Äntligen, äntligen sub 37! - Josefine Antonsson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Äntligen, äntligen sub 37!

15 okt 2017
av: Josefine Antonsson

I dag är jag såhär glad! För i dag har jag äntligen nått det där målet som jag satte upp redan våren 2015 (och då trodde att jag skulle nå inom typ ett halvår). Sub 37! 36.52 för att vara exakt. Sex gånger har jag försökt tidigare, sex gånger har jag misslyckats. Men den här gången stämde allt. Varvetmilen i Jönköping 2017 är ett lopp jag kommer att se tillbaka på med glädje!

Det var väl egentligen när jag sprungit terräng-DM för någon månad sedan, och förvånat konstaterat att jag faktiskt var i minst lika bra form som före graviditeten, som jag bestämde mig för att ge sub 37 åtminstone en chans den här säsongen. Varför inte, liksom? Men senaste veckorna har jag ändå tvivlat. Vad fanns egentligen som talade för att jag skulle lyckas just den här gången?? Visst har fartpassen gått bra, men snittiderna på intervallerna har ju inte varit bättre än t.ex. förra sommaren. Dessutom har jag tränat betydligt färre mil i veckan i år än förra året. Och även om kroppen blir starkare för varje dag är jag inte riktigt där jag var innan jag blev gravid rent muskulärt. Har inte samma spänst och tryck i steget. 

Hur som helst, försöka skulle jag. Och när vi väl styrt kosan mot Jönköping i morse fanns liksom ingen återvändo. Vid 10.30-tiden på förmiddagen var jag efteranmäld och redo. Men jag hann tänka måååånga negativa tankar innan starten gick klockan tolv. "Varför försöker jag ens? 350 spänn i sjön! Det kommer göra så ont! Jag kommer tröttna vid åtta kilometer som så många gånger förut. Jag vill inte!"

Det kändes dock lite bättre efter att jag värmt upp, det brukar ju göra det. Jag småpratade lite med några kollegor som var på plats, gick på toa ett par gånger och pallrade mig sedan till startlinjen. Mentalt förberedd på typ 20 minuters plåga (första delen av millopp brukar ju ändå kännas ganska bra, det är sista halvan som är vidrig).

Så gick startskottet. Första kilometern försökte jag ha koll på klockan, det är ju så lätt att man öppnar för hårt. Men av nån anledning så pep den för en kilometer långt innan första kilometermarkeringen, så jag insåg snabbt att jag inte kunde lita på det snittempo klockan visade. I stället försökte jag hänga på en tjej som jag tävlat mot innan - som jag vet är god för typ 36.30. Jag la mig ungefär tio-tjugo meter bakom och fokuserade på att inte låta henne och några killar som låg strax bakom henne, springa ifrån mig.

De första fem kilometerna kändes riktigt bra. Jag kunde springa avslappnat och bara hänga på det gäng som låg några meter framför. Visst var tempot ansträngande, men jag behövde inte  springa och spänna mig, och med halva loppet avklarat kände jag mig fortfarande pigg. Men nu började det bli lite jobbigt mentalt. Jag sprang liksom och var rädd för väggen. När skulle den komma? Vid sex kilometer, som i Karlstad stadslopp? Sju kilometer som i Eksjö? Kanske vid åtta kilometer som på Blodomloppet i Jönköping förra året? 

Självförtroendet ökade dock när jag passerade sju kilometer och fortfarande kände mig fräsch. Ansträngd, såklart, men ändå fräsch. Strax efter åtta kilometer, då jag fortfarande inte hade några större problem att följa första tjej, började jag tro på det. Och vid nio kilometer visste jag att jag skulle klara det. Här någonstans hade jag till och med kraft att gå förbi ledartjejen som börjat tröttna, och sista femhundra meterna kunde jag öka! Vilken känsla! När jag passerade mållinjen visade min klocka att jag sprungit i 36 minuter och 53 sekunder. 

36.52 blev tiden till slut, och med åtta sekunders marginal klarade jag alltså sub 37. Dessutom vann jag loppet. Är sjukt nöjd, såklart. Varför jag lyckades just den här gången vet jag inte riktigt, men förutsättningarna var i det närmaste perfekta med väldigt platt bana och jättebra väder. Sen kanske graviditeten har gett mig superkrafter? Vem vet...

Direkt efter loppet åkte vi till IKEA för att shoppa nödvändiga grejer och käka köttbullar. Det gäller ju att passa på när man för en gångs skull är i "storstan". Sen åkte vi hem till några kompisar i Jönköping en sväng och blev bjudna på en fantastisk tårta för att fira perset! Nu är vi hemma. Och jag har just ammat Lykke till sömns och ska äääääntligen få njuta av en varm dusch. 

Kategorier:
Lopp Milen 

Kommentarer


2017-10-21 14:59   Frank Johan Ahlberg

Vilken härlig racerapport! Hittade den först nu och kunde leva mig in precis i din känsla!

 

2017-10-17 09:42   Josefine Antonsson

Tack för peppen Sigrid och Caroline!

 

2017-10-16 16:26   Sigrid

Kul läsning, grattis!!!

 

2017-10-16 11:31   caroline

Grattis! Du inspirerar!

 

2017-10-16 06:53   Josefine

Tack R-M!!

 

2017-10-16 06:52   Josefine

Tack Johan! Och stort grattis du också! Du har säkert rätt i att det finns några sekunder till att plocka, men det är ju en hårfin gräns det där:)

 

2017-10-16 06:02   R-M

GRATTIS till både 1.a platsen och tiden vilken supermamma du är

 

2017-10-15 22:34   Johan Hedlund

Stort stort grattis till en lysande prestation!
Det måste kännas underbart att få till ett sådant perfekt lopp.
Med tanke på hur det kändes hela vägen finns det säkert lite till att plocka hihi
Själv persa jag oxå igår, även om jag hade hoppats på ännu lite bättre tid. Men det kommer vad det lider.
Passa på att njuta av det här och sen ser vi fram emot kommande storstilade lopp!
Mvh Johan

 


Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken