Hälsobrevet: Troligt samband mellan högt chokladintag och depression
Artikel från Hälsobrev # 10, 2010
I Kalifornien undersöktes chokladintag och sinnesstämning bland 931 försökspersoner. Sinnesstämning mättes med hjälp av en depressionsskala där ett värde på eller mer 16 tydde på början till depression medan ett värde på 22 eller mer tydde på klar depression.
De personer som enligt skalan hade ett värde på 16 eller mer åt också signifikant mer choklad (8,4 portioner/månad) jämfört med de som inte ansågs lida av depression (5,4 portioner/månad). De studiedeltagare som hade 22 eller mer hade ett ännu högre intag (11,8 portioner/månad). Associationen var tydlig hos både män och kvinnor.
Förutom chokladintag kontrollerades även intag av fett, energi, koffein och kolhydrater men inga direkta skillnader kunde ses mellan grupperna, vilket innebär att dessa faktorer troligtvis inte heller påverkade resultatet i någon större utsträckning.
Frågan kvarstår emellertid om man äter choklad för att man är deprimerad eller om man blir deprimerad av att äta choklad. För att utröna detta krävs fler studier.
[form code=26]
Antal kommentarer: 1
mo
Låter ju faktiskt vet´tigt när man tänker efter.. Det finns ju ett ämne i choklad som gör att man blir lite gladare. Det kanske är ett sätt för hjärnan att försöka ta sig ur deprission?