Reykjavik Marathon, Island - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Reykjavik Marathon, Island

25 aug 2013
av: Anders Forselius

"Tinna" med belöningen för 42 km sightseeing genom Reykjavik

World Marathon Tour: Länder totalt: 22  Länder i Europa: 17


   "But I promise you you'll see the sun again..." 

Det var Dido, världens vackraste kvinna och innehavare av den vackraste rösten, som fick sista ordet i Reykjavik Marathon. När jag svängde in på upploppet i den isländska huvudstaden var det lägligt nog till tonerna av hennes "See the sun" i min iPod.

Trots sin patenterade skönhet lyckades Dido emellertid inte att blidka vädergudarna och regnet det bara fortsatte. Å andra sidan spelade det ingen som helst roll denna dag i Reykjavik, då majoriteten av löparna ändå sken som solar. Vilken fantatsik tävling!

Redan på expon dagen innan loppet (jodå, regn även då) låg det förväntan i loppet, det här kunde ju bara bli bra. Och j-klar vad bra det blev.

Familjär inramning och funktionärer i vartenda gathörn redo att serva löpare från hela världen. Var kom alla frivilliga ifrån? Det bor ju bara 319 000 personer på Island, hade alla bussats in till Reykjavik Marathon?

Sceneriet, wow! Storlagna vyer som effektivt tog bort fokus från det faktum att man var där för att springa långdistans. Löpvänliga cykelvägar och naturupplevelser från start till mål och.. helt apropå hade man korsat mållinjen!

Jag önskar bara att Dido personligen hade funnits på plats i Island denna dag, det var det enda jag saknade i Reykjavik Marathon. Toppbetyg!

Nordisk förbrödring i Reykjavik; Sverige/Finland.

Tanja Holm, numera boendes i Stockholm, valde precis som undertecknad att bo på det nyöppnade vandrarhemmet Hlemmur Square (hotellstandard!!) i den isländska huvudstaden.

Tanja är ett välbekant ansikte för många som har åkt med Rosa Bussarna. Tanja är nämligen globetrotter av större format och brukar bl.a. rycka in som reseledare. Hon är dessutom duktig marathonlöpare och passade på att sätta personligt rekord i Reykjavik.

Klubbkamrater i Marahton Maniacs. Bryndis Svavarsdottir i mitten blev den första nordiska löparen att springa marathon i alla 50 amerikanska delstater.

Startfållan i Reykjavik Marathon

The Boss..?

Hundrade maran på gång!

Pernilla... Ellos..? Nej.. Rowells? Nix.. det var någonting med postorder... ahhh... Pernilla Josefsson!

Pernilla sprang halva distansen i Reykjavik som ett led i hennes uppladdning inför sin första marathon i höst; Tirana Marathon i Albanien. Way to go Pernilla!

Isländarna är f-rbannat duktiga på att koka gröt och påpekar det mer än gärna!

Granbarksborre..?

Reykjavik Marathon var 100% sightseeing, en mycket spännande bana där kilometermarkeringarna försvann utan att man ens märkte det. Trots väder och vind en fantastiskt kul dag på jobbet!

Men.. det där är ju jag! Få jag tillbaka min tröja din j-kla koffein-taliban!

Ok, jag hade ju lovat att ta hand om jyckarna åt en kompis. Därmed rök min chans till en sub-3 i "Rökviken".

Lugn, hon kommer snart!

Fri översättning: "Chuck Norris never ran a Marathon!"

Banan i Reykjavik är av det löpvänligare slaget även fast den inte är helt platt. Man behöver alltså inte ha sherpas + jakar med sig för att bekämpa de backar som finns i den isländska huvudstaden.

Min framtida italienska hustru om undertecknad själv får välja. Silvia började spontant att knuffa på mig när jag promenerade i en uppförsbacke halvvägs in i loppet. Kan det ha varit kärlek..?

Två tredjedelar av loppet avklarade och "hemresan" har därmed precis börjat efter en tillfällig utflykt i Reykjaviks utkanter.

Reykjavik Marathon är rena smörgåsbordet av naturupplevelser och en effektiv bromsmedicin för tristressen som alltid dyker upp runt 30 km. 

Ringo Starr..?

35 km löpta och i det här läget vill man i normala fall bara att eländet ska ta slut. Den här maran var emellertid annorlunda; man ville ha mer!

Lugn kära hundägare, ni behöver ej vara oroliga. Jag har precis fått bekräftat att de inte gör lasagne av de isländska jyckarna!

Upploppsrakan i Reykjavik Marathon och de härdade isländarna har trotsat regnet för att hylla löparna.

Suck, ett år till nästa upplaga av loppet...

Rich Holmes från North Carolina, klubbkamrat i 50 States Marathon Club och Marathon Maniacs. En marathonlöpande globetrotter som har genomfört över 400 marathonlopp i 38 länder. 

Rich besökte tidigare i år bl.a. Stockholm Marathon, då tillsammans med sin dotter Kathleen som går/springer i pappas fotsteg. Kathleen har trots sin ungdom även hon hunnit samla på sig ett antal marathonländer, bl.a. i Mongoliet.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet här


Kommentarer


2013-08-26 03:50   pilla

Jag var också där och sprang. Dock bara 10 km denna gång. Bra lopp över förväntan måste jag säga

http://pernillabredolt.com

 

2013-08-25 20:31   Anders Forselius

Tack Mattias!
Jag var typ en millimeter ifrån att anmäla mig till Stavanger Marathon, men väljer istället en dubbel senare i höst med Oslo och Odense (HC Andersen) under samma helg. Jag tänker enbart satsa på att "utvidga marathonkartan" under hösten och lägger därför allt krut på nya länder.

Lyckligtvis har jag varit helt förskonad från problem med benhinnor, så jag kan inte hjälpa dig på den punkten. Mjäll däremot, det kan jag en hel del om! :)
Kul att ses i Helsingfors! Lycka till i Stavanger och hojta till om vi kommer att springa samma maror igen så kör vi ett blå/gult gruppfoto. Hörs!

 

2013-08-25 18:57   mattias

Bra jobbat ännu en gång!.Tycker det är skitkul att läsa dina maratonskildringar,jag har följt dig nu i cirka 7 månader!
Du,jag ska springa Stavanger marathon på lördag men har fått jätteont i i vänster benhinna,en fråga ;hur brukar du göra när du får benhinneproblem??
Har du nåt hemligt stalltips,mr coffee?
ha en härlig vecka och lycka till med ditt nästa marathon ! :)
Mvh mattias

 Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.