Gästinlägg Hanna Johansson - Erika Rosenbaum | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Erika Rosenbaum


Triathlon-frälst 4-barns-mor med ambition att bredda sporten och inspirera fler att ta steget till att anmäla sig till ett lopp! Står bakom begreppet Swimrun. Löpcoach för Urban Tribes och PT. Kurser på https://www.inspireme.se/.

Gästinlägg Hanna Johansson

17 apr 2017
av: Erika Rosenbaum
I den ambivalenta våren få vi drömma oss bort till sportande på varmare breddgrader. Vad passar väl bättre än att få ta del av Hanna Johanssons upplevelse i IM Sydafrika?! Så nedan kommer ett gästbloggande från Hanna. Om någon mer vill låna min lilla plattform här för att dela med sig av en triathlon-upplevelse är det bara att hojta till :) Trevlig läsning!
"Ironman Sydafrika, African Championships, eller, Det man inte har i benen får man ha i huvudet." 

 "Sådär, då var säsongen inledd (och avslutad??). En slot till Kona, Hawaii, är fixad, vilket var meningen med resan. Mission accomplished.  

Själva loppet är däremot ingenting jag är särskilt nöjd med, eller jo, jag är nöjd och stolt över att jag inte gav upp efter halva cyklingen, att jag kämpade mig igenom den plåga som tävlingen visade sig att vara. 
Men låt oss börja från början. Sydafrika är ett vackert land, och Port Elizabeth där tävlingen hålls är en fin stad längs med sydöstra kusten - Eastern Cape. Havet är vågigt, kusten är blåsig, asfalten är dålig och värmen är...  jättevarm.
I övrigt är banan ganska “lätt”. Hyfsat platt, en backe på cykelbanan och två backar i båda ändarna av löpbanan. Eller ja, backar är nog inte ordet att beskriva de där två små uppförslitningarna med, även om de under tävlingen såg milslånga ut och kändes som att de skulle kräva både isyxa och rep för att bestigas.  
Själva tävlingsområdet ligger i stadsdelen Summerstrand, vilket är exakt som det låter, en lite mer turistig del vid beachen. City ligger lite längre upp, inåt från hamnen. Stadsdelen bjöd på bra häng och på morgonen innan start var det fin stämning med många sydafrikaner som hade tagit sig upp och var redo att heja på, alternativt bara ta tillfället i akt för att grilla och dricka öl. Allt som sig bör med andra ord. 

 

Loppet. Om man ska vara ärlig, och det ska man ju, så hade jag en bedrövlig dag och jag ville bryta i princip direkt när jag satte mig på cykeln. 
De tankar som fick mig att fortsätta var dels vad en av mina vänner sa till mig dagen innan: “kom ihåg, dålig känsla behöver inte betyda dålig placering” och dels en annan kompis hot om att aldrig mer bjuda på bullar om jag inte “plockar hem den där bucklan” (ja, tredjeplats gills som tur var). 
Cyklingen kändes inte bra, klen tröst att cykla upp sig ett tjugotal placeringar när känslan inte finns där.  Men när jag sedan fick höra min placering efter ett varv på löpningen var det ju bara att bita ihop och hålla undan. 
Det var ungefär den värsta dagen i mitt liv. Någonsin. Alla kategorier. 
Värmen, smärtan, plågan, uppladdningen, säsongen, dagsformen och alla andra ursäkter och bortförklaringar kan ändå sammanfattas i att jag helt enkelt var för dålig den dagen. Tur att ens lägstanivå ändå är rätt hygglig. En erfarenhet rikare och Kona-plats ändå, det är jag nöjd med!

 

Vad mer? Jag simmade (nåja) i en våtdräkt från Head - Black Marlin, sitter som en smäck. Cykeln är ny för i år, en Argon18 e119tri som känns löjligt bra och jag körde med 90 + 55mm hjul, med dåliga däck. Tydligen förlorar jag upp till 7minuter (enligt en säker källa - Vederbörande erbjöd sig dock att följa med och skaffa nya däck, så inget att skylla på där) på de däcken. Kanske byta till nästa gång? Även ny hjälm (tack Erika!), Cerebel Raceday från Poc, skön men tyvärr skakade den ner för ögonen på den dåliga asfalten och jag fick hela tiden skjuta tillbaka den. Lagom irriterande. Jag springer i ett par New Balance Vazee Rush, vilka jag också är väldigt nöjd med och racedräkten från Fusion (vilken är klubbens från förra året). Kan inte skylla på materialet heller med andra ord. Typiskt. 

 

Lärdomar då? Bli snabbare, och bli hårdare (kan man någonsin bli hård nog?). Träna bättre och även köpa mig snabbare. Jag har hittills alltid kört utan wattmätare, men jag tror nog att det är dags att skaffa en nu. Tydligen ska snabbheten inte komma momentant (har jag fått höra), men Kona är ju ändå ett tag bort… och om inte annat så får jag något att titta på när hjälmen åker ner i pannan. Även ett diskhjul känns lockande. Och nya strumpor! 
Träna bättre. Men först klura ut vad bättre är, alternativen är ju inte svinmånga när dygnet har tre ljusa timmar större delen av året och de ändå spenderas framför en datorskärm varje dag.   En träningsvecka på strax över 10h där i princip all träning har varit inomhus, allt utom några långpass löpning, kanske helt enkelt inte räcker. Svårt att simulera vind, väglag, backar och vågor inomhus, och jag vägrar att frysa. (Not. jag klarar alltså varken av värme eller kyla. Kul.) Återkommer när jag har knäckt den koden. 

 

Nåväl. Man är ju som sagt inte bättre än sin senaste tävling, så det kan hända att jag kör en till ironman. Sen.
Just nu blir det i alla fall inte mer triathlon på ett tag, bara landsvägscykling. Jag har längtat!/Hanna"(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioåtta med siffror i fältet här

Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.