Den mörka tiden. - Livsloppetbloggen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Livsloppet Blogg


I artikelserien Livsloppet förmedlar vi starka livshistorier där löpning spelat en viktig roll. Ofta finns det mycket mer att berätta än vad utrymmet i tidningen tillåter, så nu hittar du därför Livsloppet-bloggen här på runnersworld.se. Varje månad får du följa en av profilerna från Livsloppet.

Den här månaden möter du Maria Börjesson, 43. Som ungdom tränade hon sprint och instruerade aerobics. Men när hon fick barn försvann träningssuget och hon tog en lång träningspaus. Med det följde en ohälsosam livsstil och en känsla av att inte leva fullt ut. Men i våras upptäckte hon Paulo Robertos ”15 minuter om dagen”, och löpbehovet kom tillbaka. Idag är hon mer vältränad än någonsin.

Mest lästa


Den mörka tiden.

19 nov 2016
av: Livsloppet Blogg

Jag ser fram emot att spendera tid på den här bloggen och kanske inspirera någon till denna fantastiska träningsform. Eller komma i kontakt med likasinnade. Eller dela erfarenheter - bra och dåliga.

Jag kommer bland annat ägna bloggen åt löpning under den delen av året många av oss går i ide. Det är ett par ämnen som gör sig påminda då. Samma ämnen som är aktuella när det är dags för en comeback från en paus. Det som var temat i Livsloppet om mig.

Ett ämne är att övervinna motståndet. Att faktiskt få till löpning och träning trots stress och brist på sug. När glöggmys eller soffmys lockar, eller när det där sista som ska göras på jobbet helt plötsligt blir intressant. Ett annat är att hitta möjligheter i vardagen för att få till sin träning. För vardagshjulet kan få även dedikerade löpare ur rutinen. Ett sista ämne är att få till löpningen i mörkret. Den tiden på året när dygnets ljusa timmar minskar till en tredjedel. Kanske särskilt aktuellt för oss kvinnor.

När det gäller att övervinna motståndet har för det första löpningen alltid varit en del av mitt liv och en viktig bas. Petter hänvisade i en intervju till livets träd. Där roten får trädet att växa och ger trädet näring, stammen bär upp kronan och grenarna som sträcker sig mot ljuset och gör trädet vackert. Det gäller att hitta sina rötter. Träning är definitivt en av mina rötter. Och jag har konstaterat att löpningen en viktig del av den.

Därför vet jag numera att den behövs.

Så när soffmyset lockar och lusten brister behöver jag påminna mig om att utan roten vissnar trädet. Jag har upplevt det vissna. Här kommer pannloben och det rationella logiska beslutet i spel. Det som övervinner belöningssystemet och känslan. Så, är löpningen en del av din rot? 

Och sen belöningen. Den där sköna känslan som bara ett genomfört löp-pass kan ge. 

Exemplen är många. Till exempel fredag lunch 18 november, regn som strilar längs rutorna. Kollegorna går över gatan och sätter sig i en varm soffa för lunch. Mina löparskor ligger i väskan. Det är svårt, riktigt svårt ibland. Men, när man kommer ut ändå så har EFTER en ny betydelse. EFTER 1 mil, genomblöt och varm dusch. EFTER är en lunch som smakar bättre än andra luncher. 

Blöt inpå  bara kroppen.

Eller belöning i form av vind i ansiktet, doft av hav eller skog eller en vacker soluppgång. Belöningen som du inte fått om du legat kvar i sängen. Och som blir extra mycket värd när det är svårt att ge sig iväg.

Soluppgångar vid löprundor på resor och på väg till jobbet, inklusive morgonens runda.

Jag yogar för att träna styrka. Yogan är fantastisk och heltäckande eftersom det inte bara handlar om fysiska positioner, asanas, utan även moraliska och etiska överväganden, andning, sinneskontroll, koncentration, meditation och självinsikt. En del av yogans etiska riktlinjer är självdisciplin. Självdisciplinen avgör om vi når det långsiktiga målet eller om vi följer vår känsla och impuls. Det är precis det vi behöver träna upp när vi står där och kollegorna går på lunch och löparskorna ligger i väskan. 

Så - roten, minnas belöningen och självdisciplinen i samband med det rationella beslutet om vi ska ut i mörkret eller inte har i alla fall hjälpt mig. Kan det hjälpa dig?

Ett sätta är att prova. För övrning ger ju färdighet.

En söndag har nått sitt slut och jag ser fram emot doften av skog i morgon bitti igen.

Maria
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-11-22 21:15   Lena

Hej love ur blogg. Ska följa den: undrar hur du ser på att träna springa eller gymma när man är förkyld. det värsta är över. ingen feber, lite rå känsla i halsen, lite slemhosta??
Alltid lärt mej att inte träna då men hur kan det skada mej? ska jag bara ge mig ut o testa??
Lena

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.