Ironman 70,3 Jönköping - Johanna Sterlinge | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Johanna Sterlinge


Hej och välkommen till min blogg. Jag heter Johanna, född 89 och bor i Linköping.

Mitt hjärta brinner för triathlon på Ironman-distansen och det är där jag trivs bäst. Jag gjorde min första Ironman i Kalmar 2012 och kvalade samma år till Ironman World Championshop på Hawaii vilket var en stor dröm som gick i uppfyllelse. Sedan dess har jag blivit fast i denna fantastiska sport! Förutom triathlon så har även ultralöpning och swimrun fångat mitt intresse.

Här får ni följa min vardag där jag försöker bolla heltidsstudier, jobb och familj med ett brinnande intresse för långdistans-triathlon och ultralöpning. För det mesta går det kanon och vissa stunder gäller det att hålla tungan rätt i mun för att få ihop dagarna... men en sak är säker. Det är helt klart värt det för jag älskar utmaningar och känslan att stå på startlinjen!

Ironman 70,3 Jönköping

17 jul 2017
av: Johanna Sterlinge

Förra helgen var det äntligen dags att kliva in i IM-bubblan igen och njuta av allt vad det innebär då Jönköping bjöd in till triathlonfest med sin andra upplaga av Ironman70,3! Bilen rullade ner på fredagen för att i vanlig ordning vara på plats i tid för registrering, race briefing, kolla området, träffa folk och bara njuta av stämningen på plats helt enkelt. Kvällen spenderades sedan på hotellrummet med att plocka fram och fixa det sista med cykeln plus alla påsar inför söndagens tävling.

På lördagen blev det sovmorgon följt av långfrukost innan det var dags att ta sig bort till området för att göra Bike check-in. Jag älskar dagen innan loppet när alla saker är på plats och man inte kan göra så mycket mer än att ta det lugnt och bara vänta in morgondagen, det är en härlig känsla! Hur som helst, väl inne i växlingsområdet gick det på rutin, som det brukar vid det här laget, hänga upp cykeln och ta ut luft ur däcken, hänga upp cykel och löp-påsar och gå igenom hur jag ska ta mig runt i området för att snabbast komma till och från min cykel. Resten av dagen spenderades med att käka gott, prata med folk och sedan sova hyffsat tidigt för att få så mycket sömn som möjligt inför morgondagen race.

Söndag, Tävlingsdag.

Tävlingsmorgonen började med att jag faktiskt fick i mig lite frukostbuffén vilket brukar vara den tuffaste momentet på hela dagen, har jättesvårt att få i mig något innan start men denna gång gick det över förväntan vilket var en skönt. Vid sju var jag på plats vid växlingsområdet för att pumpa cykeln, fylla på flaskor, lägga i energi och dubbelkolla att påsarna var okey innan det var dags att knalla bort till starten för att dra på sig våtdräkten och strax efter gå in i startfållan. Nationalsången spelades, sedan hördes startskottet och proffsen var iväg. Nu var det snart dags att kliva ner i vattnet.

Simningen gick bra, vattentemperaturen låg på ca 16 grader vilket jag tyckte var helt okey. Med lite för tuffa upplevelser av IM-simningar tidigare där jag fått både tagit emot och delat ut en hel del sparkar så har jag blivit lite feg av mig och vill hellre simma för mig själv om så är möjligt. I Jönköping är simbanan perfekt om man inte vill trängas och jag hade bestämt mig redan innan att ta ytterkant hela varvet runt, dock fegade jag nog lite väl mycket men de där extra minuterna känner jag ändå var värt det för att få en lugn start på dagen.

Växlingen till cykel gick bra och så fort jag kom ut på cykelbanan började jag peta i mig energi. Denna dag skulle jag testa att tävla på lite mer energi i form av gel, liquid och bars än vad jag brukar. Jag hade såklart testat allt innan men nu var det första gången på tävling vilket skulle bli ett test för att se hur jag kan lägga upp det inför IM Köpenhamn. Eftersom jag brukar må illa och magen inte är jätteglad åt just den typen av energi så var planen att ta det försiktigt men ändå våga få i mig min tänka dos av allt för att verkligen se hur det skulle gå.

När den första och tuffaste stigningen kom precis i början av banan så var det bara att växla ner och tuffa på uppför utan att stirra för mycket på hastighetsmätaren som visade snigelfart, jag visste att det skulle jämna ut sig med alla härliga utförsåkningar så nu var det bara fokus på att komma upp, vilket jag gjorde tillslut. Jag älskar cykelbanan på Jönköping, den är otroligt vacker och passar mig bra trots att jag inte har mycket att glänsa med i stigningarna! Tycker att cyklingen gick som förväntat. Min nacke och axel är som den är, det gör ont så in i h****te tillslut men min nya sittposition på cykeln gjorde att jag i alla fall behöll full känseln i armen hela vägen och inte blev lika stel som jag brukar.

Ut på löpningen väntade tre varv runt Munksjön, det här tyckte jag också gick ungefär som förväntat. Att springa två mil i vanliga fall är inga konstigheter men såklart bli det en annan känsla när man cyklat nio mil innan och ännu mer på ett par ben som inte har speciellt mycket cykelträning i sig. Så en långsam halvmara blev det men det hade jag räknat med och jag tycket att jag höll ihop det helt okey hela vägen ändå.

Något som inte riktigt höll ihop hela vägen var min mage. Jag fick i mig all energi enligt plan på cyklingen och ut på löpningen kändes magen mätt men jag tog ändå med mig en liquid som jag tog under första varvet då magen fortfarande kändes någorlunda okey. Men ja....sen började det på andra varvet, så fort jag sprang kändes det som att jag skulle kräkas vilken sekund som helst, magen skvalpade och jag fick stanna till flera gånger för att göra någon form av försök till att kräkas/hålla igen vilket lyckades bra hela varvet runt. Men sen på tredje varvet tycket magen att det fick vara nog helt enkelt så en liten kräka fick jag bjuda på. Nu ska jag tillägga att en liten kräka på det jag faktiskt stoppade i mig ändå är helt okey godkänt, jag har varit med om värre så lite ändringar i energiintaget (hade till exempel kanske kunnat rädda det där i söndags med en torr bulle och citron mot illamåendet) så tror jag ändå jag är på rätt väg med hur jag ska äta.

Hur som helst, i det stora hela så tycket jag att hela loppet gick som förväntat och att jag höll ihop det bra. Jag hade kul och kände mig pigg och glad hela vägen. Och känslan på upploppet är lika fantastiskt som alltid, fasen så kul detta är! Tack Jönköping för en fantastiskt triathlonhelg, vi ses nästa år!

Nu ska jag ladda om för att om några veckor köra full distans på KMD Ironman Köpenhamn! Ni som följer mig på Instagram vet att jag har brottats med lite jobbiga tankar inför detta just på grund av min nacke men att jag ändå bestämt mig för att testa och ge allt för att det ska gå. Så ja, nu är det bara att köra fullt fokus igen de sista veckorna, så gör vi detta igen om några veckor, dubbelt upp!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här
Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.