Marathonresa till Rökviken - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Marathonresa till Rökviken

24 aug 2013
av: Anders Forselius

Av alla "korsflaggor", nog är väl den Isländska den allra vackraste?

   4500 kr för att resa från Arlanda eller knappa 3000 kr inklusive alla tågbiljetter för att flyga från Köpenhamn? Eftersom undertecknad har en förkärlek för att resa med tåg blev det Köpenhamn som fick det sista ordet. Kruxet är att Sveriges största tågstation stänger några timmar mitt i natten (seriöst..?) och min resa fick därför inkludera Arlanda som tillfälligt natthärbärge.

För att utnyttja tiden maximalt hemma i Hälsingland (Ljusdal) blev det därmed denna intressanta rutt till Island: Tåg 21.10 Ljusdal - Gävle, tåg Gävle - Uppsala, tåg Uppsala - Arlanda + 2 timmars sömn på en gammal tvåsitssoffa tillverkad strax före finska vinterkriget, buss Arlanda - Stockholm, tåg Stockholm - Köpenhamn, flyg Köpenhamn - Keflaviks flygplats, buss Keflavik - Reykjavik, promenad till vandrarhemmet. Ankomst 16.00 lokal tid.

Allt som allt (minus förstörd nattsömn) ett riktigt bra upplägg som emellertid hade en svag punkt; den tillfälliga rasten på Arlanda. Istället för att tvingas genomlida 4 timmar på McDonalds eller någon annan mindre lockande institution mitt i natten i Stockholm valde jag alltså att tillbringa natten på Arlanda, en plats som till skillnad från Centralstationen i stockholm välkomnar sina gäster dygnet runt.

Efter att ha anlänt 01.00 i Arlanda satte jag därefter alarmet på 03.20 på morgonen så att jag i god tid skulle hinna sprätta upp ögonen och promenera till buss nr 593 som skulle avgå 03.40 till Stockholm.

Alarmet gjorde sin plikt, men inte undertecknad. Det hade nog krävts att jag hade kopplat en dynamitgubbe till larmet för att jag skulle ha vaknat. Av en ren tillfällighet (läs: två högljudda pensionärer som förmodligen hade tjänstgjort som kastratsångare i sin ungdom) sprattlade jag till när klockan hade parkerat visarna på 03.36. Nu j-klar var det skarpt läge (säger man "nu jöklar" på Island?). En spurt som hade generat mig startsträckan i Jamaicas stafettlag på 4X100 meter satte mig emellertid på rätt köl igen. Jag hann med bussen och efter 21 timmar på resande (och halvsovande) fot kom jag fram till den isländska huvudstaden.

I morgon väntar Reykjavik Marathon men den uppgiften känns faktiskt som en walk-in-the-park med tanke på det senaste dygnet.

Dags att ändra namn på Friends Arena, Gavlerinken etc..? Så här ska en idrottshall heta!

Bryndis Svavarsdottir, klubbkamrat i Marathon Maniacs och 50 States Marathon Club, välkomnade mig på expon.

Bra tryck på expon i Reykjavik som var utspridd i två våningsplan.

Fri pastamiddag, mycket uppskattad sådan sedan jag hade levt på 4 Hönökakor med kaviar under det senaste dygnet. 

Även isländarna kör med samma budskap som finnarna gjorde i Helsingfors förra veckan. Kylum a petta = Chuck Norris never ran a marathon! Tror jag...

Recycling av foton från mitt förra besök på Island:
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.