Världens bästa marathonlopp! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Världens bästa marathonlopp!

22 jan 2016
av: Anders Forselius

Chicago Marathon är enligt mig (och många andra) världens bästa marathonlopp. Ett komplett arrangemang utan några som helst svagheter. En logistisk våt dröm!

   Hur skulle Stockholm Marathon se ut om man kryddade tävlingen med alla godbitar från den övriga marathonvärlden? Ett tankeexempel naturligtvis, men om man delar upp alla moment i ett marathonlopp, från hemsida till medalj, så finns det en hel del att ta efter, inte minst från de amerikanska arrangemangen.

Så här ser min egen lista över de maror som jag anser har lyckats allra bäst inom respektive delmoment:

1) Hemsida: Missoula Marathon, Montana, USA

En enkel hemsida där det tydligt framgår två viktiga saker: A) Tävlingsdatum B) Anmälningsavgift.

Överraskande många hemsidor har så mycket info på framsidan att det är omöjligt att hitta det mest väsentliga: När i h-lvet går tävlingen? Det har hänt flera gånger att jag har fått googla marathonloppets datum då jag inte har hittat det på hemsidan.

Stockholm har en bra hemsida med tydliga flaggor för de språk man så önskar. Men kanske skulle man ändå (trots att merparten av startfältet är svenskar) ha öppningssidan på engelska och låta oss svenskar ändra språk? Allt för att med största tydlighet visa att det är ett internationellt arrangemang.

2) Expon: Chicago Marathon, Prag Marathon, Tokyo Marathon

Chicago Marathon Expo är på promenadavstånd från hotellen och är inhyst i McCormick Place Convention Center, världens tredje största konferensbyggnad. Gigantiska ytor, mjuka golv, "miljontals" utställare och intressanta föreläsningar av profiler inom långdistanslöpning. Chicagos nummerlappsutdelning är mer än bara en expo, det är en energiboost!

Expon i Stockholm har sin charm, men den är alldeles för liten för 20 000 löpare. Varför inte smälla upp några större tält i exempelvis Kungsträdgården och göra den tillgänglig även för allmänheten? Då hamnar den dessutom på en central plats nära de flesta hotell.

3) Kringarrangemang: Boston Marathon, Prag Marathon

Boston Marathon är världens mest statusfyllda marathonlopp och en tävling som bjuder på många kringaktiviteter.

På bilden syns tränaren Alberto Salazar under en föreläsning tillsammans med Dick Beardsley inför Boston Marathon 2012. Trettio år tidigare utkämpade de en duell ända fram mållinjen, den legendariska "Duel in the Sun": https://www.youtube.com/watch?v=FmzljrUrwKE

Under marathonhelgen i Prag har man bl.a. en "hund-mara" (fem km) som avgörs i en park bredvid expon. Något för Stockholm att ta efter..?

4) Invigning: New York City Marathon

New York City Marathon Opening Ceremony, lika häftigt som själva marathonloppet! Representanter från nästan alla tävlingsnationer paraderar med flaggor i Central Park, en olympisk invigning i miniatyr fast mycket roligare. Tillställningen håller på i nästan två timmar och avslutas med Frank Sinatras klassiker "New York, New York" och fyrverkeri.

Kan man inte göra något liknande i Stockholm på fredag kväll? Löparna kan ju ändå ta en rejäl sovmorgon före loppet.

5) Frukostjogg: New York Marathon, Tokyo Marathon

New York och Tokyo (och många fler arrangörer) erbjuder löparna en frukostjogg dagen innan tävlingen, allt för att ge atleterna en möjlighet till ett lättsamt internationellt utbyte.

6) Pastaparty: Reggae Marathon (Jamaica)

Pastapartyt före Reggae Marathon i turistparadiset Negril saknar motstycke på denna planet. Arrangören påstår själv att det här är "World's Best Pasta Party" och jag tror att samtliga löpare håller med.

https://www.youtube.com/watch?v=imcV5fntvcA

7) Vädret: Chicago Marathon, Aten Marathon

Chicago Marathon går andra helgen i oktober och brukar alltid bjuda på skönt höstväder. Kanske någon grad för varmt unde andra halvan av loppet, men definitivt publikvänligt. 

Termometern i Aten under andra helgen av november brukar stå på 18 plusgrader, d.v.s. en idealisk temperatur för löpning.

De tio gånger jag har sprungit i Stockholm har det nog i genomsnitt varit kanonväder, men det har berott på att det antingen har varit bastuvärme eller köldrekord. Kan man inte göra alla löpare en tjänst och flytta fram Stockholm Marathon till första eller andra helgen i juli? Förutom att vädret då är något stabilare så får norrlänningarna extra tid på sig att träna. Tävlingen kommer då även att ligga tidsmässigt bra till för de som även planerar att springa någon av de andra huvudstadsmarorna i Norden.

Apropå det: När får vi se en nordisk klassiker? En utmärkelse/morot för att springa alla huvudstadsmaror i Norden? En "guldmedalj" för de som fixar det under ett år och en "silvermedalj" för de som springer tävlingarna under en obegränsad period. Svenska Marahtonsällskapet..?

8) Startprocedur: Chicago Marathon, Stockholm Marathon

Chicago är ett under av lättillgänglighet. Stress är därmed en obekant glosa när det drar ihop sig för marathon i USA:s tredje största stad.

9) Starten: New York Marathon, Prag Marathon, New Jersey Marathon.

Frank Sinatras New York, New York låter aldrig bättre än när den spelas på Verrazanobron mellan Staten Island och Brooklyn för femtiofemtusen löpare!

I Prag får man höra Smetanas mäktiga Die Moldau när man lämnar startfållan och i New Jersey hyllar de hemmasonen Bruce Springsteen med Born to Run när de släpper iväg löparna.

Läge att synka ABBA med startpistolen i Stockholm?

10) Banan: Prag Marathon

2015 Volkswagen Prague Marathon

Prag Marathon är i det närmaste kliniskt fri från tråkiga avsnitt och bl.a. har man förmånen att springa över klassiska Karlsbron på första varvet i den tjeckiska huvudstaden.

Stockholm Marathon bjuder på en mycket vacker bana med ett undantag, den där urbota tråkiga Lindarängsvägen på andra varvet. Jag önskar att man skrotar det där tråkiga avsnittet och istället (om möjligt) utnyttjar centrum ännu mer. Ett förslag är att  lägga banan på parallellgator för att underlätta för publiken att följa sina favoriter på fler platser under loppet.

I exempelvis Route 66 Marathon i Oklahoma utnyttjar man båda körfälten på vissa vägar för att löparna ska ha möjlighet att se vilka som leder tävlingen och även ha koll på snabbare eller långsammare vänner i loppet. Vändbanor kan låta tråkigt, men det har många roliga fördelar om man gör det på rätt sätt.

11) Funktionärerna: Tokyo Marathon

Tokyo Marathon = Lika många löpare som funktionärer..?

12) Publiken: Chicago Marathon, Luxemburg Marathon, New York Marathon, Boston Marathon, Dublin Marathon

Chicago Marathon: 42 195 meter och lika många skyltar...

Luxembourg Night Marathon startar sju en lördagkväll och har kanske den allra galnaste publiken. Ett lopp som är ett måste!

Irländarna, den allra vänligaste publiken!

13) Målet: Aten Marathon, Pisa Marathon, Philadelphia Marathon, Stockholm Marathon 

Panathenaikostadion i Aten, världens vackraste idrottsarena och värd för de första moderna olympiska spelen 1896.

14) Målprocedur: Philadelphia Marathon

Förutom ett av marathonvärldens vackraste upplopp så bjuds man även på en high-five av stadens borgmästare när man passerar mållinjen! Philadelphia Marathon går två veckor efter New York Marathon och är en fantastisk tävling. Ett måste!

Översatt till Stockholm Marathon: Vilket eko det skulle ge om man varje år parkerade en svensk världsstjärna på mållinjen i Stockholm Stadion för att ta emot löparna. Tänk er exempelvis Björn Borg, Annika Sörenstam, J-O Waldner etc...

15) Post Race Party: Chicago Marathon

Då de flesta andra marathonlopp vill ha iväg marathonlöparna så fort som möjligt efter målgången så har Chicago gått motsatt väg. Ett stort post race party väntar löparna i Chicago Marathon. Två fria öl, musikunderhållning och världens vackraste stad = All inclusive!

16) Logistik: Chicago Marathon, Philadelphia Marathon

Chicago Marathon!

Även Philadelphia Marathon är ett under av lättillgänglighet. Start och mål på Benjamin Franklin Parkway mellan Museum of Art (Rockytrappan) och downtown.

Philadelphia är enligt mina ögon världens näst vackraste stad och att man dessutom kan köpa en grymt god Philly Cheese Steak i nästan varje gatuhörn är en bonus.

17) Medalj: Texas Marathon

Trots storleken på delstaten är Texas Marathon ett i sammanhanget litet lopp. Loppet hålls varje nyårsdag och är begränsat till 700 deltagare. Något som däremot är stort är dess medalj som väger 3,3 kg!

Jag kom trea i tävlingen 2012 och trodde först att medaljen var mitt pris för att jag kom på pallen. Fel. Det visade sig ganska snart att samtliga deltagare fick en likadan medalj och att mitt tredjepris var... grisen!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här

Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken