Pumpasoppa med calvadosgrädde - Mårten Klingberg | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Mårten Klingberg


Om att våga välja bort det viktiga i livet

Mest lästa


Etiketter


  1. > "Ursinnet"

Pumpasoppa med calvadosgrädde

18 nov 2010
av: Mårten Klingberg

Det har väl knappast undgått någon besökare på den här sighten den intensiva debatt kring kost och träning som förts på Lars Johanssons blogg. I skrivande stund 97 kommentarer inalles i ämnet! Det räckte med ett lite retsamt, och möjligen aningen slängigt, förkastande av så kallad LCHF-diet för att alla fördämningar skulle släppa. 

Kriget i Afghanistan, frisläppandet av Aung San Suu Kyi, irländska finanskrisen, Monas avhopp... Inget berör lika mycket som frågan om i vilken omfattning vi ska sätta i oss kolhydrater respektive fett. 

Måste medge att man blir lite avundsjuk. För er som inte bloggar själva: kommentarer samlar man på. Ju fler desto bättre. Helst positiva såklart, men det är inte så kinkigt - det som verkligen räknas är det totala antalet. En indikation på i vilken omfattning man engagerar. 

Jag hoppades ju mycket på min redogörelse för gåsmiddagen, det måste medges. Men det här med att sätta in maten i en social kontext verkar inte vara den genomsnittlige långlöparens melodi. Mat är näring. Punkt slut.

Som ambitiös amatörmotionär tycker jag annars att just kombinationen hård träning och vällagad, god mat är suverän! Näringsinnehållet är viktigt. Men det är smaken också. Att undersöka hur råvaror bäst kombineras och tillreds tycker jag tillhör livets absoluta glädjeämnen. 

Hur vi förhåller oss till träningen vi utför och maten vi äter, påverkar oss också. Den rena lycka jag känner - faktiskt! - när jag äter en rökig lammgryta, som stått så länge att köttet smälter i munnen, överträffar det mesta i livet. Morsans chokladtryffeltårta på marrängbotten, med romspetsad hallonsås får mig att gråta av tillfredställelse. 

Grytan är ganska nyttig. Tårtan inte särskilt. Men kroppen spänner av. Skallen också. Och då kanske man är bättre rustad att köra det där hårda intervallpasset dagen efter än om man åt en aldrig så perfekt sammansatt middag vad beträffar näringsinnehållet. 

Matlagning är ett hantverk. En suverän förströelse för överhettade hjärnor. Att smaka av såsen tills den är perfekt balanserad, är ur överlevnadssynpunkt fullständigt onödigt. Men det är kreativt och lustfyllt. Och det bjuder på samma tillfredställelse som allt skapande. 

Jag njuter av att späka mig, det vet ni. Men inte 24 timmar om dygnet. Jag måste inte slå en tolvtumsspik genom foten för att uppleva lycka. Ibland funkar det med kaka. Eller varför inte en pumpasoppa med calvadosgrädde? Prova. Det är kanske den som gör att du persar på maran!

Dessert i soffan. Oduschad.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotre med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-11-25 16:50   Mårten Klingberg

Tack och bock, eric! Victor: inga dojor än. Spar mig till nya DS Trainern som visst var i antågande...

 

2010-11-25 16:21   eric

dessutom tycker att den här är den bästa bloggen jag läst på länge...

 

2010-11-25 16:17   erik

Tack Victor, det var så jag menade. Dessutom ville jag bara veta om det var ironiskt felstavat, inget annat. Brukar inte vara språkpolis och ännu mindre på främmande språk.

 

2010-11-24 16:19   Victor Emilson

Du är förlåten Mårten.

Blev det några bra dojjor sist du var hos oss eller? Trivs du i dem?

 

2010-11-24 12:25   Mårten Klingberg

Ja, vad ska jag nu säga till mitt försvar? Du har naturligtvis helt rätt, Victor. Språkbrallorna ner och dumstruten på! Allt jag skriver kommer från och med nu vara på turkiska. Güle güle!

 

2010-11-24 11:51   Victor Emilson

Mårten,
Jag tror faktiskt det handlar om en försvenskning av ordet "Site" och inte "Sight".
Alltså mer "plats" istället för "syn".
Bara för att jag ville lägga mig i lite. =)

I övrigt så håller jag med dig.

 

2010-11-24 11:41   Mårten Klingberg

"erik": Det är möjligt att "sajten" är mer korrekt. Men jag försvarar mig med att det ändå handlar om en försvenskning av engelskans "sight", och att det dessutom är frågan om en relativt ny språkinport. I vissa motsvarande fall accepteras båda varianterna; som i "flirt" och "flört". Däremot skriver jag aldrig "à propos" istället för "apropå". Det känns frankofilt och fjantigt. Inte alls så där kärvt triathletiskt, som jag vill framstå. Tack för inputen!

 

2010-11-24 09:06   erik

är "sighten" en ironisk eller riktig felstavning? alltid haft svårt med ironi...

 

2010-11-20 00:16   Erik Lundström, Uppsala

Håller helt med angående mat. En viktig anledning till att man tränar är att man kan äta mer. Att man äter nyttigare och därigenom godare (?) mat kommer automatiskt. De gånger jag sunkar ner mig träningsmässigt så hänger maten på.

Nästan alla jag känner som tränar mycket pratar ofta om mat. Kanske samma belöningscentrum i hjärnan?

 

2010-11-19 19:44   Glenn Viksten

Du skriver om att våga välja bort det viktiga i livet, men det glädjer mig att läsa att det stannar vid ett sunt mått av självironi. Det är klart att mat ska njutas och kreativiteten ska frodas i köket.

 

2010-11-19 15:23   Mårten Klingberg

Tack för alla glada tillrop, killar och tjejer! De piggar upp. Nu ska älgtornedosen späckas. Trevlig helg!

 

2010-11-19 11:57   Tomas

Väl skrivet!

Som mat- och träningsfreak är det glädjande att de två passionerna kompletterar varandra så ypperligt. Först äter jag lite mer än vad som kan anses normalt (av allt som är gott) och sedan springer jag betydligt mer än vad omgivningen anser nyttigt. Resultat: en ytterst välmående och hyggligt vältrimmad 40-åring.

 

2010-11-19 10:55   Erik

Jag läste fel och trodde att det pågick en intensiv debatt kring "ost och träning".
Fortsätt äta god mat, kamrat. Om fyra två år kan Sarah Palin vara president. Då blir det bara löpning. I flykt.

 

2010-11-19 08:36   Mats

Här får du en kommentar till Mårten och får be om ursäkt att jag inte skrivit tidigare och boostat dina matinlägg. Jag älskar dina inlägg om mat och träning. Som glad motionärlöpare tre till fyra gånger i veckan struntar jag i LCHF dieter och sånt. Underbart att läsa den upprörda debatten, lite lätt sandlåda över det hela :-). "du är dum....nej det är du som har fel". Det finns inget bättre än att efter ett bra träningspass äta riktigt bra och god mat :-) Så kör hårt Mårten och fortsätt med dessa inlägg!!

 

2010-11-19 07:12   Victoria

Härlig inställning, i motsats till Anna Anka som förespråkar trist mat för att man inte ska njuta och äta för mycket utan istället förvandlas till ett skinntorrt hungermonster !

 

2010-11-18 23:18   Frippe

Ser fram mot pumpasoppa med calvadosgrädde nästa gång vi kommer :-)

 

2010-11-18 22:26   Lotta Tengvall

Håller med om att kombinationen hård träning och vällagad god mat är suverän........ Livsnjutning!!!

 

2010-11-18 21:39   Sofia

Väl skrivet!

 

2010-11-18 21:35   Anna Nylund

Det är verkligen laddat med mat och som glad amatör är det inte så lätt att veta vad som är bra el dåligt men jag har bestämt mig för att tro på att en varierad kost som innehåller både kolhydrater, protein och fett är bra. Fast sen kan man ju få lite ångest när man läser vissa dietister och andra experter, en det självutnämnda... Men, men lagom är bäst i lilla landet Lagom, det tror jag!
Lev väl, Mårten och fortsätt skriva dina underhållande krönikor, har nya Runner´s på sängbordet och hoppas på trevlig läsning innan sängåendet ikväll!

 Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.