Uppåt, framåt! - Mårten Klingberg | Runner's World

Mårten Klingberg


Om att våga välja bort det viktiga i livet

Mest lästa


Etiketter


  1. > "Ursinnet"

Uppåt, framåt!

29 aug 2010
av: Mårten Klingberg

Marie försökte få mig att läsa ett reportage i dagens DN Söndag om en bok som någon före detta pingislirare hade skrivit: "Det blir som du tänker". Om positivt tänkande. Hann aldrig läsa texten själv, eftersom jag hade fullt upp med att få ihop mina pinaler inför dagens Stockholm Triathlon. Borde kanske ha ägnat artikeln någon minut eller två, innan tidningen försvann med Marie som skulle resa iväg på jobb.

Hade jag kanske inte suttit här More Blue Than Ever. Inte helt lätt att hitta positiva vinklar på min insats idag. Men jag ska göra ett försök: Fick uppleva betydligt mer av Djurgårdsbrunnskanalen än de av mina konkurrenter som valde att simma rakt istället för zickzack. Bjöds på höggradig berusningskänsla efter simningen, utan att ha tagit några sinnesvidgande preparat. (Sparade man en slant!) Slutligen fick jag en stilla promenad tillbaka till växlingsområdet i solskenet efter att bakdäcket hade smällt en bit in på andra varvet.

Inte för att det hade gått så jävla bra fram till dess. Betydligt trögare än på Favoriten för en vecka sedan. Någon form av missljud från bakhjulet som gått att notera sedan sista passet före tävlingen - men som jag strutslikt valt att ignorera - påverkade möjligen. Kanske låg något emot. Eller inte. Vad vet jag?! Jag är löpare. Skor, brallor, linne - ut och kör! Cykel: utrustning i paritet med en amerikansk infanteribataljons.

Eller så är det skit bakom spakarna. Tredje tuffa cykelpasset, tredje dagen på raken efter förra lördagens tävling var kanske... åtminstone ett för mycket. I alla fall i kombination med de tre hyfsat hårda simpassen.

Eller! Smärtsamma tanke: Jag kanske helt enkelt inte är bättre än såhär. 27.21 på simnningen är ungefär en minut sämre än när jag provade triathlon förra gången (2008). Trots betydligt mer målinriktad träning nu. Höga 46 gjorde jag på dubbla simstreckan under Vansbrosimningen häromsistens. Lite medströms två tredjedelar av loppet där - men samtidigt fem minuters krig i starten innan man över huvud taget kunde börja simma. Idag var det lugna gatan. Och gick avsevärt långsammare.

Första varvet på cyklingen gjorde jag på ungfär 33.30, vilket var dryga minuten långsammare än väntat. Lite småtrixig bana, men ändå. Ingen slalom.

Saken är den att jag tycker faktiskt att jag sliter ganska hårt med min träning. Redan nu lever jag upp till devisen i min bloggrubrik: "Om att våga välja bort det viktiga i livet." I lite för hög grad. Jag borde definitivt träna mindre - inte mer. Och vad kvalitén anbelangar är de flesta passen enligt mina mått mätt hyfsat plågsamma. 

Oavsett om min smärttröskel sitter lägre än hos vissa andra: Det känns lite dumt att pressa sig hårt i pass efter pass för mål som man bara undantagsvis når upp till. Det är ingen som betalar mig någon Zlatan-lön för det (varken den han fick av Barca, eller den nya).

Får nog sänka ribban lite. Jag är gammal nog att inse det korkade i att frivilligt försätta mig i situationer som oftare gör mig besviken än tillfredställd. Jag lyckas nog inte fullt ut leva enligt pingiskillens devis. Det kan inte vara party hela veckan, men det har varit lite för lite tårta ett tag nu. Lite för mycket barkbröd.

Nu blir det mysträning istället! Härliga, lagom ansträngande cykelpass i vackert väder. Stilla simturer i spegelblanka sjöar. Avspända löprundor i lugna skogen. Någon liten tävling ibland när andan faller på. Kravlöst. Mest för gemenskapen.

Eller så är det all in! Jag separerar, slutar jobba och bygger en koja i Nackareservatet. Där ska jag flytta in tillsammans med Spock. Träna dygnet runt i min ensamhet och inte möta världen förrän jag presterar resultat jag kan känna mig stolt över.

Ska sova på saken. Jag känner att jag måste ha en hamburgare och en öl nu. (AIK håller visst på att få smisk av sillstryparna också. Kanske bäst att stanna hemma ändå. Får väl hissen i huvet om jag går ut.)

"Uppåt, framåt" som en känd kollega till mig brukar säga!

/Mårten

Nej, vad säger ni grabbar... Dags att dra vidare?

 

Nu åker vi!

 

Färdigbadat

 

På väg ut på cyklingen. Krockade lätt omtöcknad med killen framför. Förlåt!

 

Tröst från Frippe "2.12" Granström. Hade slagit mig alla dagar i veckan om han hade ställt upp. Även iförd stiliga t-shirten.

 

Samtliga bilder: Marie Robertson

 

 

 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-08-31 15:25   Mårten Klingberg

Tack, Sanna – jag har tack och lov väldigt kort minne. Motgångar sopas snabbt ner i säcken! Uppåt, framåt!

 

2010-08-31 14:51   Sanna

Känns som att du redan är på G. Du såg stark ut på simningen i morse!

 

2010-08-30 11:21   Mårten Klingberg

100%SUND! You made my day! Har inga som helst problem att hemfalla åt det lätt rättshaveristiska och hävda att banan är felmätt. Det hade bara inte slagit mig. På riktigt: bara möjligheten för att det skulle förhålla sig så, gör mig glad! Grattis för övrigt till en finfin tid! Och välkommen nästa år till respektabla klassen H40-44. Då ska jag försöka ge dig en match!

 

2010-08-30 07:19   100%SUND

Hallå igen Mårten! Jaha ja vilket öde med cyklen! Du var 10 sekunder före mig upp ur vattnet denna gång, men titta på cykelbilden, vem är det vi skådar framför herr Klingberg? Jodå! Snygg hjälm föresten! Jag har samma reflektion som du med simningen, Allt gick lugnt och fint ändå så pass dålig tid, men jag misstänker att banan är något längre än 1500m, precis som löpbanan är kortare, jag sprang nämligen in på 38:13, jag som aldrig varit under 40 på en vanlig mil ens. Men enligt reglementet får distanserna diffa +/- 10% så det är som det ska. Vad säger man? Bryt ihop och kom igen, när löpningen är igång igen kommer du att börja skörda framgångar. Ses i Master 40-44 nästa år!

 

2010-08-29 22:08   Tobias

Själv har jag precis börjat på triathlon vilket gjort att jag de senaste 8 veckorna dragit ner på löpträningen. Jag måste ju hinna simma och cykla också.

Genom att springa mindre än tidigare har hamnat i en helt otrolig form. Har känt mig formtoppad i 6 veckor snart...

Testa att dra ner lite på träningen ett tag...då kommer nog resultaten du är stolt över!

 

2010-08-29 20:54   Mårten Klingberg

Kan ligga något i det också, Krille. Tack för länkar. Och grattis till en bra insats idag!

 

2010-08-29 20:51   Mårten Klingberg

Tack, Cédric - du har helt rätt!

 

2010-08-29 20:43   Krille

Utan att veta hur ditt träningsupplägg ser ut så låter det som att den mesta av din träning hamnar i mellanmjölkens förlovade land. Been there done that. Antinen kör man hårda pass eller så kör man lugna pass. Det är lätt att hamna i fällan att trycka på för hårt på dom lugna passen, vilket i förlängningen gör att man inte orkar köra tillräckligt hårt på dom hårda passen. Vilket resulterar att all träning tenderar att hamna mot mitten, trots att man inte upplever det så = Man står stilla i utvecklingen
Det gäller alltså att våga köra lite lugnare pass ett par ggr i veckan, svårt, jag vet :-)

Vet ju inte om det är så i ditt fall, men kan vara värt att fundera på. Vet inte om du känner till Joe Friel, men har är lite av en mästare inom området. Har skrivit ett par riktigt bra böcker och har en bra blogg, här kommer lite länkar:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1934030198
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1934030201
http://www.joefrielsblog.com/

Må gott!

 

2010-08-29 20:20   Cédric

Det är ofta när man tagit bort pressen och stressen som resultaten helt plötsligt och oväntat dyker upp. Njut lite av träningen, ta några tävlingar för att njuta utan prestationskrav och möjlighet att bli besviken. Du kan bli överraskad.

 Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.