Vädra vaderna - men undvik sträckningar! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Styrka & Löpteknik

Vädra vaderna - men undvik sträckningar!

22 jun 2015

Äntligen är tiden här då vi kan springa barbenta och känna den ljumma luften mot huden. Men det gäller att ta hand om dina ben, inte minst vaderna. Vi tipsar om hur.

När du springer lyfter dina vadmuskler nämligen hälarna drygt 1 000 gånger per kilometer. Det ger dig såklart starka (och snygga) vader, men också stela och strama sådana. Föga överraskande visade en studie att sträckning i vaden var den näst vanligast förekommande skadan bland de 14 000 löpare som deltog i studien. Smärtsamt är det, och förtretligt blir det när löpformen är god, kroppen stark och hjärnan fokuserad på de inplanerade löppassen - som måste ställas in.

Därför gäller det att agera förebyggande. Det tar lite tid, men är väl värt det! Testa de här 3 tipsen: 

  • Se till att stretcha vaderna efter löppasset, rulla gärna benen över en skumrulle som för att ge vaderna en ordentlig massage (jo då, du hinner när du tittar på nyheterna). 
  • Kyl benen ordentligt i iskallt vatten när du har sprungit en tävling - eller ett riktigt tufft löppass. 
  • Och även om du som löpare gillar löpning bäst, är det bra att ägna något träningspass i veckan åt alternativ träning som simning, vattenlöpning, cykling, yoga - eller något annat som inte belastar dina ben och vader så hårt. Dina vader kommer att tacka dig på nästa löptur.


Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken