Kenneth Gysing - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Kenneth Gysing


Om att springa för livet

Etiketter


 1. > 50 nyanser av löpning
 2. > Alla Helgons Löpardag
 3. > Alternativ träning
 4. > AS Nälsta
 5. > Badkarl
 6. > Bellman
 7. > Blötdjur
 8. > Bokmässa
 9. > Bokmässan
 10. > Bokparty
 11. > Boston Marathon
 12. > Brooklyn Half Marathon
 13. > Brytare
 14. > Bröllop
 15. > böcker
 16. > Coney Island
 17. > Crosstraining
 18. > Djurgården
 19. > Drömbad
 20. > Drömmar
 21. > Early rising
 22. > Elaka recensioner
 23. > Ensamsegling
 24. > Entropi
 25. > Eurovision
 26. > Faror
 27. > Filkosofi
 28. > Fjäll stafett
 29. > flamingos
 30. > Fort Green Park Brooklyn
 31. > Förkylt
 32. > Glögg
 33. > Gran Canaria
 34. > Gran Canaria Marathon
 35. > Hash
 36. > Historia
 37. > I skogen
 38. > Intervaller
 39. > Julafton
 40. > Julcykel
 41. > Kajak
 42. > Klimatfara
 43. > Konst
 44. > Konst och löpning
 45. > Konstnärlig löpning
 46. > Kvantfysik
 47. > Kyssar
 48. > Lika som bär
 49. > Litteratur
 50. > litteratur
 51. > Look alikes
 52. > långpass
 53. > Löpande kritik
 54. > Löparbok
 55. > Löparmassage
 56. > Löpning och litteratur
 57. > Matematik
 58. > Matlagning
 59. > Mellanrum
 60. > Morgonjogg
 61. > Motivation
 62. > Motivationsbooster
 63. > mål
 64. > nyårslöften
 65. > OS
 66. > P4 morgonradio
 67. > Phuket runt
 68. > Phuket runt med Jonas Colting
 69. > poesi
 70. > Polish Butter Cakes
 71. > Produktreklam
 72. > Prylgalen
 73. > Påskafton
 74. > Radio
 75. > Radio on
 76. > Rap
 77. > Religion
 78. > Religionskrig
 79. > Runmarö
 80. > Running for Freedom
 81. > Simma Phuket runt
 82. > Singelliv
 83. > Sjuk
 84. > Sjukdomsbilder
 85. > Sjukläger
 86. > Skada
 87. > Skador
 88. > Skogen
 89. > Skriet från vildmarken
 90. > Slutspel
 91. > Snor
 92. > Snö
 93. > Sommarblogg
 94. > Sportdryck
 95. > Spöken
 96. > Stadion
 97. > Stadslopp
 98. > Star Trek
 99. > Stjärnornas krig
 100. > Stockholm Marathon
 101. > Stora Skuggan
 102. > SVT Godmorgon TV
 103. > Swim Run
 104. > Swimrun
 105. > Sömn
 106. > Sömngång
 107. > Tel Aviv Half marathon
 108. > Tel Aviv Halvmaraton
 109. > Thriller
 110. > Tillökning
 111. > Troll Trail
 112. > Träning med barn
 113. > Tävling
 114. > Ultralopp i Karlstad
 115. > Ultravasan
 116. > Vatten
 117. > vetenskapligt experiment
 118. > Victorialoppet
 119. > Viktlöst
 120. > Vinthundsvintern
 121. > Vårkänslor
 122. > Väder
 123. > Väderlek
 124. > Värme
 125. > Winter Run
 126. > Winterrun
 127. > Årstider
 128. > Ö till Ö

Skärholmsloppet

24 maj 2015

Göteborg i all ära, men inte behöver man dra ett varv i Göteborg för att ha kul. Om man nu inte bor i Göteborg, då är det ju en annan (göteborgs)historia. Men om man är kunglig huvudstadare, är det förstås (och inte minst) mer ekologiskt riktigt att så att säga ägna sig åt Närlöpning, vilket man i helgen då lämpligen gjorde här:

Swimrun, tänker kanske någon? men icke då.

Skärholmsloppet, naturligtvis. 5 km löpning 11 T-banestationer från Stockholm Central.

Det lockades med löpning genom gallerian! (med eller utan portfölj)

Det lockades med folkfest på torget, massor av band - och soligt väder. Och soligt blev det, någon timme innan starten 14.30, bröt molnen upp och allt var som det skulle vara en löpardag. Fotograf James mös som bara den!

Drygt 500 löpare på startlinjen, och jag hade noll koll på banan. Starten gick, och det blev omedelbart uppförsbacke, i minst 600 meter, kändes det som. Fattade plötsligt vad holmen i Skärholmen handlade om. Måste ha varit hav här tidigare, och en stor j&%€#la holme mitt i alltihopa. Kom också ihåg varför jag så sällan springer 5 km. Det är visserligen bara en halv mil, men lika jobbigt som en mara. Eller om man nu ska sammanfatta en generell princip, vilket jag gjorde efter 1 km och klockan visade 3.45, alla lopp är lika jobbiga, bara det att plågan är lite kortare i somliga. Och där efter 1 km kände de följande fyra som en, ja som en mil. Minst.

Håhåjaja, för snabb öppning (som vanligt). Vad ont de ska göra nu då, hela vägen fram (som vanligt) Inte kan man slappna av en sekund heller, det är sträckan alldeles för kort för. Bara bita i och tugga taggtråd. Nejmenvad f&%€#n, en backe till. Ska det aldrig ta slut.

Men det gjorde det i alla fall - till slut. Vek mig över mållinjen med andan någonstans nere i fotvalven, racetimern visade på 19.44 och hjärtat tog ett glädjeskutt, sub 20 and the world is still my oyster! Fram till nästa lopp. Och jag tänker inte skriva en rad om förkylningar, inställda träningspass, ålderskrämpor och ett i största allmämhet kritiskt världsläge - ryssarna hotar ju t ex med bombanfall efter Måns seger i Euroherovisionsfestivalen ....

Sammanfattningsvis: Ett alldeles utmärkt arrangerat lopp, glada funkisar, skön stämning, perfekt väder, bra tryck och högt multikulturellt drag med alla banden på torget - och 14 kronor för ett kilo äpplen. Elva stationer bort, och de kostar 30 kr. Sug på det skrottet, innerstan!

Sen förstås, dags för en reward#Hasse!

Längre rapport i RW no 7!!


Early Grey Morning

17 maj 2015

Det har varit lite rossligt i ett par dagar. Son kom hem från skolan och skrek att han hade jätteont i halsen. Ja, han skrek nu inte så högt, för han hade jätteont i halsen. Men nästa morgon var han bra (imponerande immunförsvar där).  Det var inte jag. Halsen brände, spottade grönt slem, det var mycket synd om mig. Jag hade inte tid att vara sjuk, jag skulle ju springa, långhelg och allt. Skit!

Prövade i går i alla fall, för säkerhets skull på löpband (bara kliva av om kroppens signaler icke var de rätta) det gick hyfsat men halvslemmigt, fick spotta grejer i vattenflaskan i stället för att dricka. Jag vet, uberäckligt, men vad ska en löptörstande man göra? Steg av efter en mil, och allt kändes ändå mycket bättre, vis av erfarenhet vet jag att man ibland kan springa bort en massa skräp i kroppen, en quickfix av de inre transportvägarna, efter sjukdom.  Men tänkte ändå det var bäst att vila andningsystemet en smula, dagen efter, med lite lågintensiv OCH alternativ träning.

Den gamle och havet

Nä, jag har inte softad lins. Det är kroppsånga på linsen. William Turner ger tummen upp ur sin havsliga målargrav!

Min eländiga axel som inte går att simma med (ja, jja, ag ska magnetröntga snart) funkade i alla fall utmärkt att paddla med.

Djurgårdsbrunnsviken blank som en spegel. Rundade Gröna Lund, inte en människa i fritt fall, kanske berodde på att det började spöregna, och så vidare mot Waldemarsudde. Läskiga vatten där utanför,  underliga stora dyningar från Finlandsbåtarna, jag hade ingen torrdräkt, inte bra trilla i då, tungan rätt i mun, kroppen i balans, andas lugnt, inga snedslag med hjärtat. Isvatten under och runt omkring, och bara en dryg vecka kvar till Utö Swimrun, där kommer ingen dö av värmeslag i alla fall.

Åter land efter drygt åtta km, och in i dimman.

Tummen upp för vattensport och massor av väder.

Men i morgon, då ska jag jag springa igen!

Löpning är också konst!

8 maj 2015

I gamle skulptören Eldhs atelje vid Bellevue vid Roslagstull är löpning också en konst!

Barfotalöpning tidigt 1900-tal. Man kan få byxångest för mindre ... spring förbi (men med brallorna på, det är skillnad på marmor och skinande skinn) ett fantastiskt ställe!

Nu också med gästande konstnären Ebba Matz!

Lysande i alla avseenden!

Vårkänslor

3 maj 2015

Åter Milano, och snabbt ut i spenaten. Delikatesspenaten, löven äro ju ännu icke så grova. Tunna vantar, långärmad tunn ulltröja, halvlånga tights, linne över det. AS Nälsta-linnet, naturligtvis, även om härmed måste meddelas att den ärevördiga triatlonklubben lagts ned. Närmast väntar gravöl. Varför då då, undrar förstås alla? Ja, inte gravölet, men nedäggningen? För många vuxenpoäng, gissar jag. Triat-leken lockade inte längre, lederna började gnissla, gikten tog vid, portvinstår, hämmande hemorojder (vad vet väl jag?).  Likväl gråter gråterskorna, sörjer sorgarna. Så, när jag stiger upp runt halvåtta idag söndag morgon och ger mig ut med fladdrande nälstalinne, vackert blått såsom himmelen, så och på jorden, så är det en form av historisk löpning.

Det är vår, men svalt i luften. Inte lika svalt som för ett tag sedan, då det såg ut såhär.

Men tiderna förändras snabbt, idag såg det ut såhär:

Våren, den fåren att känna saker. Visst gör det ont när knoppar brista, vilket ju lätt händer om man hamnar i syreskuld efter hastigt vårrusande. Testar man också en antiandningsmask (för att öka på lungvolymen), så kan man se stars.

Nej, det var inte sandt.

Men våren berusar, helt klart.

Det blev två mil, ut på stigarna längs Saltsjön, ut runt Blockhusudden, uppför backarna i Rosendal och tillbaka längs Djurgårdsbrunnskanalen, snurra lite och sedan bort mot Frihamnen och så upp mot Stadion och över Valhallavägen och ner mot Karlavägen. Vid Stadion började mängder av TSM löpare att samlas. Så många som springer, man häpnar glatt.

GPS:en visade snitt på 4.40 - men det var ju inte så illa. Våryra, en slags doping, men alltigenom ekologisk och godkänd av Svenska Friidrottsförbundet!

Färg i fejan fick jag också - nu rosenröd. En riktig supersöndag, med andra ord!

MilanLab och ko(n)sten att äta rätt

1 maj 2015

Det var lite dystert dagen efter matchen. Utom för en man från Genua. Han sa att Genua inte hade vunnit över Milan på San Siro på 37 år. Vi hade bevittnat ett historiskt ögonblick.

Sedan for vi iväg med med buss en timme ut till Milans träningsanläggning och MilanLab, där idrott och vetenskap smälter samman.

Chefen var redan på plats.

Fåglar kvittrade. Skogen doftade. Gräset var nyklippt. Tunga smällar av hårda skott från träningen. Det började rycka lite i de gamla fotbollsfötterna, men med sedvanlig ödmjukhet inför mig själv höll jag igen. Inte dribbla bort några milanspelare idag, jag var här i journalistikens tjänst. Tog en bild.

Lite som en djurgårdströja, fast i andra färger.

Nå, MilanLab. Här går man vetenskapligt tillväga för att få spelarna att må så bra som möjligt. Man gör tester på allt. Muskelspänningar, blodvärden, gengrunkor, balans och perception, allt som tänkas kan, och så kör man in det i en databas. Det handlar om att optimera prestanda, få spelarna att vara friska och skadefria. Somliga spelare behöver träna mer på det ena, mer på det andra. Man är extra noga med att kolla syrehalten i hamstrings, där går fotbollspelare ofta sönder.

Kosten är viktig. Lovande ungdomspelare (från 10 års ålder) får genomgå regelbundna kostanalyser, föräldrar talas till rätta, ajaj för mycket pasta och sötsaker till frukost, och man kollar hur mycket vatten spelarna dricker. För lite vatten i kroppen inför  träningar och matcher och prestationen sjunker, systemet utsätts för extra belastningar, saker kan gå sönder. Drick före, under och efter.

Kosten som sagt viktig. Vi fick träffa några spelare, bl a Suso. Han fick frågan vad han tyckte bäst om att äta.

- Pasta, pizza, hamburgare, sa Suso.

Men han åt som labbet ville att han skulle äta. Och en massa kosttillskott från Nutriway, som MilanLab arbetat ihop med seda 2008. Nutriway producerar organiska kosttillskott, dvs man omvandlar frukt och grönsaker och örter av olika slag, till piller. Väldigt många spelare är väldigt dåliga på att äta frukt och grönsaker, så de får peta i sig några piller varje morgon innan träning. Och varje morgon gör man en snabb koll av fysisk status, och så anpassas träningen individuellt därefter.

Det får spelarna att må bättre, och förhoppningsvis spela bättre, men enbart kost och träning gör förstås ingen Zlatan. Där går vetenskapen bet.

Sen frågade jag Suso vilket lag han helst skulle spela för. "Djurgården", sa Suso, och så skrev han på.

Sedan frågade jag naturligtvs vad han hade för PB på milen, men det tyckte han underligt nog var en underlig fråga. Han sprang inte på det viset, förklarade han. De hade en backanläggning på träningsanläggningen där de körde mycket backintervall, och mycket intervall överlag. 4 minuter, tre minuter, två minute, fyra ... och så vidare. Brorsan berättade innan jag åkte att en bekant som spelat tillsammans med Brolin i Sundsvall en gång i tiden, och som var näst snabbast i laget, gjorde milen på 34 minuter. Inget ont om Sundsvall, men gissar att Suso kan susa iväg ännu något snabbare. Snabb som ett, ja, kosttillskott!

Nu hemåt, med väskan full av äpplen i koncenterad organisk form. Bara hoppas man icke ha något att frukta (!) från tullen.Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken