Josefine Antonsson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Nystart efter en lååång vinter

11 apr 2018

Hej!

Nu tänkte jag ta tag i det här igen. Bloggandet alltså. Har inte haft nån blogginspiration alls under denna evighetslånga vinter. Men nu är gatorna sopade, vindarna varmare och jag är äntligen mer pepp på att köra igång både bloggandet och den lite jobbigare träningen som krävs för att jag ska kunna prestera på sommarens lopp (hade tänkt börja köra tuffare intervaller redan i februari men kunde inte alls motivera mig i snön och kylan). 

Nu låter det kanske som jag inte sprungit alls under vintern, så är det ju inte. Jag har tvärtom haft riktigt bra kontinuitet i träningen. Med undantag för två dagar i julas har jag inte varit förkyld eller sjuk, dessutom har jag sluppit skavanker. Jag för ingen träningsdagbok men skulle gissa att jag sprungit mellan 6 och 8 mil i veckan sedan november.  Det är väldigt bra och mycket för att vara mig! Jag har heller inte bara lufsat, utan även höjt farten då och då, men all fartträning har jag gjort på löpbandet - och det har varit ganska softa pass. Typ 4x2 km tröskel eller 10x1 min backe. Jag har alltid legat en bit från max och inte pressat mig onödigt mycket. Tror faktiskt inte jag har gjort ett enda ångestladdat pass under hela vintern.

Men nu så....! Nästa vecka är tanken att jag ska börja träna efter ett tioveckorsprogram inför halvmaran som en tränare som heter Ulf Friberg har skrivit (det finns på jogg.se). Programmet är skrivet för löpare som vill klara halvmaraton på 1.20, men jag tänkte modifiera farterna något med målet att klara det på 1.22. Jag har inte helt spikat vilken halvmara jag ska springa men det lutar åt Kalmar Malkars i slutet av juni. Sen springer jag förmodligen även Stockholm Halvmarathon i september.

Så då har ni fått en liten träningsuppdatering! I övrigt rullar livet på som vanligt. Trivs fortfarande väldigt bra med att vara föräldraledig, även om jag vissa stunder känner mig rätt less på kläng och gnäll. Men de flesta veckor är bra veckor och just nu är jag tacksam för sol och värme, härliga vänner och att ha massa tid att vara utomhus, pyssla med sånt jag tycker om och göra roliga saker med barnen.

Här kommer några vardagsbilder från senaste veckorna. Hörs snart igen, LOVAR att det inte ska dröja en månad.

Har gått i ide!

17 mar 2018

Hej!

Det är några som undrat om jag slutat blogga. Svaret är nej! Har dock varit sjukt oinspirerad senaste månaden, både för löpningen och för bloggen (har nog rätt mycket med den vansinnigt utdragna vintern att göra). Har också en väldigt, väldigt krävande bebis hemma just nu. Hon är helgalen. Så hellre än att försöka krysta fram några halvtråkiga inlägg då och då har jag tillfälligt lagt ner alla bloggambitioner helt. Jag återkommer med ny kraft och energi när snön försvunnit, förmodligen i början av april! Då hoppas jag kunna leverera lite bättre både i löpspåret och här på Runner's World. Hoppas ni alla har det bra, kämpa på med träningen i snömodden, snart snart snaaaaaaart är det vår på riktigt!

1,5 dygn i Västerbotten

13 feb 2018

Usch, vad dålig jag varit på att uppdatera bloggen på sistone. Min ambition är att blogga två gånger i veckan, absolut minimum är en gång i veckan. Men i perioder är jag trött och oinspirerad. Då hinner det gå 14 dagar...

Senaste två veckorna har varit högt och lågt. Vi har haft magsjuka och influensa i familjen, men jag klarade mig tack och lov från både och. Ja vi kom nog undan extremt lindrigt när jag tänker efter. Det var bara Elise (4-åringen) som kräktes och influensan nöjde sig med att däcka Fredrik. Men det räckte!

I helgen har jag, Fredrik och Lykke varit på blixtvisit i Västerbotten. En av mina kusiner gifte sig i Vännäs i lördags, så vi åkte upp med tåg under fredagen (11 timmars resa) och hem igen i söndags. Puh! Men det var enormt kul att åtminstone få spendera 1,5 dygn där uppe. Min mormor var från Tavelsjö och jag har släkt på både mamma och pappas sida i trakten. Så förutom att gå på bröllop hängde vi en del i morbror och mosters superfina hus i Tavelsjö. Vi åt goda frukostar, såg Kalla ta OS-guld och hade det allmänt bra. Sen var vi ute på Tavelsjön och sprang en sväng också. De har plogat upp vägar så man ska kunna åka långfärdsskridskor och promenera på isen - det funkade fint för löpning. Helt magiskt väder var det. 

Förutom islöpningen blev det fyra löppass förra veckan. Två vanliga distanspass på c:a en mil och två intervallpass. I tisdags körde jag 6x1 km på bandet i 17.4 km/h-tempo. Det kändes oväntat lätt, så jag undrar om tempot verkligen stämmer. I torsdags blev det 4+2+2 km i något slags tröskeltempo, ca 3.50 min/km. Det passet sprang jag ute - och det var rejält jobbigt. Har ju liksom inte sprungit några fartpass ute på länge, och hade glömt hur slitigt det är att försöka springa fort när man har massa kläder på sig och underlaget är kasst. 

Nu är det sportlov här och vi har ungefär noll planer för det. Inte bra. Måste se till att hitta på lite grejer snarast, annars kommer det bli ett lååångt och stökigt lov...

Årets lopp

31 jan 2018

Jag nämnde ju häromdagen att 1 februari är det magiska datumet då jag ska börja träna lite mer fokuserat efter att ha "slösprungit" mig igenom november, december och januari. Det är imorgon!!

Så. Nu har jag kikat runt på lite olika lopp. Årets stora mål är att ta mig under 1.22 på halvmarathon och jag ska ge det minst två försök. Jag tror att jag ska satsa på Kalmar Malkars i slutet av juni och Stockholm Halvmarathon i mitten av september (på sikt är målet att ta mig under 1.20, kanske nästa år...)

Utöver de två loppen ska jag försöka springa så många lokala lopp som möjligt. Jag har varken tid eller pengar att flänga runt på de "stora" loppen, men eftersom lopp är bästa träningen vill jag ändå springa så många jag kan. Några jag funderar på är:

Tjust Trailrun 21 april

Vårruset i Jönköping 15 maj (5 km)

Eksjö Stadslopp 25 maj (10 km)

Vimmerbyloppet 8 juni (10 km)

Byrundan 6 juli (8 km)

Blodomloppet i Jönköping 14 augusti (10 km)

Småloppen kommer jag dock inte lägga in i någon slags långsiktig träningsplanering, det får bli lite som det blir. De lopp jag kommer satsa på och träna mot är halvmarorna. Någon som har tips på färdiga träningsprogram för halvmaran på 1.20? Jag testade Ulf Fribergs tioveckorsprogram som ligger på jogg.se inför Stockholm halvmarathon 2016 och det funkade jättebra (även om det var lite väl tufft, jag plockade bort en del pass). Men skulle vara kul att prova något helt annat upplägg. Älskar färdiga träningsprogram, då slipper jag tänka så mycket själv - även om jag såklart modifierar dem lite.

 

 

Baksidorna med träning

29 jan 2018

Hej!

Riktigt grå måndag idag. Det har regnat och snöat och slaskat som bara den. Blöta overaller och mössor hänger överallt i huset. På förskolan satt dessutom en lapp om att det går magsjuka. Hu! Vill tänka positivt och har försökt pigga upp mig själv med ett lagom jobbigt backpass på löpbandet och världens mumsigaste soppa. Men är väl sådär pepp på resten av den här slaskiga veckan...

Well, well. En sån här grå, trött dag har iaf varit perfekt för slösurfande, har läst ikapp lite bloggar och sånt. Hittade ett roligt inlägg på bloggen hejhejvardag som handlar om baksidorna med träning. Länkar här nedanför. Jag gillade det stenhårt! 

http://blogg.amelia.se/hejhejvardag/2018/01/15/det-daliga-med-traning/comment-page-1/

Ni som läser min blogg vet ju att jag älskar löpträning och skulle kunna radda upp hur många fördelar som helst, MEN jag kan ju hålla med om att det finns några nackdelar också. Två av grejerna som finns på hejhejvardags lista över baksidorna med träning finns med på min också och det är:

1. Man blir hungrig! 

Alltså, det kan ju tyckas härligt att kunna äta en hel massa utan att gå upp i vikt men jag tycker mest bara det är jobbigt. De senaste åtta månaderna har jag ju ammat utöver löpträningen, så det har varit rätt extremt. Jag har ätit, ätit och ätit. Jag har kunnat käka en jättestor måltid och vara superhungrig två timmar senare. Jag har ätit på nätterna. Och ofta har jag inte ens ätit särskilt goda grejer, jag har liksom ätit det som funnits tillgängligt. Jag har lagt massor av tid på att äta. Tid som jag hellre hade lagt på något roligare. Det allra skönaste med träningsfria dagar är att jag är hungrig på en väldigt lagom nivå! Så hungern, ja, absolut en nackdel med att träna mycket. 

2. Duschtajmingen

Eller ja, egentligen duschandet över huvud taget. Det eviga duschandet! Jag gillar inte ens att duscha och tränar jag varje dag måste jag ju duscha varje dag. Uh! Det tar tid, är besvärligt, man blir blöt etc. Lite synd att vi bestämt att vi ska åka till simhallen på fredagar (min enda träningsfria dag). Där måste man ju duscha TVÅ gånger! 

Jaja, jag tror att ni, kära bloggläsare är överens med mig om att de bra grejerna med träning överväger de dåliga alla gånger. Men är ändå lite nyfiken: vilka nackdelar finns med på er lista? 

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

21 apr
Kungsbacka
21 apr
Lund
21 apr
Hönö
21 apr
Stockholm
21 apr
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken