Transportlöpning | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Transportlöpning

11 apr 2011

Många säger att de inte har tid att träna. Och visst, många har svårt att få tiden att räcka till, men hur många säger att de inte har tid att ta sig till jobbet? Inte många. För att slå två flugor i en smäll kan transportlöpning vara en lösning. Här tipsar vi om hur du ska få transportlöpningen att fungera.

Löpning till jobbet
Planering är en förutsättning för att transportlöpningen ska fungera. Jag brukar alltid packa ryggsäcken med arbetskläder och lägga fram löparkläderna redan kvällen före kommande arbetsdag eftersom jag vet att det kan kännas lite tungt och stressigt på morgonen.

När man kommer fram till jobbet vill man givetvis kunna duscha inför arbetsdagen. Om det mot all förmodan inte finns en dusch på din arbetsplats, kan det vara en god idé att söka upp en idrottsanläggning, eller ett gym, och komma överens med personalen om att få nyttja duschrummet för en rimlig summa.

Om det inte är möjligt kan en investering i ett årskort på ett gym nära din arbetsplats vara väl investerade pengar. Då kan du ju också nyttja gymmet för alternativ träning till löpningen.

Om du har tillgång till dusch på arbetsplatsen är mitt råd att alltid ha en uppsättning hygienartiklar på jobbet - allt ifrån tvål, schampo, hudlotion och deo till en billigare fön, och kanske kosmetik. Det underlättar planeringen och lättar vikten på ryggsäcken.

I planeringen av transportlöpningen är det också bra att tänka på att ta med arbetskläder och -skor redan dagen innan, så slipper du bära sådant i ryggsäcken när du springer till jobbet. Ju mindre packning, desto lättare löpning.

Väl på jobbet uppstår kanske frågan om var man ska förvara sina svettiga löparkläder. Ett bra sätt att få ur dålig lukt ur träningskläderna är att ta med dem in i duschen, skölja dem i vatten, helst med lite tvål/duschkräm/shampoo och vrida ur dem.

Sedan kan du lägga kläderna i en plastpåse som du knyter ordentligt innan du stoppar ner i en bag eller ryggsäck. På så sätt behöver du inte oroa dig för att kläderna ska lukta och de ligger redan färdigpackade när du ska ta med dem hem vid arbetsdagens slut.

Distans
Jag har 7,5 kilometer till min arbetsplats, en för mig utmärkt distans för transportlöning. Om du inte har en för dig lagom lång transportsträcka till jobbet, kan du på olika sätt anpassa sträckan till dina behov.

Bor du nära din arbetsplats kan du ta en extra omväg för att komma upp i önskad distans - och tvärtom - bor du längre från arbetsplatsen än du orkar eller hinner springa kan du lämna bilen på ett lämpligt ställe på vägen, till exempel en parkering, och springa den sista biten till jobbet. Om du arbetar i, men bor utanför stan, kan du på så sätt kanske undvika bilköer, dyra parkeringsavgifter och vägtullar.

Eftersom du ska hämta bilen efter jobbet är det bra att parkera någonstans hyfsat nära en tåg- eller busshållplats så att du kan åka kommunalt till bilen, såvida du inte vill nyttja sträckan till en kvällspromenad förstås.

Löpning till och från jobbetDen som är riktigt löpsugen kan givetvis ha ytterligare en uppsättning träningskläder på jobbet och springa transportsträckan tillbaka till bilen. På så sätt får man ju in två löppass den dagen.

Löpning från jobbet
Om du inte vill eller kan springa till jobbet, så kan du kan försöka få in ett transportlöpningspass efter jobbet istället. Du kan byta om i duschrummet, på toaletten eller i ditt arbetsrum. För att slippa transportera dina arbetskläder i ryggsäcken kan du lämna dem kvar på jobbet och ta hem dem den dag då du inte ska lämna jobbet i med löparskorna på fötterna. Om du har någon aktivitet direkt efter jobbet - häng med på den med löparkläderna i ryggsäcken och byt sedan om på någon toalett. Jag har fått en och annan road blick när jag gått in på toaletten på ett hotell eller i en bar iklädd kostym och kommit ut i full löparmundering, men det är löpningen värd.

Utrustning
Transportlöpning ställer vissa krav utrustningen. Framför allt är det viktigt att ha en bra ryggsäck. Det finns ryggsäckar med band att fästa runt bröstet och ryggen, som gör att ryggsäcken inte slår mot ryggen när du springer. Om du måste transportera en bärbar dator med dig varje dag kan du skaffa en mera robust modell som tål att skakas om. 

Om du har möjlighet att duscha och ha ditt förråd hygienartiklar på din arbetsplats, och om du har tagit dina arbetskläder till jobbet redan dagen innan löpningen, så kanske du bär endast på nycklar, mobil, Mp3-spelare och plånbok. Om du har tights, jacka och/eller funktionströja med bra fickor för förvaring så slipper du ryggsäcken helt.

Koll på vädret
Det lönar sig att hålla koll på väderprognosen när man ger sig iväg på morgonen så att man har lämpliga kläder även för hemvägen om det är då du ska ge dig ut.

Äta för att orka
För att du ska få en god träningseffekt av dina löppass måste du ha en kostrutin som passar just dig. Vissa behöver en lätt frukost före löpningen, andra klarar sig till efter passet. Själv vill jag alltid ha tillgång till frukost direkt efter avslutat morgonpass, så jag ser alltid till att ha något ätbart till hands när jag kommer fram.

Väljer man att transportlöpa på hemvägen bör man tänka på att äta ett mellanmål på eftermiddagen - både för att orka och för att få ut maximalt av löppasset. Träningen ska bygga upp, inte slita på kroppen.

Transportlöpning blir sällan kvalitetspass. Det är givetvis individuellt, men tidigt på morgonen är kroppen ofta lite seg och inte riktigt lämpad för fartträning. På kvällen kan man istället vara trött efter en lång arbetsdag, vilket gör att man inte riktigt får till ett kvalitetspass.

Därför kan det vara bra att förlägga kvalitetspassen till helgen och i första hand se transportlöpningen som ett sätt att få in önskat antal löpmil i veckoschemat när tiden tryter som den så ofta gör när man har jobb, studier, familj och vänner.

Det viktiga dagsljuset
Under den mörka årstiden ger transportlöpning en möjlighet att vistas ute när det är ljust. Att få börja dagen med löpning i gryningen, och att få avsluta arbetsdagen med att springa hem i något så när dagsljus är värdefullt. Och eftersom man ändå ska ta sig till och från jobbet blir barriären mot att ge sig ut och springa minimal.

Morgonlöpningen har en positiv inverkan på mitt arbete eftersom den gör mig pigg och energifylld hela dagen, och transportlöpningen hem på kvällen gör att jag kan koppla av från arbetsstressen på kvällen.
Om man dessutom betänker tidsvinsten - att man förvandlar tid för pendling till och från jobbet till tid för löpning, kan transportlöpningen inte vara annat än en "Home Run".

Läs gärna mer av och om Sofie i hennes blogg.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Kommentarer


2011-04-20 00:10   Mika Kallioniemi

Bra tips! Synd att vissa (läs Mårten Larsson) har tråkig attityd och kallar folk för lata i anslutning till en helt oförarglig artikel med många vettiga tips. Varför ska man uppfinna hjulet två gånger?

Spring med så lite packning som möjligt (helst ingen alls). Löpning är hårt nog för kroppen som det är.

 

2011-04-14 17:31   Mårten Larsson

Att detta ska behöva en så utförlig beskrivning är egentligen tragiskt men det är väl så att folk är lata om de inte får lösningen serverade färdigtuggad och helst nedbruten i enskilda aminosyror, fettsyror och monosackarider.

Frukost på jobbet verkar ju vara en självklarhet för många, med tanke på morgonfikats viktiga roll. Att trycka i sig en tallrik gröt/fil/yoghurt eller några mackor är fint efter att ha sprungit på morgonen. Att investera i bas-varor till frukost att ha på jobbet är guld värt.

Om man känner att man måste ha något i magen innan man ger sig iväg kan en näve russin eller liknande vara ett tips - lagom mängd kolhydrater så man klarar sig genom turen och inte behöver äta samma sekund som man tar sista steget.

 

2011-04-11 23:03   Mikael Soto

Håller med! Transportlöpning är ett bra sätt att få med sej lite träning på köpet.

En variant som jag brukar köra är att löpa hem från jobbet ena dagen, & tillbaka till jobbet nästa dag. På det sättet behöver man ingen ryggsäck! Ta med träningskläderna dag 1, lämna arbetskläderna på jobbet, spring hem, sov & låt kroppen återhämta sej, spring tillbaka, & arbetskläderna ligger fint & väntar på dej :-)

Ett annat tips är att ha en påse havregryn ståendes på jobbet. Före morgonlöpningen kan jag bara äta ytterst lite yoghurt + ett glas vatten. Väl framme är jag desto hungrigare! Så när det blir 9-fika brukar jag micra en tallrik havregrynsgröt & sno lite av kaffemjölken. Perfekt & ack så enkelt!

För att inte prata om spinoff-effekten när alla undrar varför man käkar gröt, & man kan svara att man sprungit till jobbet ;-)

Att springa på morgonen är verkligen ingen självklarhet för många kroppar. Absolut inte för min heller! Men det går faktiskt att vänja sej, för de allra flesta iaf. Så ge inte upp om det känns öken i början.

Lycka till!!
:-) micke

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.