"Göteborgsvinst" i Olomouc Half Marathon (Tjeckien) - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


"Göteborgsvinst" i Olomouc Half Marathon (Tjeckien)

21 jun 2015
av: Anders Forselius

Olomouc Half Marathon i Tjeckien, en orgie i vacker arkitektur och snabba tider.

Han kom trea i GöteborgsVarvet, men i Olomouc gick det ännu bättre för tjugoettåringen Josphat Kiptis. Trots mördande konkurrens från bl.a. fjolårets segrare i New York Marathon och förre världsrekordhållaren, Wilson Kispang, var han snabbast över mållinjen. Segrartiden blev 1:00:21 och han var därmed endast fem sekunder ifrån banrekordet.

Kiptis älskade publiken i Göteborg och hälsar att han väldigt gärna kommer tillbaka, men först ska han försöka kvala in till Kenyas VM-lag på 10 000 meter. Det väntar ju som bekant ett stort mästerskap i Kina om två månader.

Starka startfält är ingen ovanlighet för arrangören RunCzech, de arbetar stenhårt för att få tunga affischnamn till sina tävlingar. Av den anledningen åker medarbetare årligen ner till Östafrika för att träffa löpare. Dessutom har man ett eget lag bestående av unga talanger som tävlar under namnet "RunCzech". Årets segrare Josphat Kiptis är en av dessa.

Presidenten i RunCzech, italienaren Carlo Capalbo, menar att detta är ett utmärkt sätt att dels stimulera löpintresset i Tjeckien samt även att promota arrangören. RunCzech tog nämligen sjutton pallplatser under fjolårets tävlingssäsong och det innebär ju många tidningsrubriker runtom i världen, menar Carlo Capalbo.

RunCzech arrangerar för närvarande sju egna tävlingar. Förutom Prag Marathon och Prag Half Marathon, ordnar man halvmaror i Karlovy Vary, Budejovice, Olomouc och Usti nad Labem. Dessutom ingår milloppet Birell Grand Prix i Prag i Running League. Årligen har man dessutom ett samarbete med en utländsk arrangör. I fjol var det New York City Marathon och i år är det Beijing Marathon.

Presidenten i RunCzech betonar att kvalitet är det främsta ledordet och av den anledningen har man begränsat deltagarantalet i de olika arrangemangen så att de kan hållas i centrum av städerna. Prag Marathon har därför ett deltagartak på 10 000 löpare trots att man utan problem skulle kunna få ett dubbelt så stort startfält.

- För fem år sedan blev Prag Marathon utsålt för första gången och vi stod därmed i vägskälet att antingen begränsa deltagarantalet eller flytta tävlingen till utkanten av Prag. Vi ansåg emellertid att det var mer värdefullt att ha start- och målområdet mitt i Prag så därför valde vi denna linje, berättar Carlo Capalbo.

Med en stab på nästan fyrtio anställda har man förutom de olika tävlingarna även anställda som ger ut en egen tidning. Man ordnar dessutom löparkvällar där vem som helst har möjlighet att träna med de unga talangerna i RunCzechs löparlag. Många motionärer har nappat på detta vilket i sin tur ökat på intresset ytterligare för löpning i Prag.

- Vi vill skapa en hälsorevolution här i Tjeckien, förklarar Carlo Capalbo.

Det senaste greppet har varit att involvera även funktionshindrade och av den anledningen ordnades en rullstolsstafett i Olomouc för andra året i rad. Under 24 timmar fick vem som helst möjlighet att prova på hur det är att sitta i en rullstol på en 250 meter lång bana. Trots att banan var helt platt och det har hunnit gå 48 timmar så har jag fortfarande spagettiarmar. Jag kan bara föreställa mig hur det är hantera rullstolen i en vardagsmiljö då det även ingår trottoarkanter och andra "osynliga hinder"...

Världens snabbaste buss..? Inte själva bussen, men passagerarna...

Favoriterna i Olomouc Half Marathon

Mary Keitany vann som väntat halvmaran och krossade banrekordet med över två minuter. Segrartid: 1:06:38.

Kenyanskan har ett personbästa på 1:05:50, ett pers som en gång i tiden var gällande världsrekord på distansen. I fjol vann hon även New York Marathon efter en tuff strid på upploppet.

Även Rose Chelimo gled under det gamla banrekordet med sina 1:08:33 och slutatde tvåa i damklassen.

Angela Jemesunde Tanui blev trea i damklassen med 1:08:41

Sverigebekantingen Josphat Kiptis (trea i Göteborgsvarvet i år) vann herrklassen på 1:00:21 trots mördande konkurrens från bl.a. Wilson Kipsang.

Wilson Kipsang till höger är ensam om att ha sprungit under 2:05 på marathon vid sex tillfällen. Dessvärre hade han problem med magen denna dag och slutade femma i loppet. Landsmannen Yirsaw i mitten slutade sexa.

Olymipiske mästaren & Världsmästaren Stepehn Kiprotich från Uganda springer hellre dubbla distansen och kom 10:a i Olomouc Half Marathon. Kenyanen Kandie i bakgrunden var minuten snabbare och slutade fyra.

Birech hade tiden 01:01:01 och med en sådan trippel blir man naturligtvis trea!

Innan halvmaran startar avgörs "Family Run" och juniorerna får därmed chansen att testa en riktig målgång.

Uppvärming inför halvmaran

Mattonis vatten ger dig vingar..? Mattoni (mineralvatten) är sponsor för hela den tjeckiska löparserien Running League.

Detaljen som skiljer ett utmärkt arrangemang ifrån mediokra tävlingar = Baristas vid starten/målet!

De sju tävlingarna som ingår i Running League (den tjeckiska löparserien) har vissa saker gemensamt: 1) Ett brasseband som piskar igång stämningen innan loppet

2) Flaggceremoni (till tonerna av Vangelis) innan tävlingen med de deltagande ländernas fanor.

3) Tjeckiske kompositören Smetanas mäktiga Die Moldau i högtalarna när startskottet går!

https://www.youtube.com/watch?v=Cai_xXEGEbk 

Colombianen Valderrama..?

Olomouc Half Marathon 2015...

U21-landslaget har dragit ner på budgeten och väljer camping istället för hotell..?

Ingen pallplats för undertecknad, men jag fick ändå känna på segerns sötma då jag fick agera "sherpa" till vinnaren Kiptis och baxa hans "lilla" segertrofé till flygplatsen. En anledning god som någon att hålla sig utanför prispallen...

Arrangören RunCzech har sedan ett år tillbaka även en "rullstols-stafett" på programmet för att dels samla in pengar till idrottare med funktionshinder och dessutom ge gemene namn en lektion i hur vardagen ser ut i en rullstol.

En bana på 250 meter fanns till förfogande och där kunde alltså vem som helst testa banan och lämna över stafettpinnen till näste löpare...

Presidenten i RunCzech, Carlo Capalbo, längst till höger i bild och tävlingsledaren vid microfonen.

Undertecknad som efter endast 250 meters färd i rullstolen och.. 48 timmar senare fortfarande har spagettiarmar!

Olomouc är enligt expertisen den tjeckiska stad som närmast kan konkurrera med Prag vad gäller skönhet. Trots hård konkurrens med många andra städer är jag benägen att hålla med även fast jag anser att Karlovy Vary är nummer ett på listan.

Inte sedan den svenska ockupationen av Olomouc i mitten av 1600-talet har det varit så många svenskar i staden. Denna gång dock med ett fredligare syfte, nämligen att supporta U21-laget till vidare avancemang. På onsdag slår vi Portugal...
Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken