Träningsdejta i helgen - här är 3 tips på roliga löppass | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

Träningsdejta i helgen - här är 3 tips på roliga löppass

28 feb 2015

Känner du för ett socialt men samtidigt effektivt pass så hittar du bästa tipsen här.

Våren gör sig påmind och med sol och varmare vindar känns det genast ännu mer lockande att bjuda med en kompis, partner eller (varför inte nya dejten!) ut på löprundan.

Att boka in träningsdejter brukar ges som tips för den som har svårt att genomföra sina planerade träningstillfällen och visst är det enklare att pallra sig iväg när man vet att någon väntar på en. Det är dessutom roligt och utmanande att träna tillsammans. Här kommer tre tips på löppass att köra med en eller flera löparkompisar. 

1. Parintervaller
Efter en jogguppvärmning, dela upp er i par och välj ut en slinga som kan vara allt från några hundra meter upp till en kilometer. Ha en utgångspunkt där ni börjar och springer slingan åt varsitt håll. När ni möts, pusta några sekunder eller vila cirka 30 sekunder om slingan är upp mot 1 kilometer. Vänd och spring samma väg tillbaka. Tanken är att ni ska hålla samma tempo dit och tillbaka, och att ni då kommer att mötas ungefär samtidigt vid utgångspunkten. Vila en stund och byt sedan håll. Upprepa så många gånger ni har tid eller ork till. Det här upplägget passar perfekt även om man är på olika nivåer, den som är snabbare springer längre del av rundan och vice versa.

2. Fartlek
Börja med att bestämma hur länge ni ska vara ute, till exempel 30 eller 40 minuter. Jogga först lugnt i cirka 5 minuter och turas sedan om att bestämma ”uppdrag”. Det kan vara att springa upp för närmaste backe några gånger, för att sedan jogga långsamt en stund innan ni ruschar mellan lyktstolparna utmed strandpromenaden följt av några trappor, höga knän, följa John och så vidare. Avsluta med några minuters nedvarvningsjogg. Ett varierande och garanterat roligt sätt att springa och som - precis som mer strukturerade intervaller - kan ge bra konditionseffekt.

3. Trappor + styrka 
Hitta en ganska lång trappa, som tar åtminstone 20 sekunder att springa till toppen. Efter en jogguppvärmning, dela upp er i par där den ena börjar att springa upp för trappan, medan den andra gör en styrkeövning (till exempel utfall eller benböj). När trapplöparen kommer tillbaka så byter man av. När båda har sprungit en gång i trappan kan ni göra en gemensam övning, till exempel plankan där ni klappar varandras händer x antal gånger. Börja sedan om och gör så många varv ni hinner på förslagsvis 12-15 minuter.Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken