vi är fler som har det på plats lite, nej mycket tidigare. Vad som betyder något.

Om och om igen händer. det. Livet. Och för varje gång åker allt ovidkommande längre och längre ut i periferin. Finns med. Helt klart. Men får ta mindre plats.

Det är ganska jobbigt. Att livet handlar om livet titt som tätt. Det är jobbigt att sörja. Att oroa sig. Sprita händer. Möta vita rockar. Fråga och inte alltid förstå svaren. Hela tiden ha livets bräcklighet i ögonvrån. Ibland täcker det hela synfältet.

Och däremellan. Så har de här händelserna skapat knivskarpa perspektiv. På vad som är viktigt och vad som inte är det. Man har fler saker att gråta över. Men kan skratta åt fler. Strunta i dem. För de är inte så viktiga. Med de här knivskarpa perspektivet man fått och betalat dyrt för.

Idag igen uppskattar jag så mycket det jag har. Bryr mig mindre om några saker. Mer om andra.  Uppskattar lite mer- livet.

Intressant studie på kvinnliga triatleter och obehaglig gravidtrend

26 aug 2014

Kvinnokroppen. Bland det mest fantastiska som finns. Men så utsatt. Så- skulle jag gissa, mycket mindre forskad på vad gäller effekt av träning.

Många tiger dessutom i det tysta av problem som uppstår när träning genomförs på fel sätt. För tidigt, för hårt efter förlossning. För länge och för hårt under graviditet mot vad kroppen klarar av.

Jag läser på flera ställen (och har ju själv sagt det men inte riktigt förklarat vad jag menar) att "känns det bra så är det bra". Men det är i fallet att träna under graviditet inte hela sanningen. Det måste kännas bra OCH vara kontrollerat.

Och ingen av oss har ett ansvar att vara en förebild men vi måste passa oss för att börja "like"a hårda satsningar under och nära efter graviditeter rakt av. Det är #badass nog att föda barn. Man måste inte dessutom utföra andra hårda fysiska stordåd. Det är ingen norm. Det får inte bli norm. Det kan vara ett stt. Ett annat lika ballt är att fokusera på att hitta balansen i livet.

Jag läste nyss om en amerikansk studie på 311 kvinnliga triatleter nyligen. En av tre hade problem med bäckenbotten. En tredjedel! Problemen handlade om inkontinens, svårighet att kontrollera tarmtömning (bajsa på sig - inte kul!) och 5 % hade framfall.

Dessutom hade nästan en fjärdedel oregelbunden menstration, nästan en tredjedel onormal bentäthet och en femtedel "problematic eating patterns" vad nu det kan innebära.

Man uppmärksammade att läkare ofta missade dessa problem trots att de var så vanliga vilket kunde leda till långvariga hälsoproblem. Här kan du läsa mer.

Det finns så mycket att göra inom det här området. Jag hör om så många som har problem och det är så många av oss som både vill ha barn och satsa lite mer än på motionärsnivå på olika sporter. Som löpare är vi förmodligen än mer utsatta än gruppen ovan som har den skonsamma träningsformen simning som del av sin träningsregimen. Att springa är ofta tidseffektivt när man har små barn och självklart det man måste ägna sig åt om man ska bli bra på att just springa men det är en av de mest belastande träningsformerna på just den del av kroppen som påverkas av förlossning.

Jag har fått flera förfrågningar om att träna mammor efter förlossning och jag önskar så att jag hade tiden till alla förfrågningar. Det ligger mig varmt om hjärtat att dela med mig av det jag kan och försöka vara ett exempel på att balansera en framtida ganska hård satsning med att låta min kropp läka och stärkas på rätt sätt för att undvika framtida problem.

Igår läste jag också något riktigt hemskt på dn.se. Från Norge rapporteras att det är "trendigt" att föda små barn och hålla nere vikten under graviditeten och tappa den snabbt efteråt. Barn är en statussymbol som ska visas upp som en del av ett perfekt liv. Såhär står det i artikeln:

En annan konsekvens är att kvinnor som är väldigt smala ofta har problem med amningen som är mycket energikrävande. Fettet som lagras under graviditeten behöver mamman för att ge näring till barnet på ett tillfredsställande sätt.

Lite förenklat kan man alltså säga att vii har alltså ett problem med fler överviktiga och allt större barn. Och sen en annan parallell trend med mindre barn och mammor som äter för lite för att hålla vikten och då föder undernärda barn som de kanske sen inte kan amma.

VIll igen understryka att jag inte sitter på vetenskapliga fakta på detta utan det är ett resonemang av vad jag läst här och var.

Men jag blir så ledsen. Ska det vara såhär? Har någon av er känt såhär? Har jakten på magrutor och att komma i samma eller kanske en mindre storlek än innan blivit viktigare än det som ska vara det viktigaste? Ibland tänker jag att hela den här selfiekulturen där alla ska manifestera sig själva genom en shapead, filtrerad yta har gått alldeles för långt.Att vi luras så lätt av det vi ser. För vi orkar inte ta oss tid att ta in helheten.

Att ta hand om sig och sitt barn på bästa sätt både under och efter graviditeten handlar inte om minimal viktökning och visa upp en smal rutad mage så snart det går efteråt. Det handlar om balans i näringsintag, sömn, motion som stärker kroppen och tid för att både snosa bebisnacke och höja blicken mot nya mål. Alla de bitarna.

Normen får aldrig bli att så snabbt som möjligt få det att se ut som inget hänt.

Vad tycker ni?

#Hälsoselfie- Fokuserat på bra mat, sömn, motion, stärka bäckenbotten. Tid att snosa och njuta. I balans. Flera gravidilon kvar och det är helt ok!

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.