Strategier för att uthärda smärta - Josefine Antonsson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Strategier för att uthärda smärta

20 mar 2017
av: Josefine Antonsson

Det har varit en ganska lugn helg. Jag fick tyvärr en rejält otäck öroninflammation samma dag som vi skulle åka hem från Teneriffa, så jag går på penicillin och har försökt vila så mycket som möjligt. Ingen träning med andra ord! Men en lokal idrottsgala, där jag var nominerad i en av kategorierna, och en del roligt häng med vänner och familj har hunnits med.

Öroninflammationen, som verkligen varit extremt smärtsam och jobbig (trumhinnan gick förmodligen sönder precis efter att vi landat i torsdags) har fått mig att tänka en del på min inställning till smärta och vad jag egentligen har för strategier för att uthärda den… jag skulle nog vilja påstå att jag är bra på att hantera en viss typ av smärta, men ganska dålig på en annan (typ öronvärk).

Smärta som har ett ”gott” syfte kan jag hantera på ett rätt så bra sätt. Att tävla och träna löpning prestationsinriktat innebär ju t.ex. en hel del smärta – som jag helt frivilligt utsätter mig för gång på gång. Den som verkligen maxat på ett lopp över fem eller tio kilometer eller sprungit sjukt jobbiga intervaller vet vad jag snackar om. Det gör ont, på riktigt! Jag tror en av mina talanger inom löpning är att jag inte har några problem att pressa mig till det yttersta och faktiskt gillar att plåga mig själv lite. Förlossningssmärta är en annan typ av smärta som jag kunnat hantera utan större problem. Jag har fött tre barn i princip utan smärtlindring och har väldigt positiva erfarenheter av det. Visst har det gjort ont, men jag har aldrig blivit rädd eller fått panik och det har varit betydligt lindrigare än jag förväntat mig.

Jag tror några av nycklarna till att klara av smärtan som kommer vid riktigt tuffa, fysiska utmaningar på ett bra sätt är: 

1. Att vara förberedd på smärtan innan själva utmaningen och inse att det kommer att göra ont. Då kommer det inte som en jobbig chock. Jag tror faktiskt det t.o.m. kan vara bra att försöka ställa in sig på ”det värsta” (då kan det liksom bara bli bättre).

  1. Att ha en positiv inställning till smärtan från början. Att se den som en spännande utmaning, en självklar del i den tuffa, fysiska kampen.

  2. Att fokusera!! Vid både tuffa lopp och förlossningar tycker jag det hjälper att liksom ”gå in i sig själv”, stänga ute omvärlden och försöka hålla fokus. Ett steg eller en värk i taget! Det kanske låter lite flummigt och är svårt att förklara i två meningar, men att försöka bibehålla koncentrationen och fokusera på uppgiften tror jag är viktigt.

  3. Att inte låta sig övermannas av rädsla, ja att helt enkelt inte vara rädd för smärtan. Den typ av smärta som jag pratar om här är oftast helt ofarligt. Det kan göra asont visst, men smärtan kommer inte döda dig eller ens skada dig. Den har ett syfte.

  4. Att tänka på belöningen – det som kommer sen – när det är som allra jobbigast. När det är två kilometer av ett millopp och allt känns vidrigt, ta ett steg i taget och visualisera hur det komer att kännas när du korsar mållinjen och all smärta äntligen släpper. Tänk på alla endorfiner som du kommer att få njuta av och hur du ska belöna dig själv efter ditt nya pers. Samma sak gäller när du ligger med hemska värkar. Tänk på belöningen som är något alldeles extra!!

Nån som har några fler bra tips för att hantera smärta? 

Smärtan i slutet av ett maratonlopp. Ville inte direkt köpa loss de här bilderna....
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2017-03-22 14:58   Josefine Antonsson

Haha, tack Johan:)

 

2017-03-20 21:54   Johan Hedlund

Hej Josefine!
Det är dåligt med tips från min sida, men jag passar på att suga i mig av dina tankar - för det här är verkligen en av dina paradgrenar! :-)

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken