Mina egentillverkade energibars / energikakor för långdistanslöpning, brickpass eller som mellanmål - Livsloppetbloggen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Livsloppet Blogg


I artikelserien Livsloppet förmedlar vi starka livshistorier där löpning spelat en viktig roll. Ofta finns det mycket mer att berätta än vad utrymmet i tidningen tillåter, så nu hittar du därför Livsloppet-bloggen här på runnersworld.se. Varje månad får du följa en av profilerna från Livsloppet.

Den här månaden möter du Maria Börjesson, 43. Som ungdom tränade hon sprint och instruerade aerobics. Men när hon fick barn försvann träningssuget och hon tog en lång träningspaus. Med det följde en ohälsosam livsstil och en känsla av att inte leva fullt ut. Men i våras upptäckte hon Paulo Robertos ”15 minuter om dagen”, och löpbehovet kom tillbaka. Idag är hon mer vältränad än någonsin.

Mest lästa


Mina egentillverkade energibars / energikakor för långdistanslöpning, brickpass eller som mellanmål

26 jun 2016
av: Livsloppet Blogg

I januari 2015 började jag träna mer än jag gjort tidigare. Jag satsade på att springa Stockholm Marathon det året men blev skadad en dryg månad innan loppet. Jag mådde ofta dåligt efter mina långdistanspass, jag fick frossa och hade svårt att äta. Jag blev tipsad om att äta under löpningen. Jag började med att äta snickers vilket var jättegott! Men sedan nämnde någon "Runekakor" för mig. Det är löparen Rune Larsson som kommit på receptet och han äter dessa under sina längre lopp.

Jag har gjort mina egna efter tycke och smak. Jag lyckas inte alltid med konsistensen men de slinker ner ändå under längre löppass, då jag cyklar långt eller kör ett brickpass. Funkar även att äta under morgonlöpningen om man har svårt att äta innan man springer.

Jag börjar oftast äta ganska direkt då jag börjar träna eftersom jag inte gillar att äta för nära inpå ett träningspass, men det får man testa sig fram till.

Såhär gör jag mina energikakor:

Knäcksmeten som ska kokas innehåller 1 1/2 dl strösocker, 2 dl sirap och 2 1/2 dl grädde. Koka upp långsamt och låt koka i 45-60 min. Man kan testa att den är klar genom att se om man kan forma lite smet till en boll i kallt vatten

Den torra delen kan innehålla 5 dl musli , 5 dl havregryn, 2 dl solrosfrön, 1 dl russin. Känns det för kletigt kan man hälla på lite extra av det man vill ha. Hackade mandlar är gott att ha i.

Bilden visar först när jag blandat det "torra" och sedan när jag hällt över smeten efter 60 min kokning.

Första bilden visar när den håller på att koka upp. Andra bilden när den kokar och den tredje bilden när smeten är klar.

Jag blandar smeten i bunken och sedan lägger jag ut den på ett bakplåtspapper med ett annat över och kavlar ut till önskad tjocklek. Cirka 1-1 1/2 cm tjock.

Jag skär dessa sedan i önskad storlek och förvarar i frysen i glassbunke med bakplåtspapper mellan lagren.

Tack vare dessa goda energikakor som är billiga att göra mår jag mycket bättre efter ett långdistanspass eller ett brickpass. Jag får även energi under träningen. Dessutom äter mina två yngsta barn dessa som mellanmål vid utflykter.

Och kom ihåg att göra dina egna efter vad du tycker om. Bara fantasin som kan sätta gränser :)
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-06-26 20:04   Livsloppet Blogg

Tack fina Nina 😀 jag är jätteglad för att jag får testa på att blogga på Runners World och hoppas kunna inspirera 😀

 

2016-06-26 16:00   Nina gual

Så himla kul att följa din blogg och din resa mot vansbro. Särkilt kul att runekakorna pasade dig och fick dig att må bra. Saknar våra rundor och drömmer om att kunna springa igen när jag fått ordning på höften. Tack för att du inspirerar mig på många sätt. Lycka till nästa vecka.

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.