Tomten levererar, både i Hälsingland och Hawaii! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Tomten levererar, både i Hälsingland och Hawaii!

14 dec 2015
av: Anders Forselius

För nitton år sedan stod jag på startlinjen för första (och enda) gången i Honolulu Marathon. Om jag har räknat rätt så bör även marathonlöparen/globetrottern Tom Svensson befunnit sig på startlinjen vid detta tillfälle. En löpare som numera har sprungit 20 (!) gånger i Honolulu. Stort grattis Tom!

   Har man vingar och därmed kan flyga till Hawaii så har man 11 053 km att se fram emot innan man kan dra på sig blomsterkransen i Honolulu. Till och med för amerikanarna är det en lång resa till Hawaii trots att det är den femtionde delstaten.

En amerikanare boendes i New York har faktiskt en 1600 km kortare resa till Stockholm än till Honolulu. Något som är en av faktorerna till att många amerikanska löpare i 50 States Marathon Club väljer att avsluta sin erövring av den amerikanska kartan just i Hawaii. Om jag har räknat rätt så var det 13 klubbkamrater i 50 SMC som sprang sin femtionde delstat i samband med Honolulu Marathon i går.

Tjugo gånger Honolulu Marathon är alltså en helgalen/imponerande siffra. Jag har ingen aning om någon har sprungit loppet så många gånger, men i så fall måste den skaran vara lätträknad. För en svensk så går det ju bort nästan två dygn bara för att ta sig fram och tillbaka till Hawaii!

För min egen del ingick Honolulu Marathon 1996 i en jorden-runt-resa med planen att erövra världen i ett par löpardojjor. Med start i Macau Marathon (Asien) i december 1996 sprang jag under tio månader långlopp i alla sex kontinenter. (Antarktis tillkom senare som långdistansdestination.)

Macau Marathon och Honolulu Marathon följdes av Sylvesterloppet (Sao Paulo, Brasilien), Kapstaden Marathon, Stockholm Marathon och avslutningsvis Melbourne Marathon i Australien.

Trots att jag var lättare och rappare i steget under den där tidsepoken så föredrar jag ändå att springa långlopp under tjugohundratalet. Anledningen heter Internet. Det har ju aldrig varit enklare att hitta ett långlopp på andra sidan planeten.

När man för tjugo år sedan ville springa i ett annat land gällde det först att hitta en marathonkalender för utländska marathonlopp eller snubbla över en annons. Springtime (dåvarande Runner's World) var då som nu den stora källan till information och inspiration. Hittade man något långlopp man ville springa fick man därefter förlita sig på faxen i kombination med en utländsk bankcheck som skulle skickas in till arrangören. Därefter fick man snällt vänta på ett brev i lådan som bekräftade ens deltgande i loppet. I dag kan man ju via nätet enkelt skaffa fram information om långlopp över hela världen.

Att boka resan var en annan huvudvärk, eller rättare sagt resebyråns huvudvärk. Jag misstänker att jag har legat på gränsen till att bli portad på ett antal resebyårer i Sverige pga alla mina ruttändringar i sista sekunden. I dag lägger man istället över huvudvärken på Skyscanner eller någon annan sökmotor för flygresor.

Att fixa logi var en annan femma. Lonely Planets tegelstenstjocka reseparlörer var nittiotalets Google, det bästa sättet att hitta billiga vandrarhem där jag skulle tävla. Så fort jag funnit passande logi så ringde jag upp vandrarhemmet (efter klockan 1800 svensk tid var det billigare att ringa!) för att boka boendet. I dag klickar jag istället in på Hostelworld och jämför därefter vandrarhemskartan med banprofilen så att mitt boende hamnar väldigt nära mållinjen. Det har alltså hänt mycket sedan Tom Svensson korsade mållinjen i sitt första Honolulu Marathon...

Både Tom Svensson till höger och Björn Dahlström till vänster (Elisabeth & Thomas Borg i mitten) sprang i Honolulu i går. För Tom var det den tjugonde gången han nålade på sig nummerlappen i Hawaii.

(Fotot: Arlanda i samband med Springtime Travels resa till Chicago Marathon 2015)

Macau Marathon 1996, den första av sex kontinenter med löpardojjor under min jorden-runt-resa 1996/97.

Honolulu Marathon 1996 fick representera Nordamerika. Honolulu Marathon gick veckan efter Macau Marathon och var (precis som i går enligt rapporterna) en het historia.

Sao Silvestre (det klassiska Sylvesterloppet i Sao Paulo, Brasilien) är endast femton km, men en mara i sig pga värmen och luftfuktigeten i mångmiljonstaden Sao Paulo.

Många klär ut sig under Sylvesterloppet. Med facit i hand så kanske inte min och Johan Karnestrands (t.v.) utstyrsel inte var den allra bästa. Vikingahjälm under tomtemask var nämligen inte så oskyldigt som det låter. Från start till mål skrek nämligen publiken "Chifrudo" vilket vi felaktigt antog var en hejaramsa. I själva verket betyder Chifrudo bedragen man, vilket kännetecknas av två horn...

Kapstaden Marathon 1997 innebar att även Afrika kunde prickas av på min interkontinentala långlöparturné.

Morgonuppladdning inför Melbourne Marathon 1997 tillsammans med kompisen Fredrik Norén. Nittiotalet var tydligen ett årtionde då det fortfarande var legitimt att springa maror i bomullströjor.

Australien var den sjätte och sista kontinenten som skulle erövras med nummerlapp på bröstet. På den här tiden hade man ju ännu inte hunnit exploatera Antarktis i marathonsammanhang.

Tomten kom rekordtidigt till Hälsingland i år och med sig hade han en helgrym ryggsäck från USWE.

Jag cyklar alltid med en mindre ryggsäck då den förutom att leverera iskallt vatten och svalka till ryggen även fungerar som den perfekta airbagen. Jag var med om en tuff cykelolycka i San Diego för några år sedan där jag landade just på min ryggsäck och med facit i hand kom undan med en mindre fraktur på en nackkota. (Dagens tips till ALLA cyklister: Använd alltid ryggsäck!)

Jag har länge letat efter den perfekta cykelryggsäcken och jag tror att jag precis har funnit den: F6 PRO Hydropack, 15L YL/BL

De krav jag har på min ryggsäck är att den ska rymma minst 3 liter vatten och ha plats för en iPad eller laptop. Dessutom innehålla många fack för alla värdesaker och kablar/batteriladdare.

Den här modellen har ytterfacket lättillgängligt vilket innebär att man slipper ödsla tid med att gräva fram kablar varje gång man stannar till för exempelvis ett längre lunchbreak på en restaurang.

Många fack = toppbetyg! När min olympiska cykelturné startar om igen i samband med Tokyo Marathon i slutet av februari kommer jag att testa den på allvar. 

Intressant (och bra) lösning för att knäppa på sig ryggsäcken. Utan att ha testat den sittandes i cykelsadeln så känns den rent spontant helgrym. Den sitter skönt på ryggen, har många fack och är väldigt enkel att använda. Ny testrapport till våren då jag hoppar upp i cykelsadeln.

Exakt det här drömde jag om när jag sprang maror i sydostasien i november/december: Minusgrader och måljubel för mina bandyhjältar från Ljusdal!

Ljusdal förlorade seriefinalen mot Falun men ligger ändå i toppen av bandyallsvenskan (tillsammans med Falun).

Arsenal, Barcelona och Ljusdal i toppen av respektive liga = Tomten är tidig i år!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosex med siffror i fältet här

Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.