LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Omstart blogginlägg nr 21

22 jan 2017

- "This could be heaven or this could be hell" (The Eagles)

- Halvdan vecka träningsmässigt. Fem pass träning och två vilodar. Två pass supertusingar 5 x (400-300-200-100m) 30 sek vila mellan varje lopp och 1 min serievila. Ett pass på myren (fick stryk 1-1 nu) och två pass styrka-roddmaskin. Dock har jag åkt mycket skridskor på idrottslektionerna med mina elever vilket man blir muskulärt trött av (5 lektioner i fredags). Hann även med en bra löpträning för mitt Umeå FC + en kostföreläsning med grabbarna.

- Jag har i princip bara coola snygga prylar. Det är helt enkelt för att jag älskar coola snygga prylar. I veckan har jag testat min Garmin 735xt och försökt hitta alla bra funktioner. Pulsmätningen på handleden funkar extremt bra. Dessutom får du mycket bra information där jag fokuserat på puls och pulszoner mest.( Jag springer för sakta för att jag skall känna glädje att fokusera på farter just nu). Jag har även köpt ett läderarmband till min Fenix 3 vilket gör den både sportig och snygg. I bakgrunden ser ni min MacBook "tunn som ett rakblad och lätt som en fjäder".

- Jag såg en dokumentär med The Eagles i veckan. Herregud vilken bra grupp det var/är. Stämsången och låtskatten är det som sticker ut. Dom frågade Don Henley vad låten "Hotel California" handlade om? -" Det handlar om att man går från oskuldhet till erfarenhet"! svarade Henley elegant. Sen var Linda Ronstadt med i filmen (Eagles var ju kompband åt henne). Jag har bestämt att Linda Ronstadt och Rick Danko från The Band är dom två snyggaste artisterna. Och Linda Ronstadts röst är som sammet (varför säger man så?) Kolla själva eller googla Rick Danko/Linda Ronstadt.

- Mitt Liverpool spelar fantasilöst och uselt just nu. Och har nog helt tappat greppet om en titel i år. Resultatet av Liverpools matcher påverkar mitt humör och min mentala status i alldeles för hög grad. Det är inte bra. Som tur är finns Erik Niva och lättar upp min helg. Läs hans artikel i Aftonbladet om Pep Guardiola. Niva jämför Guardiolas strävan att helst ha 100% bollinnehav mot Athletico Madrids tränare, Diego Simeone som vill komma snabbt till avslut. Guardiola rangordnar de viktigaste fokusområden i sin filosofi. I tur och ordning såg det ut så här: 1) spelmodellen 2) träningsmetod 3)matchplanering 4)taktik och analys av motståndarna 5) kost och återhämtning 6) psykologiska förberedelser och bygga lagkultur. Det är intressant eftersom många lag har punkt 6 ganska högt. fortsättning följer ..

- Veckans stora snackis har varit Jerringpriset, där ridsportaren Peder Fredricsson vann före Henrik Stensson och Sarah Sjöström. Grattis till Fredricsson men dom måste nog ändra röstreglerna. Nu kunde man rösta upp till 10 ggr per person via en app? Jag tror också att ridsporten känner att man vill stötta "sin sport" och är lojala. Medans övriga svenska folket har många sporter man tycker är roliga och vill stötta. Lågvattenmärket i denna Jerringpris-debatt stod Jonas Gardell och Camilla Läckberg för. Gardell inledde på twitter med att när kuksugning blir en OS-gren så kommer han att vinna varje år. Camilla Läckberg kontrade med att - "Sorry du blir bara tvåa. Men vi kan köra Team Sweden i kuksugning och vinna lagguld" svarade Läckberg lite käckt. Suck säger jag...

- Jag fick en fråga till "fråga coachen" i RW nyligen: Hej! Jag vill få smalare lår men vill inte springa utan bara gå på gym. Vad skall jag göra? Svar: sluta äta i tre veckor och kör 600 squats om dan. (skoja bara) Den frågan är inte lätt. De populäraste frågorna är hur man skall träna för att klara en viss tid på 10 km, halvmaran eller maran. Därför har vi olika teman mot just sådana sträckor och lopp. Jag och Szalkai turas om att skriva träningsupplägg och ger tips på träning och metodik.

- Här ser ni vad tydligt man kan utläsa pulszonerna. Röd är bra!

- Det blir en härlig vecka i Portugal med Runners World. De flesta specialisterna som skriver i tidningen åker med. Nu blev även den sköna hinderlöperskan, Sandra Eriksson klar för veckan. Dubbla pass löpning per dag med långpass, trailpass, intervaller, trösklar, löpskola, Steeple-Sandras favoritpass plus sköna morronjoggar. Dessutom är alla yoga och styrkepass inriktade mot löpare. Ni får även föreläsningar av bra kvalitet så både löparnörden, nybörjaren och de andra kommer hitta nåt bra.

- Veckans Peppe: "Du och jag är som en avocado: Jag är kärnan och du är det mjuka köttet" (han menar säkert mig)


Omstart blogginlägg nr 20

14 jan 2017

- Middle fingers up/Put them hands high/wave it in his face/Tell em boy but bye (Beyonce)

- Livet fortsätter med att skapa kontinuitet i träning och allt. Två pass snöpulsning (8x2 min på fotbollsplan. Då vet man att underlaget är jämnt under) Slalombacken ett pass samt Tabata-backe på löpband med 10% lutning 8 x 20 sek löp-10 sek vila (4 min) totalt 3 serier. Fart 14-15 km/h. Mycket puls blev det och mycket svett blev det. Backträning är det som funkar bäst för mitt knä och ni som känner mig vet att jag gillar backträningens olika fördelar. Har tyvärr inte kunnat träna i bar överkropp så mycket här hemma.

- Idag körde jag slalombacken med min kompis Anders. Vi har kännt varann i 45 år och upplevt mycket tillsammans. Anders är en usel förlorare och har slagit sönder både pingis, badminton och tennisracketar i ilska efter en förlust. Eller när jag hånat honom efter en kantboll. I vår ungdom sprang vi först I 20:s milspår och avslutade med en timmes tennis. På hemvägen köpte vi alltid en prinsesstårta på konditori Mecka som vi delade rakt av. Vi har gjort många hyss genom åren (de flesta går bara att berätta i slutna kretsar) Men jag minns när han repat en vinylskiva som jag var rädd om. Anders blånekade och min hämnd blev att stoppa in en avklippt stortånagel längst fram i hans tandkrämstub. Så när han skulle borsta tänderna kände han nåt hårt och vasst i munnen. På den nivån var det ibland..

- Jag har fått väldigt stor och svullen skalle på slutet. Och kinderna är hängiga och dubbla. Ändå ägde jag sönder Fatcamputmaningen som Patrik Yderberg och Hasse Lodin körde före jul. Fattar inget-

- Vi fick 30-40 cm snö i veckan och när jag skulle åka skridskor med mina elever var ej isbanan plogad. Då fick alla klasser köra stavgång i slalombacken. Det fixade alla med ett leende på läpparna. Vissa sprang både uppför och nedför. Det är viktigt att ungdomarna lär sig att vara utomhus även när inte solen lyser och det är 20 grader varmt. Friluftsliv,utevistelse har fått större plats i läroplanen. Vi kommer därför låta våra åk 8 åka skidor över en sjö, göra upp eld samt koka Bullens pilsnerkorv i Trangiakök. Samt lära sig packa den utrustning som är viktigt att ha med. Årskurs 9 eleverna skall få prova på att bada isvak. Och övervinna rädsla samt känna på hur det kan vara om man ramlar genom isen. Vi har en bastu bara 100 m från isvaken där dom får springa in och värma sig efter. Jag tror deras självförtroende ökar när dom fixat en sån utmaning.

- Några timmars vinyl-lyssning har jag hunnit med i veckan. Imorgon blir det 4 timmar till (skall skriva artikeln till RW 2 om nybörjarträning) Min kompis Stefan Nilsson gjorde en fantastisk hyllning till den nyligen avlidne Sven Zetterberg som jag spelat mycket denna vecka. Expressens krönikör Mats Olsson brukar hylla Sven Zetterberg då och då. Om han varit amerikan hade han varit världsberömd och svinrik. Otrolig röst och en mästare på gitarr och munspel.

- Kolla veckans vinylvägg förresten. Skön blandning va?

- Jag kan inte slita mig från nyordlistan för 2016. Vad sägs om:

Fomo - rädd att missa intressanta saker

Ghosta - Göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken

Trumpifiering - Politisk retorik där man säger saker utan att bry sig om konsekvens eller fakta

Mukbang - Internetsändning där någon äter och samtidigt pratar med sin publik

- Jag skall skriva om nybörjarträning i kommande nummer av Runners World. Det är glädjande att antalet löpare ökar hela tiden trots att kvaliteten på toppen glesnat. Men viktigast är att folk springer. När jag hade löpkurser på 80-90 talet så frågade folk "- LG, hur skall jag träna för att bli bra? Idag frågar folk "- LG, hur skall jag springa så effektivt som möjligt"?. Fokus har flyttats från träningsmodeller till löpteknik. På gott och ont faktiskt. Man kan göra ganska stora framsteg genom att justera en felaktig löpteknik. Men samtidigt är det väldigt individuellt och kan ha anatomiska förklaringar varför man springer på ett visst sätt. Men de stora punkterna som kroppshållning, höftens läge, armpendling och fotisättning går ju att fixa till.

- Den korta varianten är: Spring oftare (då förbättras kondition och löpstil automatiskt)

- Den medellånga varianten är: Spring oftare. Spring pass med varierad längd. Spring fort en gång i veckan. Slipa till löptekniken med hållning-höft-armpendling-fotisättning.

- Den långa varianten: Ta hjälp av nån kunnig som tittar på din löpstil och jobba bort svagheter. Sätt ett mål och utifrån dagsform, tid till förfogande gör ett träningsschema som är pulserande. Men till exempel två tuffa veckor och en lätt vecka. Öka distansen på dina pass. Öka antalet intervaller. Minska vilan på denna fartpass. Och slutligen spring lite snabbare på dina fartpass.

Mitt nygamla fotbollslag (Umeå FC div 1) som jag är fystränare för körde ett bra pass i tisdags. Friidrottshallen var stängd och det var minus 17 grader. Så jag valde löpband och gym. Vi körde 6 st supertusingar (400-300-200-100 m) Fart 15-20 km/h. Vila 30 sek lopp/1 min serie. Plus en wod som jag kallar LG300 på tid. Vi avslutade med enarmshantelryck, Upphopp med viktplatta och Finnen (exc baklår). Härliga spelare som har utvecklats enormt sen 7 nov.Bra blandning på unga egna produkter och några äldre från länet samt bra importspelare. Superettan snart...

- Veckans Peppe: "Män tiger när dom lider-kvinnor lider när dom tiger"

Omstart blogginlägg nr 19

4 jan 2017

- Hon har ett sätt att röra höfterna försiktigt när hon går/Hon har ett sätt att le som bara jag förstår (Jakob Hellman)

- Jag är nu snart klar med min uppdrag på Kanarieöarna. Som många vet fick jag i uppgift av Bosse Ko på Statens kulturborgarråd att sprida glädje på Kanarieöarna. Det blev alltifrån högläsning av repliker från Torsk på Talinn, dansuppvisningar och historien om Norrmannen och lackskon. I Puerto Rico visade jag ett bildspel på alla avklädda bilder av Peppe Lindholm. Enkla pengar.

- Det har blivit mycket bra tränat hittills. Fyra pass löpning, fyra pass styrka och ett pass yoga. Löpningen har blivit mest i en lång backe (skonsammast för mitt knä när jag slipper stötarna) Varannan dag 8-10 x 1.40 min i lugn fart. Gång nerför. Varannan dag en tabata-variant i backen. 8 backar med 20 sek hårt-10 sek ståvila osv hela backen upp (ca 4 st 20 sek avsnitt). Bra flås och bra styrkeeffekt i fötter, vader och rumpa. 

- Anna Book förstörde tyvärr min onsdag. Nu lipar hon i all media igen. I somras renoverade "Arga snickaren" hennes stökiga lägenhet för 300000:-. Då grinade hon ihjäl sig för nån spisfläkt. Nu är det dags igen för en lysknapp som sitter snett. Dessutom har hon hunnit gråta ut för att hon ej fick vara med i Melodifestivalen. Hon har även hunnit vara med i stjärnor till häst mm. Vad är det med media som måste skriva om människan?

- När fotbollsklubben Newcastle hade julfest för ett antal år sen så blev det dålig stämning. (vilket ofta är fallet i engelska klubbars julfester) I detta fall berodde det mycket på julklapparna till spelarna. Tysken Dieter Hamann fick boken "Mein Kampf". Duncan Ferguson (som suttit i fängelse nyligen) fick en fångdräkt och den skallige Ketsebaia fick en hårborste. Förlust mot Leeds 0-3 två dar senare var logiskt.

- Eric Clapton tyckte att Prince var världens bästa gitarrist. I detta klipp skulle George Harrison hyllas på en gala. Tom Petty, Jeff Lynne, Steve Winwood och Prince gjorde en version av "While my guitar gently weeps". Då fick Prince feeling och drog ett gitarrsolo på flera minuter så Tom Petty blev irriterad. Men man fattar vad Clapton menade. Kolla på You tube.

- Nya ord tillkommer varje år. Och ibland undrar man...

Pokenad = promenad där man spelar Pokemon GO

Skamma = Få någon att känna skam

Ställa frågor =utmana motståndaren (fotboll) på sånt sätt att man ställer försvaret i svåra beslut

Pappafeminist = pappa som anammar feministiska ideal efter att ha blivit far till en flicka

- Max Själin är en ultralöpare som bor i Umeå. Killen älskar att springa långt (helst i fjällterräng). På nyårsaftonen gjorde han en prestation som till och med Lars Södergård borde bli impad av. Han sprang 100 ggr upp och ned i Bräntbergets slalombacke! Jag frågade honom lite om sig själv.

LG:Hur kom du på idén att köra 100 ggr i slalombacken?

Max: Jag har en ultrakompis från Sthlm (Johan Steene) som s.

prang 100 ggr i Hammarbybacken för nåt år sen. Jag ville inte härma honom utan gjorde Umeåvarianten istället. 

LG: Hur förberedde du dig med energi och mentalt?

Max: Mentalt behövs inte. Min pappa brukar säga att det är bara att bestämma sig. Jag hade med mig dryck, välling, energibars och snickers. Efter 7 timmar kom en kompis med en kall pizza som smakade bra.

LG: Vem är du egentligen?

Max: en tidigare skidåkare som började springa 15-20 mil/veckan. Pers på 15.58 på 5 km och 33.20 på 10 km. Jag har sprungit 7 ultralopp längre än 10 mil. 7.50 tim på 100 km och 14.07 tim på 100 miles. Men de flesta lopp kör jag i knepig fjällterräng.

LG: Vad har du för målsättning under 2017?

Max: Ett bra lopp på 24 timmar. Samt ett flerdagarslopp i Tyskland. Sen att vara skadefri givetsvis

LG: Vad är ditt favoritpass?

Max: Jag älskar långa pass i fjällterräng och springer mest distans hemmavid 15-20 mil i veckan. Sällan intervaller för då orkar jag ej hålla mängden och kan gå sönder.

LG: Vad tänker du runt utrustning?t

Max: Klocka använder jag mest vid tävling och intervaller. Sen springer jag i Hoka one. Dom passar mig bra. I slalombacken hade jag Hoka one speedgoat

- Veckans musikkompisar så långt

Veckans Peppe: Jag satsar nog helhjärtat på bodybuildingFölj oss

Loppkalendern

21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken