Sex månader som fyrabarnsmamma - Josefine Antonsson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Sex månader som fyrabarnsmamma

5 dec 2017
av: Josefine Antonsson

I dag är det prick sex månader sen Lykke kom till världen. Jag har alltså varit fyrabarnsmamma i ett halvt år. Galet! På ett vis känns det som att tiden har gått väldigt fort, samtidigt var ju femte juni en halv evighet sen. Hur såg livet egentligen ut i våras? Jag minns knappt. Eller jo, det gör jag kanske, men nu är ju Lykke en så självklar del av vår familj. Det är som att hon alltid funnits. 

Ibland får jag frågan hur jobbigt det är med fyra barn. Hur mycket kaos det blir, och hur vi orkar. Vissa tycker knappt att de klarar ut livet med ett eller två barn, och kan inte för sitt liv förstå hur det funkar med fyra.

Eftersom jag fått frågan ett antal gånger har jag fått anledning att fundera en hel del kring det här. Hur jobbigt jag egentligen tycker att det är. Och jag har nog kommit fram till att första halvåret som fyrabarnsmamma gått väldigt smidigt och smärtfritt. Om det varit intensivt? JA!! Kaosigt? Väldigt ofta. Men jobbigt? Nja!

Många jobbiga stunder har det såklart varit (det har väl iofs alla, både de med och utan barn) men jag skulle verkligen inte beskriva vårt liv som jobbigt. Vi har det bra! Det är mycket glädje och jag njuter faktiskt väldigt, väldigt mycket av att vara föräldraledig. Tänker ofta att jag har det riktigt oförskämt bra. 

Det finns förstås en del grejer som varit lite kämpiga det senaste halvåret. Första veckorna med Lykke var rätt tuffa, jag hade svårt att vänja mig vid att vara så låst som man faktiskt blir med en lite nyföding. Men det underlättade att hon var en enkel bebis och redan från början sov riktigt bra. Hon hade rätt dygnsrytm och somnade alltid om direkt efter amning. Det har hon fortsatt med och jag tror bara hon har varit kinkig på natten 3-4 gånger på ett halvår. Crazy! Men väldigt skönt såklart, jag hanterar inte sömnbrist så bra.

Sen har det känts svårt att räcka till för alla barn ibland, att ta hand om ett spädbarn kräver ju sitt. Våra stora tjejer är 8, 6 och 4 år och är väldigt enkla på det sättet att de är kreativa och bra på att roa sig själva. Men de behöver såklart bli sedda och alla har olika behov som behöver mötas. Vet inte hur många gånger jag fått säga "kan inte, jag sitter och ammar" när någon frågat om hjälp eller bett mig göra något omedelbums. 

Just nu är det även två andra grejer jag tycker är rätt jobbiga och det är: 

1.Att jag och Fredrik inte har någon tid tillsammans på kvällarna (fyraåringen har väldigt svårt att somna och ofta dröjer det till 21.30 innan hon slocknat, själv behöver jag lägga mig vid 22 för att orka), och 2. Det konstanta stöket. Alltså, det är helt galet. Jag tyckte barnen stökade ner mycket när de var mindre, men nu är det på en helt ny nivå. Det handlar inte bara om att plocka leksaker längre. Barnen möblerar om, bygger kojor av precis ALLT som finns att tillgå, klipper "snö" av hundratals ritpapper osv osv. Kanske en konsekvens av att vi varit rätt tillåtande och inte haft så mycket regler (och jag ÄLSKAR kreativiteten), men det är sjukt jobbigt att behöva tjata om städning hela, hela tiden. Plus att städa massa själv.

Well. Nummer ett tror och hoppas jag kan bli bättre, nummer två får jag nog leva med ett antal år. 

Vad gäller mammarollen så känner jag mig ganska trygg i den. Jag är varken den bästa eller sämsta mamman, men helt okej, tror jag. Jag har sällan dåligt samvete för saker jag gör eller inte gör (förutom efter de tillfällen då jag blir lite för arg, vilket händer då och då) och tycker att jag duger! Har tack och lov inga "mästrande mammor" i min omgivning som tycker massa saker heller, utan får mest bara pepp.

Sen tror jag att jag är hyfsat bra på att ta hand om mig, det bidrar nog till att jag inte tycker det är särskilt svårt att orka. Jag ser till att sova så mycket som det bra går och försöker hitta små stunder varje dag då jag kopplar av och kopplar bort. Tränar nästan varje dag gör jag också. Utan den egentiden skulle det vara mycket tuffare att klara den rätt så intensiva vardagen. 

Mitt gäng!


Kommentarer


2017-12-21 21:37   Josefine

A, tack:) Krister Rosengren, vet inte riktigt vad du ville säga med länken:)? Kan säkert ligga något i vad som sägs i artikeln. Men jag och min man har delat ungefär lika på föräldraledigheterna.

 

2017-12-19 23:45   Krister Rosengren

http://www.viforaldrar.se/artiklar/mammorna_hindrar

 

2017-12-15 23:29   A

Åh, fint! Känner igen mig i så mkt du skriver. Känns som.du, förhoppningsvis, beskriver mitt liv om några år.

 

2017-12-06 20:56   Josefine Antonsson

Åh, tack för fina ord Sigrid:)

 

2017-12-06 12:10   Sigrid

Vilket fint blogginlägg, ärligt och rakt. Det märks verkligen hur mycket du älskar din fina familj. Tack för att du delar med dig, tror många (både som HAR barn och som en själv som inte...!) blir peppade och inspirerade av dig. Kram!

 


Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken