Uthållighet tog Kalle Berglund till ett EM silver | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / Löparprofilen

Uthållighet tog Kalle Berglund till ett EM silver

7 mar 2017

I helgen som gick firade de svenska friidrottarna stora framgångar i inomhus EM i Belgrad, och vi på Runners World gläds över de fantastiska insatserna i löpgrenarna. Den som imponerade mest bland de svenska löparna var Spårvägens Kalle Berglund som tog en överraskande men också en övertygande silvermedalj på 1500 meter. Runners World fick en pratstund med Kalle efter bragden i Belgrad.

Hur känns det nu när du landat efter din fantastiska insats på inomhus EM?
– Det känns skönt att lyckas med det man kämpat för hela hösten och vintern, så nu är det en skön lugn känsla.

Vad hade du för förväntningar på dig själv när du gick in i mästerskapet?
– Jag var ju ganska högt rankad in i mästerskapet, så det är klart att jag visste att jag hade en bra chans. Samtidigt vet jag att just inomhus på medeldistans kan gå lite hur som helst med taktik och grejer, och det är trångt. Så inomhus är speciellt och man måste springa väldigt bra taktiskt, och det är jag väldigt glad över att jag lyckades med.

Ja, du gjorde verkligen ett bra taktiskt lopp, men som jag förstått det tränar du inte speciellt mycket inomhus?
– Nej, jag kör så mycket jag kan utomhus. Jag kör mycket tröskelträning på grusvägar, och sen inför inomhussäsongen var jag i Sydafrika och där körda jag nästan alla mina intervaller på gräsbana eller grusväg. Så jag undviker både inomhuslöpning och jag kör inte heller så mycket på banlöpning. Första gången jag sprang inomhus i år var på en tävling inför EM.

Ni var ett jättestort löpargäng från Sverige i Sydafrika, tränade ni mycket tillsammans?
– Ja vi körde de flesta passen tillsammans, men jag bestämde mig redan inför den här säsongen att jag inte skulle köra så mycket banlöpning eftersom jag naturligt har snabbheten. Så jag körde ett banpass i veckan riktat mot 1500 meter och när de andra började köra mer banlöpning på slutet av lägret körde jag en del pass själv på grusvägarna.

Du har Janne Bengtsson i Växjö som din tränare, ger han dig ett detaljschema som du följer eller styr du även något själv i din träning?
– Allt som vi gör diskuterar vi. Jag har en klar bild över hur jag vill träna, och kring det diskuterar vi och sen i slutändan blir det Janne som bestämmer. Samtidigt vill Janne att jag själv ska vara delaktig i det jag gör och att jag ska tro på det jag gör.

Har du läst mycket kring träningsupplägg eller utgår du från känslan i din kropp och känslan i vad som är bäst för dig?
– Jag läste mycket när jag var yngre kring träning, men sen har jag även träffat många löpare och tränare genom åren så då har man fått input till träningen från andra. Nu senaste tiden har jag fokuserat väldigt mycket på uthålligheten och det har gett resultat.

Du sa att du kör mycket tröskellöpning, hur styr du passen så du ligger rätt och hur ser ett typiskt tröskelpass ut för dig?
– Den här hösten och vintern har jag kört pulsbaserat. Givetvis utgår jag också från känslan för dagen. Jag kommer nog jobba med laktatmätare inför nästa säsong, men känslan och pulsen har funkat bra nu så jag kör vidare med det den här säsongen. – Jag kör nästan alltid en tid eller sträcka rakt av, så ofta blir det 35 minuters eller 45 minuters tröskelpass.

Får man fråga i vilken fart du ligger på när du kör tröskellöpning, och hur ser din fart allmänt ut på en vanlig distansrunda?
– Jag ligger runt 3.22-3.23 minuter per kilometer när jag kör tröskelpass. Givetvis lite anpasset utifrån om det är backar på rundan. All min distanslöpning inklusive 2 mils långpassen ligger mellan 3.55-4.20 minuter per kilometer.

Du sa inledningsvis att du är naturligt snabb, jobbar du med din fart även under grundträningen?
– Jag kör ett pass varje vecka där jag kör löpteknik med löpskolningsövningar och stegringslopp. Det har jag kört i drygt två år nu och det tycker jag ger bra effekt. Jag hade mer fokus tidigare på att förbättra tekniken och snabbheten, men i somras kände vi att allt finns där för att springa så snabbt som det behövs för att vinna medaljer på mästerskap.

Så då bestämde vi att fokus skulle ligga på uthålligheten och att löpskolningen och stegringsloppen en gång i veckan skulle räcka för att hålla igång farten. Stegringsloppet kör med träningsskor så det ändå blir skonsamt men ger snabbhetsträning ändå, och ju närmare tävlingssäsongen ju snabbare kör jag.

Vi har många träningintresserade löpare som läser här, finns det något av dina pass dom skulle kunna ha nytta av utöver löpskolningsövningar och stegringslopp?
– Ja, tröskellöpning tror jag alla löpare har nytta över, men om jag ska ta ut ett pass blir det en intervallstege där man springer 3 gånger 4-3-2 minuter med 1 minuts vila rakt igenom. Det är ett standard pass för mig, och jag skiftar fart lite ju kortare intervallen blir. Senast jag körde passet höll jag 3.03 min/km på 3 minuters intervaller, 3 blankt på 3 minuters och sen runt 2.56 min/km på 2 minuters löpning. Så lite fartstegring ju kortare intervall.

Nu har du en mästerskapsmedalj och en spännande utomhussäsong väntar, tar du någon vila nu innan du går in i träningen inför utomhussäsongen?
– Jag kommer träna en gång om dagen den här veckan och kör igång min tröskel löpningen redan nu på lördag en vecka efter mästerskapet. Jag kommer komplettera med rätt mycket styrka den här veckan, och sen nästa vecka kör jag igång på riktigt igen. Så det blir ingen längre vila, utan det räcker bra med den här veckan då träningen är helt fri och inte styrd.

Nu när du ändå var inne på styrkan, måste jag givetvis fråga hur du kör din styrka?

– Jag kör ganska mycket styrka. Jag har ett skrivstångspass i veckan med knäböj och frivändningar och överstöt. Sen kör jag ett pass med specifik styrka för höft och säte med kroppen som vikt och lite gummiband och Pilatesboll. Sen kör jag även tre konkreta bålpass i veckan för mage och rygg. Alla styrkepass är i samband med löpning eller alternativträning där jag alltid kör konditionsdelen först och avslutar med styrkan.Vintern slog till lite igen här hemma i Sverige, kommer du träna här hemma eller åker du iväg för bättre löpklimat och underlag?
– Jag åker till USA 24 mars på träningsläger. Så nu är det bara att överleva snön fram till dess. Jag kommer ändå köra så mycket som möjligt utomhus. I värsta fall får jag ta något pass på löpband, men jag vill helst köra ute trots vinterunderlag.

Runners World tackar för intervjun och önskar Kalle lycka till med säsongen 2017. Det blir spännande att följa.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-03-08 07:47   Åsa Öhrström

Snyggt jobbat Sacke, intressant intervju!

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.